1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. TALLINNA TEADE I Hambaravi esmaabi saamiseks tuleb eelregistreeruda ning järgida erinõudeid
TALLINNA TEADE I Hambaravi esmaabi saamiseks tuleb eelregistreeruda ning järgida erinõudeid

TALLINNA TEADE I Hambaravi esmaabi saamiseks tuleb eelregistreeruda ning järgida erinõudeid

Ägeda hambahaiguse korral tuleb erakorralise abi saamiseks pöörduda esmalt oma hambaarsti poole. Kui oma hambaarst ei saa abi osutada, siis tuleb pöörduda ühte kolmest Tallinna valvekliinikust. Ohutuse tagamiseks on vajalik eelregistreerimine ning kliinikus viibides tuleb lähtuda eriolukorra täiendavatest nõuetes, mis lähtuvad Terviseameti poolt kinnitatud Eesti Hambaarstide Liidu esmaabi osutamise juhendist.

Õigus saada tasuta vältimatut hambaravi on kõigil, sõltumata sellest, kas neil on ravikindlustus või mitte. Tasuta hambaravi osutatakse arsti otsusel juhul, kui abi edasilükkamine või selle andmata jätmine võib põhjustada abivajaja surma või püsiva tervisekahjustuse. Haigekassa lepingupartnerid on leitavad veebilehelt www.haigekassa.ee. Palume patsientidel olukorda pidevalt jälgida, sest info võib muutuda. Tallinna kolm valvekliinikut on Tallinna Hambapolikliinik, Unimedi Kaarli Hambaravi ja Järve kliinikud.

Patsientidel on oluline teada, et vastuvõtule registreerumisel tuleb vastata mitmetele küsimustele, mille alusel toimub patsientide eelselektsioon. Valvearst võib paluda enne vastuvõtule saabumist probleemsest kohast fotot selleks, et oleks võimalik olukorda paremini hinnata, nõu anda ja vajadusel ka ravim määrata. „Mure korral soovitame esmalt suhelda oma hambaarstiga, kes saab nõustada telefonitsi ja vajadusel kirjutada välja ravimid ja eriolukorras kehtestatud isikukaitsevahendite  olemasolul osutada esmaabi,“ sõnas Lääne-Tallinna Keskhaigla hambaravikliiniku juht Krista Vapper.

Patsientidele pannakse südamele, et kui neil peaks enne või pärast visiiti tekkima respiratoorse viirushaiguse sümptomid, tuleks sellest koheselt ka hambaravikliinikut teavitada. Enne vastuvõtule pöördumist tuleb kindlasti raviasutusega helistades või meilitsi konsulteerida.

Näiteks lubatakse ruumidesse korraga üks patsient, oma järjekorda tuleb oodata väljas (jälgides 2-meetrise distantsi reeglit teiste ootajatega), võimaluse korral püsida autos. Ravile minnes asetab patsient oma riided nagisse (eraldi igal patsiendil), paneb jalga kilesussid ning peseb ja desinfitseerib käed. Patsiendi liikumisala on kliinikutes vastava märgistusega piiratud, tualette ei saa kasutada.

Patsiente kliinikus vastu võtval triaažiõde või –töötaja on varustatud vajalike isikukaitsevahenditega (mask ja kindad) ning pärast iga patsienti toimub käte desinfektsioon. Administraatorid töötavad kas maski ja kinnaste või kaitsva barjäärklaasi või -kile taga. Patsienti ravival arstil ja assistendil on respiraatorid (FFP2 või FFP3), ees kaitseprillid ja visiir, lisaks kaitseülikond, kilemüts ja –sussid.

Iga patsiendi järel desinfitseeritakse ja puhastatakse hambaraviruumi 20 minuti vältel, võimalusel ka tuulutatakse või kasutatakse muid vahendeid puhtuse tagamiseks. Oluline on teada sedagi, et võimalusel tuleb vältida sularahaga tasumist. Makseterminali puhastatakse pärast iga kasutamist. Ka pärast iga tasumist puhastatakse administraatori letti ning teenindaja peseb ja desinfitseerib käed.

Tallinna Hambapolikliinik palub valu korral helistada telefoninumbril 6 121 200. Lähtuvalt ravivajadusest ja arsti otsusest kutsutakse vajadusel patsient vastuvõtule. Täiendava info saamiseks võib samuti helistada samal numbril või saata meil aadressil info@hambapol.ee. Polikliinik töötab ka laupäeval ja pühapäeval ajavahemikus 9-13.

Unimed Kaarli Hambapolikliinik palub samuti vältimatu abi saamiseks eelnevalt ühendust võtta kas telefonil 619 9119 või kirjutades aadressil info@khp.ee. Unimedi Järve kliinikus tuleb erakorralise hambaravi teenuse saamiseks samuti eelnevalt kliinikuga kontakteeruda aadressil registratuur.tallinn@unimed.ee, telefonitsi saab ühendust numbril 677 6800.

Teenuse pakkujate nimekiri võib muutuda seoses kaitsevahendite kättesaadavusega, täpseima info leiab kas haigekassa veebilehelt või kliinikute kodulehtedelt.

Avatud on ka tasuta hambaravi nõuandeliin 677 68 22 (E-R 9-17), kuhu võib julgelt kõigi suuõõne tervist puudutavate küsimustega helistada. Vältimatu hambaravi osutajate üleriigiline loetelu on leitav SIIT!

Head Uudised GoodNews