1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Tallinnas toimub tervishoiuvaldkonna konverents
Tallinnas toimub tervishoiuvaldkonna konverents

Tallinnas toimub tervishoiuvaldkonna konverents

Kolmapäeval toimub Tallinnas esinduslik tervishoiuvaldkonna konverents, mille fookuses on uuendusliku ja võimalikest parima ravi kättesaadavus patsientidele ning erinevate riikide õppetunnid ja parimad praktikad oma tervishoiupoliitika kujundamisel.

“Tervishoiupoliitika on viimasel 2,5 aastal olnud seoses koroonapandeemiaga teravdatud tähelepanu all kogu maailmas, paljudes riikides on taas tõusetunud laiemad arutelud meditsiinisektori ja kogu tervishoiuvaldkonna kitsaskohtade üle,” lausus konverentsi korraldava Ameerika Kaubanduskoja Eestis (AmCham) tervishoiukomitee juht ja advokaadibüroo COBALT partner Elo Tamm.

Elo Tamme sõnul on mitmel pool Euroopas aktuaalselt üleval teema, kuidas tagada inimestele kõige kiirem, tõhusam ja parem saadaolev ravi, aidata kaasa tervena elatud aastate kasvule ja seeläbi kasvatada ühiskonna heaolu.

“Tänavuse AmChami tervishoiutehnoloogiate konverentsi fookuses ongi uuenduslikkus meditsiinis ja tervishoiusüsteemis – milline on vaade Euroopast ja Eesti poliitikakujundajate silmade läbi ja kogemuslood tervishoiusüsteemi viimaste aastate jooksul moel või teisel reforminud riikidest,” rääkis Elo Tamm.

Konverentsi avasõnad lausub Euroopa Parlamendi saadik ning Leedus nii tervishoiu- kui kaitseministri ametit pidanud Juozas Olekas. Olekas oli 2020. aastal koos 14 riigi kolleegidega eestvedajaks algatusele “Parema tervise eest Euroopa Liidus”, mis kutsus üles koordineerima tervishoiupoliitikat senisest enam euroliidu üleselt, et tagada parem ning koordineeritum ravi ja ligipääs tervishoiuteenustele kõikjal liikmesriikides.

Konverentsil esinevad sõnavõttudega töö- ja terviseminister Peep Peterson ning Haigekassa juht Rain Laane.

Londoni Majanduskooli (London School of Economics) rahvusvahelise tervisepoliitika kaasprofessor Panos Kanavos teeb oma ettekandes ülevaate ka ühest Eesti tervisetehnoloogia kujundamise aluseks olevast ehk Ühendkuningriigi tervisetehnoloogiate hindamise süsteemist ja selle hiljutistest muudatustest.

Leedu Kliinilise Farmakoloogia Arstide seltsi president Tomas Lasys omakorda kirjeldab Leedu näite najal maksevalmiduse tasemeid ehk nn WTP-läve rakendamise põhimõtteid. Eesti ja Baltimaade tervishoiusüsteemide hetkeolukorda uuenduslike tervishoiutehnoloogiate kasutuselevõtu vallas kirjeldab rahvusvahelise farmaatsia- ja biotehnoloogia ettevõtte AstraZeneca Baltimaade juht Daniela Pavlic.

Ettekannete järel on kavas paneelarutelu, milles Rain Laane, Tomas Lasys, Daniela Pavlic ning Tartu Ülikooli Kliinikumi hematoloogia-onkoloogia kliiniku juht Kristiina Ojamaa arutlevad selle üle, milline on uuendusliku ravi kättesaadavuse osas hetkeolukord Eestis ning mida on õppida teiste riikide kogemusest.

Head Uudised GoodNews