1. Avaleht
  2. Tervis
  3. TÄNA ON ÄMMAEMANDATEPÄEV I Ämmaemand Annikal sel tööl kunagi igav ei hakka
TÄNA ON ÄMMAEMANDATEPÄEV I Ämmaemand Annikal sel tööl kunagi igav ei hakka

TÄNA ON ÄMMAEMANDATEPÄEV I Ämmaemand Annikal sel tööl kunagi igav ei hakka

Ämmaemandate töö ei ole pelgalt enam sünnitusel lapse vastuvõtmine, vaid ka terviseteemadel naiste nõustamine terve elukaare jooksul. Ämmaemand on kindel partner naiste-, laste- ja täna ka perearstide kõrval.

Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku ämmaemandajana töötava Annika Hommik töötab ka Jürgensoni perearstikeskuses, kus ta on perearstidele partner naiste tervise teemadel. Tema vastuvõtule suunatakse patsiendid, kellel on n-ö naiste mure. „Aitan naisi terve elukaare jooksul. Minu juurde tulevad patsiendid väga erinevate teemadega: rasedusvastased vahendid, rasedus, günekoloogilised probleemid, menopaus jpm,“ ütleb ta.

Ämmaemand Annika jaoks on eriala nii mitmekülgne, et sel tööl kunagi igav ei hakka. Emadusnõuandla ämmaemandajana nõustab ta rasedaid terve lapseootuse vältel ning on ka sünnitusjärgselt naistele toeks. „Minu igapäevatöö on raseduse jälgimine ja naise toetamine lapseootuse ajal. Lisaks sellele olen naistele nõuandja teistel terviseteemadel: pakkudes noortele nõustamist, viies läbi emakakaelavähi sõeluuringuid, tegeledes rinna tervise teemadega ja imetamise nõustamisega. Olen püüdnud hoida teadlikult oma töö mitmekülgsena. Nii on võimalik hoida pädevust, head kohanemisvõimet ja vältida rutiini. Enamasti on mu töö seotud positiivsete emotsioonidega,“ leiab Annika ämmaemanda töös positiivseid külgi.

Eesti Perearstide Seltsi juhi ja Jürgensoni perearsti Le Vallikivi sõnul on nende koostöö ITK ämmaemandaga kestnud pea kaks aastat ning nad on selle koostöö eest ääretult tänulikud. „Kõige õnnelikumaks teeb see muidugi patsiendid – eriti rõõmsad on noored emad, kes võivad oma perearstikeskuses olla rasedusega jälgimisel, tulla vastsündinuga tervisekontrolli ja samal ajal käia ka ise sünnitusjärgselt ämmaemanda visiidil ning vajadusel pöörduda imetamisnõustamiseks ning järgneva perelisa planeerimiseks.“

Perearstikeskuse juures töötavalt ämmaemandalt saavad abi ka need naised, kes on eelnevalt olnud arvamusel, et naiseks olemine lõpeb menopausiga ära. Ämmaemand tegeleb naiste muredega neiudest kuni kõrges eas prouadeni välja.

Dr Vallikivi sõnul on perearstikeskuse kõik kolleegid väga rõõmsad, et kollektiivis on väga pädev ja väärtuslik meeskonnaliige, kellega saab üheskoos keerulisemaid juhtumeid arutleda ja spetsiifilisi küsimusi küsida. „Nii nagu perearstil ja pereõel, nii on ka ämmaemanda töös väga suur roll ennetustööl. Üheskoos esmatasandil tegutsedes on meil kindlasti võimalus tuua ka vähi sõeluuringud inimestele lähemale – eelkõige emakakaelavähi sõeluuring, mille nigelad hõlmatused on aastakümneid murekohaks olnud,“ leiab dr Vallikivi patsientide jaoks mitmeid kasulikke võimalusi ämmaemandate ja perearstide koostööst.

Ämmaemand Annika leiab ka, et perearstikeskuses töötades saab ta patsientidele pakkuda kõige paremat abi. „Kuna minu taga on suur haigla, siis vajadusel saame koos perearstiga suunata patsiendi täiendavatele uuringule – näiteks rinnavähiuuringule, rasedusaegsetele ultraheliuuringutele, günekoloogi vastuvõtule pahaloomuliste naiste haiguste osas jne. Kui naine pöördub murega minu poole, leian talle sobivama lahenduse,“ lisab ta.

Igal aastal 5. mail tähistatakse rahvusvahelist ämmaemandate päeva. „Suur-suur aitäh ja sügav kummardus kõigile ämmaemandatele,“ tänab perearstide esindaja dr Vallikivi tänase päeva raames kõiki selle elukutse esindajaid.

Head Uudised GoodNews