Avaleht Tervis TÄNA ON ÜLEMAAILMNE TOIDUPÄEV I Ülemaailmne toidupäev seab fookusesse targad lahendused tervisliku toidu jaoks
TÄNA ON ÜLEMAAILMNE TOIDUPÄEV I Ülemaailmne toidupäev seab fookusesse targad lahendused tervisliku toidu jaoks

TÄNA ON ÜLEMAAILMNE TOIDUPÄEV I Ülemaailmne toidupäev seab fookusesse targad lahendused tervisliku toidu jaoks

Täna tähistatakse ülemaailmset toidupäeva, mis on ühtlasi ka ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) 75. juubel. Maailma toidupäeva fookuses on seekord targad lahendused tervisliku toidu jaoks. Toidupäeval kutsub FAO üles riigijuhte ja poliitikuid, toidutootjaid ja kodanikke üle maailma mõtlema oma rollile toiduga kindlustatuse tagamisele.

Oma 76-ndat tegevusaastat alustav FAO on välja arvutanud, et toitu toodetakse kalorite mõttes maailmas piisavalt ja enamgi, probleem on toitainete jaotuses. Arengumaad nõuavad, et ei räägitaks alatoitlusest kalorite mõttes, vaid pigem alatoitlusest tervislikkuse mõttes. Paljudes riikides saavad inimesed küll piisavalt kaloreid, aga mitte vajalikke toitained. See on põhjuseks, miks valiti seekordse maailma toidupäeva fookusesse targad lahendused tervisliku toidu jaoks.

„FAO raport kinnitab, et ebatervisliku toitumisega seotud tervisemõjud on suuremad kui oskame endale igapäevaselt teadvustada. Piltlikult öeldes kaevame me endale samal moel jätkates hammastega hauda, sest ebatervislik toitumine on surmaga lõppevate mittenakkuslike haiguste, peamiselt südame-veresoonkonna haiguste, vähktõve ja diabeedi peamiseks põhjustajaks. Ülekaal ja rasvumine on nimetatud haiguste olulisemaks riskifaktoriks,“ sõnas maaeluminister Arvo Aller.  „Näiteks oli  2016. aasta 57 miljonist surmast 40,5 miljonit ehk 71 protsenti seotud ebatervislikust toitumisest põhjustatud haigustega,“ lisas Aller, toetudes FAO hiljutisele raportile.

Kui praegused toidutarbimisemustrid jätkuvad, prognoositakse 2030. aastaks ebatervisliku toitumisega seotud haiguste ja sellest tingitud suremusega seotud tervisekuludeks 1,3 triljonit USA dollarit aastas. Samal ajal võiks tervislikule toitumisele üleminek tuua kaasa otseste ja kaudsete tervisekulude hinnanguliselt kuni 90-protsendilise vähenemise, luues märkimisväärse kokkuhoiu, mis aitaks teha investeeringuid tervislike toitude hindade langetamiseks. Täna on tervisliku toidu hind kuskil 60 protsenti kõrgem kui lihtsalt piisavate toitainetega toidu hind.

Alleri sõnul toob Euroopa roheleppe toitu puudutav osa Talust taldrikule oma all-eesmärkidena esile nii targa tootmise kui targa tarbimise. „Ühelt poolt tuleb toidutootjatel pingutada selle nimel, et toota sama kogus toitu vähemate väetiste, taimekaitsevahendite või ebatervislike lisanditeta, teiselt poolt peaksid ka tarbijad oma ostuotsustega andma signaale, et nad eelistavad tervislikku toitu ja vähendama toidu raiskamist,“ ütles Aller.

Hiljuti Nobeli rahupreemia pälvinud Maailma toiduprogramm teeb samuti jõupingutusi selle nimel, et tervislik toit jõuaks kõigini.

Toidu tervislikkuse ja toidu säästliku kasutamise osas saab aga kaasa rääkida iga tarbija. Lihtsaimaks viisiks on toitu varudes jälgida „Parim enne“ ja „Kõlblik kuni“ märgiseid ning uurida toidualast teavet pakendeilt.

LEAVE YOUR COMMENT

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga