1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Täna tähistatakse rahvusvahelist toiduraiskamise vähendamise päeva
Täna tähistatakse rahvusvahelist toiduraiskamise vähendamise päeva

Täna tähistatakse rahvusvahelist toiduraiskamise vähendamise päeva

29. septembril tähistatakse esimest rahvusvahelist toidukao ja toidujäätmete teadlikkuse päeva. Sel puhul on Eestis teema fookusesse võtnud nii erinevad riigi- kui eraasutused ja organisatsioonid.

Päev algab Tallinnas rahvusvahelise konverentsiga „Lõpp toidu raiskamisele!“, kus toidujäätmete tekkimisest räägivad Toidupank, sotsiaalministeerium, keskkonnaministeerium ning mitmed rahvusvahelised eksperdid. Samuti räägitakse lahendustest, kuidas kõige tõhusamalt ülejäävat kvaliteetset toitu ümberjaotada. Konverentsi avavad sotsiaalminister Tanel Kiik, maaeluminister Arvo Aller, Euroopa Toidupankade Föderatsiooni president Jacques Vandenschrik ning Euroopa Komisjoni volinik Stella Kyriakides. Seejärel jagavad õppetunde eksperdid ja praktikud nii Eestist (Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus), Suurbritanniast (Tesco PLC), Hollandist (Wageningen University and Research) kui ka Prantsusmaalt (Prantsusmaa Suursaatkonna põllumajandusnõunik).

„Kuigi toiduainete ülejäägi ümberjaotamine on kasvav trend ja toiduainete tootjad ning jaemüüjad on valmis annetama ülejäägi heategevusorganisatsioonidele, moodustab see endiselt vaid väikese osa kogu tekkivast söögikõlblike toiduainete ülejäägist,“ ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. „Seetõttu tuleb seada eesmärgiks, et toit ei muutuks jäätmeteks ning seda oleks võimalik  jaotada abivajajatele ümber enne äraviskamist.“

Ministri sõnul väärib tunnustamist, et Toidupank on juba enam kui 10 aastat oma südame ja energia koos sadade vabatahtlikega suunanud puudust kannatavate inimeste toetamiseks. „Toidu annetamine ja ümberjaotamine muutub üha olulisemaks, sest koroonaviiruse tõttu on abivajajate arv kasvanud ning kahjuks tõusmas ka lähitulevikus.“

Riigi poliitikast selles valdkonnas ja toidujäätmete tekke statistikast räägivad keskkonnaministeeriumi, sotsiaalministeeriumi ja Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse esindajad. Eesti erinevate sektorite kogemust toidu päästmisel jagavad Toidupank, Kiltsimäe talu, AS Farmi Piimatööstus, Rimi Eesti Food ASFotografiska Tallinn ning perekond Kaing. Konverentsi juhib Kristo Elias. Konverentsi saab jälgida ka videoülekandena Delfi ja Postimehe vahendusel kl 11-16. Päevakava: eiraiska.ee

Tänasest käivitab Keskkonnaministeerium toidujäätmete ja –kao vähendamisele suunatud kampaania „Austa toitu jäägitult!“. Tollega kutsub ministeerium inimesi oma kodudes toitu esmalt arukalt varuma ning seejärel nutikalt ning võimalikult jäägivabalt ära kasutama.

„ÜRO andmetel läheb iga-aastaselt 1/3 kogu inimestele mõeldud toidust raisku. Sealjuures viskab üks inimene arenenud riikides ära rohkem kui 100 kg toitu aastas, madalama sissetulekuga maades on see näitaja kuni kümme korda väiksem. Eesti jääb sinna vahepeale, sest 2015. aasta andmete põhjal oli see näitaja 54 kg inimese kohta,“ ütles keskkonnaministeeriumi kantsler Meelis Münt, kes räägib tänasel konverentsil toidujäätmete tekkega seotud keskkonnajalajälje vähendamisest Eestis.

Et viimased toidujäätmete tekke andmed pärinevad 2015. aasta uuringust, on just parasjagu käimas uus uuring, mis kaardistab toidujäätmete ja toidukao tekke kogu toidutarneahelas. „Olgugi et uuring on veel valmimisjärgus, võib öelda, et eestlastel tekib kodudes rohkem toidujäätmeid kui tollal,“ lisas Münt.

Toidu päästmisele keskendub aga Eesti Toidupank, kes tähistab oma 10. tegevusaastat. 2019. aastal jagas Toidupank laiali 1,9 miljonit kg toitu, millest 1,4 miljonit oli päästetud toit. „Lähimate aastate jooksul on vaja luua Eestis tõhus süsteem, mis aitab päästa ülejäävat ohutut ja kvaliteetset toitu. See eeldab koostööd nii tootjate, kaubanduskettide ja toitlustusasutustega ning igaühega meist,“ ütles Toidupanga juht Piet Boerefijn. “Lisaks tuleb riigi ja erasektoriga läbi mõelda, kuidas see toit kiirelt puudust kannatavate inimeste ehk abivajajateni toimetada, mis eeldab samuti väga head koordineerimist kohalike omavalitsuste, heategevusorganisatsioonide, koolide, perearstide ja toiduainete kasvatajate, tootjate ning jaekettidega.”

Samuti stardib Rimi Eesti ja Toidupanga ühine kogukonnakampaania „On märkamisaeg!“, mille eesmärk on tuletada meelde meie kõigi kohustust oma lähedasi märgata ning aidata neil vajalikul hetkel abi otsida. Ka homsel konverentsil pakutavad suupisted on tehtud Rimi Eesti kauplustest päästetud toidust.

Head Uudised GoodNews