1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. TEADLIK TOITUMINE I Milliseid nõuandeid võiks väljaspool kodu toitudes järgida tervislikkuse seisukohalt?
TEADLIK TOITUMINE I Milliseid nõuandeid võiks väljaspool kodu toitudes järgida tervislikkuse seisukohalt?

TEADLIK TOITUMINE I Milliseid nõuandeid võiks väljaspool kodu toitudes järgida tervislikkuse seisukohalt?

Kuna kõik toidukohad ootavad eriolukorra lõppemise järel enda juurde nautima, siis tuletame meelde, milliseid nõuandeid võiks väljaspool kodu toitudes järgida just tervislikkuse seisukohalt.

Väljas söömise puhul kehtib sama, mis valmistoitude puhul. Tihti on nad energiarikkamad ja soola- või suhkrurikkamad, kui isevalmistatud road.

Plaanides väljas süüa mõtle läbi, millised tegevused ootavad veel ees ja mida kavatsed süüa hiljem. See aitab energatarbimist tasakaalus hoida. Kohv koos saiakeste või pirukatega maksab peaaegu sama palju kui väike praad või supp ja magustoit, kuid viimased täidavad hästi kõhtu ja sisaldavad ka vajalikke toitaineid.

Mõnikord hamburgerit või pitsat süüa ei ole patt, kuid see tuleb tasakaalustada muu päevase toiduga ja kulutada rohkem energiat. Meie suurematel kiirtoidukettidel on kodulehekülgedelt võimalik teada saada, kui palju on erinevate einete energia-, rasva-, valgu- ja süsivesikute sisaldus. Tasuks teha eelnevat kodutööd, et teha õige valik.

Väljas söömisel, olenemata sellest, kas see on töökoha toitlustuskoht või restoran, oleks kasulik arvestada järgmisi nõuandeid:

  • Ära jäta söögikoha valikut viimasele minutile, kui oled väga näljane.
  • Söö aeglaselt.
  • Kui sa ei tea, millest toiduportsjon koosneb, ära kõhkle küsida.
  • Küsi, kas on võimalik tellida ka pool portsjonit, kui mitte, siis jäta osa järele ja palu kaasa
    pakkida. Unusta ema nõuanne lapsepõlvest, et pead taldriku tühjaks sööma ja lõpeta söömine, kui tunned, et kõht on täis.
  • Loobu eelroast, kui aga eelistad seda, siis vali toorsalat. Samas võid ka põhiroast loobuda ja tellida eelroa ning supi.
  • Enne sööki joo vett. Eelista magusatele karastusjookidele vett.
  • Kui tellid alkoholi, siis joo seda koos põhiroaga. Enne sööki veini või õlle joomine suurendab söögiisu. Ära unusta, et ka alkohol annab energiat.
  • Palu suppi serveerida hapukooreta. Söö supi juurde teraleiba või -saia, sest neis leiduvad kiudained imavad palju vett ja see täidab kõhtu.
  • Eelista toite, mis on hautatud, keedetud, aurutatud või grillitud nendele, mis on praetud, eritipaneeritud. Eelista sea- või veiselihale kala või linnuliha. Ära söö kananahka, sest see sisaldab palju rasva. Aeg-ajalt võiksid valida grillitud või hautatud lõhe- või forelliroa, sest need sisaldavad palju vajalikke omega-3-rasvhappeid ning D-vitamiini.
  • Friikartulite, kartulipüree või ahjukartulite asemel eelista keedetud riisi, keedetud kartuleid või pastatooteid. Viimaste asemel võid valida ka hautatud-keedetud köögiviljad või värske salati. Sama kogus keedetud lillkapsast sisaldab üle kolme korra vähem energiat kui keedetud kartulid, makaronid või riis.
  • Vali köögivilju targalt. Mitte kõik köögiviljaroad ei ole hea valik. Küsi, kuidas köögiviljalisand on valmistatud, eelista töötlemata või aurutatud köögiviljalisandeid. Mõned köögiviljad, eriti mugulsibul, imab praadimisel väga palju rasva.
  • Kui võimalik, uuri restorani veebilehekülgedelt, kas seal on infot toitude toiteväärtuse kohta. Vali targalt.
  • Loobu magustoidust või vali selleks puuviljasalat.
  • Eelista kvantiteedile kvaliteeti. Püüa vältida buffet-lauda, see esitab tõelise väljakutse enesekontrollile.

Allikas: Toitumine.ee

Head Uudised GoodNews