1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. KIRURGILISED MASKID I Terviselehe väljaandja: kirurgilisi maske saab kasutada korduvalt
KIRURGILISED MASKID I Terviselehe väljaandja: kirurgilisi maske saab kasutada korduvalt

KIRURGILISED MASKID I Terviselehe väljaandja: kirurgilisi maske saab kasutada korduvalt

Kirurgilisi ja teisi meditsiinis kasutatavaid maske võib korduvalt kasutada, selgub USA Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskuse (CDC) uuendatud juhistest. Jutt käib siis eelkõige N95 või siis Euroopa mõistes FFF3 ja 2 standardiga maskidest, aga lõpuks tõdetakse juhistes, et kui üldse mingit varianti pole, siis on ka kodus tehtud maskid ikka paremad kui mittemidagi.

Loodetavasti pakub see teave leevendust isikukaitsevahendite varustuskriisile Eestis, mida valitsus lahendada ei suuda. Ametlikult võttis kirurgilised maskid nädalaks või kauemakski korduvkasutusse Nebraska ülikooli haigla.

 “ Rohelisena on mul hea meel tõdeda, et ka ühekordsetena mõeldud asju saab tegelikult korduvalt kasutada. Loodan, et koroonakriis toob kohale teadmise praeguse naftapõhise, ühekordsete ja lühiajalistele toodetele põhineva, reostava, raiskava ning raha suurfirmade kätte koondava majanduse jätkusuutmatuse,” ütles Roheliste volikogu esimees Aleksander Laane. “Eriti rumal on täna uputada maksumaksja või laenuraha põlevkiviõlisse, mille lõpp on selgelt näha. Raha tuleb panna inimeste baassissetulekusse, mis turvatunnet suurendab ja taastuvenergia tootmisseadmetesse, mis raha ka tagasi teenivad,” jätkas ta.

“Ja Terviselehe väljaandjana ootan nüüd valitsusasutuste ülihelikiirusel tehtud ja hästi tasustatud tellimust Eesti teadlastele, et nädala jooksul välja töötada erinevate maskide korduvkasutamise nõuanded,” ütles Aleksander Laane.

CDC juhise leiab SIIT!

Terviselehte saab tellida SIIT!

Head Uudised GoodNews