1. Avaleht
  2. Tervis
  3. TERVISELEHES! Joogafestivali korraldaja Merit Raju: minu puhul pole liialdus, et jooga on muutnud kogu mu elu
TERVISELEHES! Joogafestivali korraldaja Merit Raju: minu puhul pole liialdus, et jooga on muutnud kogu mu elu

TERVISELEHES! Joogafestivali korraldaja Merit Raju: minu puhul pole liialdus, et jooga on muutnud kogu mu elu

Merit Raju Foto: Virge Viertek
Merit Raju
Foto: Virge Viertek

Juulikuus kutsuvad Joogafestivali korraldajad eesotsas imelise naise ja festivali peakorraldaja Merit Rajuga parimate juhendajate käe alla Haapsallu jooga töötubadesse, loengutesse, ilusatele kontsertidele ja tervisekaupade bazaarile. Sel aastal toimub Joogafestival 18.-19. juuli, kirjutab ajaleht Terviseleht.

Merit, Kuidas jõudsid sina joogani? Või jõudis hoopis jooga sinuni?

Oma esimesse joogatundi läksin koos kursusekaaslastega Saksamaal Hamburgis magistrantuuri ajal õppides. Sellest on nüüd möödunud juba 15 aastat. Mäletan, et mulle väga meeldis meie meesõpetajast hoovav rahulikkus, joogastuudio lõhnad, kaunistused ja kõik tegevused, mida seal tegime. Paljuski jäingi välist efekti imetlema ja nautima ning polnud veel küps vastu võtma jooga sügavamaid sõnumeid. Näiteks mõne seal kuuldud ja mällu jäänud mõtte tähendust mõistsin alles tosin aastat hiljem.
Olin veidi hämmingus, et mu haigekassa (Saksamaal on erinevaid erahaigekassasid ja igal elanikul on oma valitud kindlustusfirmaga leping) oli valmis tasuma poole mu joogatundide tasust, kui käin kohal 80% ajast. See oli minu jaoks märk, et joogas peab olema midagi, mida on kindlustusfirmad suutnud isegi numbritesse panna, jõudes järeldusele, et neil on kasulikum tasuda oma kliendi joogatundide eest, kui ebatervislikust elustiilist põhjustatud haiguste ravi eest. Tänaseks päevaks on üks põhjus minu jaoks, miks joogaga kindlasti tegeleda, soov olla täiesti terve.

Kogenud joogaga tegelejad on teatavasti rahulikud, rahumeelsed ja nende väärtushinnangud on üldjuhul paigas. Kuidas on sind jooga mõjutanud? Millised on uued ja paremad vaimsed väärtused, mis on sinuni jõudnud just tänu joogale?

Kõige enam on mind mõjutanud kuus aastat tagasi alanud kundalini jooga õpetajakoolitus ning hiljem sellele järgnenud rasedate jooga õpetajakoolitus ja teise astme kundalini jooga õpetajakoolitus. Lisaks olen oma õpetaja ja suure grupi eurooplastega käinud palverännaku reisil Indias. Need kõik on mõjutanud mu sõpruskonda, mõttemaailma ja kogu elu. Joogafilosoofia pani minu jaoks kõik mu sees olevad pusletükid kokku ja lisas maailmapilti veel puuduvaid tükke. Joogalik lähenemine – et minul oleks hea elada, teistel oleks minuga hea ja maakeral oleks hea – tundub mulle õige ja loomulik ning enne süstemaatiliselt joogaga tegelema asumist olid minus need killud olemas.

Joogafestival Foto: Magalie Bonneau
Joogafestival
Foto: Magalie Bonneau

Õpetajakoolituse esimesest päevast hakkasin võimalusel ainult ökotoitu tarbima. Mida aeg edasi, seda vähem füüsilisele kehale ja rohkem mõtteainest ma joogast leidsin – igasugustel psühholoogilistel teemadel ja maailmaelu puudutavas. Kindlasti olen joogafilosoofia ja jooga praktiseerimisega omandanud parema keskendumisvõime, emotsioonide valitsemise oskuse, lõdvestumisoskuse ja need tulid kõige enam abiks sünnitades. Meie laps sündis tänu sellele loomulikult ja pehmelt. Samuti sain joogafilosoofiast (ja ka energia säilitamise ja emotsioonide valitsemise
harjutustest) palju tuge lapse esimestel elunädalatel ja -kuudel. Olen tänulik, et mu elukorraldus võimaldab ka oma väärtuste järgi elada ehk et mu laps on praegu kahe ja poole aastane ja mul pole olnud vajadust jätta teda näiteks lastehoidu. Olen saanud olla olemas, ta on minuga paljudes elu- ja töösituatsioonides kaasas ja imikueast alates olen tahtnud saanud pakkuda talle palju füüsilist lähedust. See aitab lapsele luua tugevat baasturvatunnet kogu eluks ja mulle tundus see piisavalt oluline ja tegelikult ka loomulik ning lähtusin turvalise kiindusmussuhte põhimõtetest.

Õppisin eneseületamist füüsilises joogas, õpetajakoolituse laagrites metsikus looduses ja nii saan joogas kogetu tuua üle igapäevaellu, kui on samuti vaja end vahel ületada. Iga joogaasend või harjutus on nagu suure elu väike koopia. Ebamugavustunde sees tuleb lõdvestuda – nii nagu raskes asendis, nii ka emotsionaalselt keerulises eluolukorras. Jooga on mind viinud ka alateadvuse teemadeni. Alateadvuse olemasolu teadvustamisest alates kuni siis täna igapäevaselt oma alateadvuse reaktsioonide jälgimiseni.

Minu puhul pole liialdus, et jooga on muutnud kogu mu elu. Mul on vedanud, et olen saanud oma kontoritöö (mis oli ka väga rahuldustpakkuv, aga mingil hetkel oli ikkagi lagi ees) vahetada vabakutselise elu vastu. See on minu jaoks just see õige töötamise vorm ja ka töö sisu on just see, millega ma kindlasti tegeleda tahan – joogafestivalide korraldamine ja ajakirja Sensa toimetamine. Mul on vedanud, et mul jätkub joogaõpilasi ja raamatute lugejaid. Oma raamatuteks olengi saanud inspiratsiooni joogast. Just inspiratsiooni, sest need pole joogaraamatud, aga lähtekohalt vastavad need joogalikule lähenemisele.

Igaühel on oma põhjus, miks ta hakkas joogaga tegelema, olgu selleks siis raske eluetapp, haigus, soov elada harmoonilist elu vm. Kui pole saladus, siis mis oli sinu põhjus sellega alustamiseks ja mil moel saab jooga inimest üldse aidata?

Olen kuulnud ja saanud elus ka kinnitust, et joogasse satutakse tavaliselt kolmel enamlevinud põhjusel: sõber kutsus, oli mõni tervisemure (tavaliselt seljavalu) või hingeline probleem. Mina sattusin joogasse sõbra kutsel.

Joogaga tegelemine tuleb kasuks igale inimesele. Näiteks ühe mu joogaõpilase 70ndates ema kuulis tütrelt, et üks joogaasend on selili puhkeasend. Ja ta valis kogu joogast ainult selle osa! Kusjuures alguses olevat tal olnud väga raske olla need 11 soovitatud minutit selili, lõdvestunult, tegutsemata, liigutamata. Lisaks hakkasid pikutades tunda
andma kõik kehapiirkonnad, millesse oli talletunud pingeid. Aga pärast mõnda aega praktiseerimist hakkas tal palju parem – tema haiged puusad olid tunduvalt vähem haiged ja tema liikuvus paranes!

Kas peab paika väide, et jooga ja positiivsus käivad käsikäes? Kas on olnud olukordi, mil tundub, et enam mitte kuidagi ei suuda, kuid siis on olnud abi joogast, mis on toonud tagasi positiivsuse ja meelekindluse? Ja mida soovitaksid inimestele, et nende elu oleks positiivsem ja rahulikum?

Ma arvan, et võib küll nii öelda. Kogenud joogaõpetajad, kes on olnud mulle õpetajateks, on tavaliselt ülimalt elurõõmsad inimesed, kellest lausa kiirgab välja mingit sisemist sära.
Kindlasti on ka joogaga tegelevate inimeste eluteedel väljakutseid, kuid kuna joogas nähakse ka eluraskuses mingit sügavamat mõet, suuremat pilti, siis muudab see raskuse talutavamaks. Elu katsumused saavad teise värvingu. Ja jooga ise annab elule sügavama tähenduse. Ma arvan, et joogaga süvitsi tegeledes ei kogeta näiteks depressiooni, sest elul on mõtestatus. Samamoodi ei häiri väikesed asjad ja sa lihtsalt ei lase oma alateadvusel reageerida kõigele. Kui leiad väliskeskkonnast mingi häirija või ärritaja, vaatad pigem endasse. Oleme inimestena paljuski oma ihade, mõtete ja emotsioonide orjad. Seda õpetatakse joogas kohe alguses, et eluratsu kutsariks peab ikka olema meie hing ja ohjad peavad eluratsul ikka hoitud olema, mitte et ihade ja emotsioonide ajel ei torma ratsud omasoodu nagu paljudel inimestel siiski kahjuks on.

Kust tuli selline tavapäratu ent fantastiline idee hakata korraldama joogafestivali?

Foto: Kristel Aija
Foto: Kristel Aija

Joogafestivali idee tuli sõna otseses mõttes Haapsalu Piiskopilinnuse hoovist. Käisin seal kord kaasaga jalutamas ja mulle kangastus seal liikumas suvisel ajal palju joogamattidega rahvast. See oli hästi selge pilt, nagu keegi oleks korraks kõik need inimesed linnusehoovi projitseerinud. Ja siis ma võtsin selle pildi oma teadvusse vastu ja tõrjusin kohe välja. Mul on nimelt umbes keskkoolist saadik olnud hullumeelselt kiire, on endale kõrged nõudmised ja tekib palju ideid, mida teostan suures osas ise. Seega ma ühest küljest teadsin, et nii suurt üritust koos sellega kaasneva stressiga ma teha ei taha, see lihtsalt ei mahu mu päevakavasse! Ja unustasin mõne ajaga kogu loo, seepärast ma isegi ei tea, millal see täpselt oli. Olin tegelikult käinud korra kundalini jooga festivalil Prantsusmaal, aga ma ei tundnud, et see mind otseselt oleks mõjutanud, pigem sündis see pilt ikkagi kohast. Umbes pool aastat hiljem Hollandist külas olnud sõbrannale Haapsalu linnusehoovi näidates tuli mu juurde täpselt seesama pilt. Seekord mulle meenus ka esimene kord ja ma ütlesin selle idee oma sõbrannale välja. Tema asus kohe ideed toetama ja pakkus ka välja esimese peaesineja (Daniel Strausseri, kes osutus väga populaarseks). Tundsin sel korral ära, et see on minu kohustus idee realiseerida ning sellest ajast peale hakkas justkui kõik mind sel teel toetama. Tagasilööke oli väga vähe selle poolteise aastase ettevalmistusperioodi jooksul ja ma teadsin seepärast kindlalt, et see on õige asi! Mõni kuu hiljem asutasime MTÜ Joogafestivali, millel on neli liiget. Meie olemegi korraldajate tuumik, kes töötavad festivali nimel kogu aasta, lisaks on meil veel kuus iga-aastast abilist omas nišis. Sel suvel toimub juba neljas joogafestival ja viimati oli osalejaid kokku umbes 1200. Talviti oleme joogafestivale teinud Tallinnas, neid on toimunud kaks korda.

Mis on joogafestival? Kas sündmusega saavad ühineda kõik huvilised või on see siiski neile, kes on valdkonnaga juba tuttavad?

Foto: Kristel Aija
Foto: Kristel Aija

Joogafestivali programm sobib iga taseme joogahuvilistele.
Meil on kujunenud nii, et umbes pooled on joogas täiesti uued, keda me nimetame heas mõttes jooganuusutajateks ning festival on nende jaoks esimene kokkupuude joogaga üleüldse. Ma arvan, et see on väga hea võimalus proovida erinevaid stiile parimate õpetajate käe all, sest meil on alati 12-14 erinevat stiili esindatud. Joogafestival on ja võikski olla nagu kvaliteedimärk. Sealt edasi saab teha valiku endale sobiva joogakillukese kohta.
Teine pool osalejaid on joogaga juba tegelenud, aga see võib kõikuda ühest aastast 20 aastani, nii et need inimesed tulevad festivalile peamiselt melu nautima ja välisesinejaid kuulama. Nende jaoks on Joogafestival võimalus alkoholivabaks suursündmuseks, mõnusa atmosfääri, kvaliteetse toidu ja kaubaturuga.

Millised on plaanid seoses eesootava festivaliga? Kas visiteerima on oodata ka erikülalisi? On ehk üllatusi?

Selle suve joogafestival toimub Haapsalus 18. ja 19. juulil. Kokku on programmis 12 joogastiili ja üle 40 kavapunkti, lisaks lasteprogramm ja mitmekesise valikuga tervisekaupade bazaar. Festivalialal ja kultuurikeskuses pakutakse tervislikku taimetoitu.
Füüsilised joogatunnid, kaunid kontserdid ja ekstaatiline tants toimuvad Haapsalu Piiskopilinnuse hoovis. Loengud ning rohkem vaikust ja keskendumist nõudvad töötoad toimuvad siseruumides. Sel korral on programmis osalejate soovil eritunnid edasijõudnutele, naistele, rasedatele,
beebidele, lastele ja teismelistele. Algajatele sobivad linnusehoovi joogatunnid.
Peaesineja oleme kutsunud otse Indiast, ta on võimas tervendaja ja kogenud joogi, dr Omanand Guruji.

Missuguseid võimalusi pakub osalejatele pilet üheks ja pilet kaheks päevaks?

Ühe ja kahe päeva piletiga (ehk festivalipassiga) saab osaleda Haapsalu Piiskopilinnuse hoovis vabaõhuprogrammis, mis toimub pidevalt 18. juuli lõunast hilisõhtuni ning järgmisest hommikust kell 5.45 õhtul kella 17ni. Ühe ja kahe päeva pilet annab ka soodustuse siseruumides osalemisel (iga töötoa või loengu eest 2 eurot).
Bazaaril osalemine ja väravatorni programm on kõigile vaba sissepääsuga, samuti gongikontsert Toomkirikus, mis ühtlasi lõpetab festivali.
Meil on ka eriline vabaõhusündmus selle poolest, et ilmaolude korral, mis ei toeta vabas õhus joogatamist, on meil pakkuda alternatiiv – vihmasaal mõneminutilise jalutuskäigu kaugusel. Kolme aasta jooksul oleme seda saali ikka mõnel korral kasutanud, kuid mitte kunagi terve päeva!

Kust on võimalik soetada töötubade pileteid ja mis on nende maksumus?

Joogafestival5_foto_Kristel-Aija1
Foto: Kristel Aija

Festivalipassi või päevapiletiga on töötubade piletid 2 eurot, tavahind ilma päevapiletite või festivalipassita on 12 ja pensionäridele ja õpilastele 10 eurot. Piletid tulevad Piletilevis eelmüüki alates 1. juunist ja saab osta ka kohapeal, aga siis ei pruugi enam vabu kohti olla, sest siseruumides on kohtade arv piiratud.

Kas töötoad on jaotatud kuidagi vanuse, soo või mõne muu näitaja põhjal või toimub tegevus segagruppides?

Sel korral on programmis osalejate soovil eritunnid edasijõudnutele, naistele, rasedatele, beebidele, lastele ja koolinoortele. Aga tegelikult võivad osaleda kõik kõigis programmipunktides.

Missuguseid töötube, mida pikisilmi ise ka väga ootad, pead sel aastal kõige põnevamateks?

Ootan väga peaesineja töötubasid mediteerimise teemal edasijõudnutele, kuid ka pealaval kõikidele festivalil osalejatele, sest ta tundub väga võimas

Allikas: Terviseleht

Head Uudised GoodNews