1. Avaleht
  2. Tervis
  3. TERVISELEHT I Hapnikuraviga saab vananemist tagasi pöörata
TERVISELEHT I Hapnikuraviga saab vananemist tagasi pöörata

TERVISELEHT I Hapnikuraviga saab vananemist tagasi pöörata

Hüperbaarne hapnikuravi pikendab telomeere, mis paiknevad meie DNA ehk kromosoomide otstes, kaitstes noid hävimise eest. Ja kuna telomeeride lühenemine on raku tasandil vananemise tunnuseks, siis on see rohkem kui lihtsalt huvitav avastus.

Vananemist võib iseloomustada füsioloogilise terviklikkuse järkjärgulise vähenemisega, mille tulemuseks on funktsioonide halvenemine ning vastuvõtlikkus haigustele. Seda bioloogilist protsessi peetakse näiteks vähi, südame- veresoonkonna haiguste, diabeedi ja Alzheimeri tõve peamiseks riskiteguriks.

Telomeeride ülesanne, mis asuvad meie kromosoomide otstes, on säilitada meie genoomi stabiilsus – et selles rakkude jagunemisel vigu ei tekiks. Telomeerid ise lühenevad aga iga raku jagunemise (mitoosi) ajal. See on loomulik bioloogiline protsess, et jagunemisel ei suuda keha neid kõige äärmisemaid DNA lõike täielikult ja õigesti “kaasa paljundada”. Kui suudaks, siis oleks piltlikult öeldes tegu surematusega.

Seega telomeeride pikkus lüheneb järk-järgult ja seda on sümptomite näol näha erinevate haigustena ja füüsilise jõudluse vähenemisena. Kui telomeerid muutuvad kriitiliselt lühikeseks, ei saa rakud enam paljuneda ja vananevad (kiiresti) või liiguvad programmeeritud rakusurma poole. Mida lühemad on täiskasvanud inimesel telomeerid, seda suurem on suremise risk. Lühemad telomeerid võivad olla ka pärilikud, kuid reeglina on telomeeride lühenemisega seotud mitmed tegurid, sealhulgas stress, unepuudus, füüsilise vastupidavuse puudumine, kõrge kehamassiindeks, suitsetamine, kroonilised põletikud, vitamiinide puudus ja oksüdatiivne stress. Arvatakse, et telomeeride pikkust võivad mõjutada ka erinevad viirused.

Teisalt on rakkude vananemine kui rakutsükli peatumine vahel ka kasulik. Vananemise kui raku paljunemise katkemise esmane eesmärk on vältida just kahjustatud rakkude paljunemist, käivitades nende kiirema või aeglasema elimineerimise immuunsüsteemi abil. Vananevate rakkude hulga kasv ütleb meile, et neid kas tekib mingil põhjusel kiiresti juurde või neid siis kõrvaldatakse kehas mingil põhjusel liiga aeglaselt. Nii või naa süvendab selline olukord kahjustusi ja aitab kaasa vananemisele.

Saab öelda, et eluviisi muutused, vastupidavustreening, dieedid ja toidulisandid, mis parandavad raku ainevahetust ja vähendavad oksüdatiivset stressi, aga ka kosutav uni ja tervislik keskkond saavad telomeeride lühenemist pidurdada ja vananevate rakkude hulka vähendada. Erinevates uuringutes pakutakse, et nii saab telomeere pikendada kuni 5%.

Iisraeli teadlased proovisid aga üle-64-aastaste suhteliselt tervete katsealuste peal järgi, kuidas surve- hapnikuravi telomeeride pikkust ja vananenud rakkude arvu mõjutab. Nende huvi oli suunatud eelkõige erinevatele immuunsüsteemis osalevatele rakkudele – T ja B lümfotsüütidele. Ja tulemused on enam kui huvitavad – nad saavutasid selle, et korduvate hapnikuravi seansside tagajärjel pikenesid lümfotsüütide telomeerid enam kui 20%. Seda on väga palju, kui arvestada, et eluviisidega õnnestub neid pikendada kuni 5%. Viiendiku võrra pikenenud telomeerid on piltlikult öeldes ajaratast 25 aastat tagasi pööranud ehk siis 65aastasest on nende rakkude poolest saanud 40aastane inimene. Vananenud T-rakkude hulk kahanes aga samuti – mõnel juhul enam kui 37%.

Mida see kõik tähendab? Ilmselt seda, et uusi teadmisi saab kasutada seisundite ravis, kus on vaja immuunsüsteemi toimimist (sh Alzheimer, Parkinson jpm) ja mitokondrite tööd parandada, “äratada” uinunud tüvirakke, innustada veresoonte ja närvide uuenemist ja kasvu, parandada halvasti paranevaid haavu jne. Ja sellega siis vananemist natuke tagasi keerata.

Allikas: Terviseleht, Shamir Medical Center, Zerifin, Israel ja ajakiri Aging

Head Uudised GoodNews