1. Avaleht
  2. Tervis
  3. TERVISELEHT I Rinnavähiravim, mis muudab eesnäärmevähi ravi
TERVISELEHT I Rinnavähiravim, mis muudab eesnäärmevähi ravi

TERVISELEHT I Rinnavähiravim, mis muudab eesnäärmevähi ravi

Rinna- ja munasarjavähi raviks kasutatav ravim võib pikendada mõnede eesnäärmevähki põdevate meeste elu ja sellest peaks saama haiguse uus standardravim, järeldab ulatuslik uuring, mille eesmärk on muuta ravipraktikat.

Uuringu lõpptulemused näitasid, et olapariibi – teedrajav ravim, mis on esimene päriliku geneetilise vea vastu suunatud vähiravim – saab edukalt kasutada eesnäärmevähi raviks.

Uuenduslik ravim oli eesnäärmevähi kasvu ja leviku pidurdamisel kaugelearenenud haigusega patsientidel efektiivsem kui tänapäevased hormoonravi ained nagu abirateroon ja entzalutamiid.

Selle aasta alguses avaldatud PROfoundi uuringu varasemad tulemused viisid ka selleni, et USA Toidu- ja Ravimiamet (FDA) andis olapariibile heakskiidu, et kasutada seda ka eesnäärmevähi raviks.

Vähiuuringute Instituudi (ICR) teadlased avastasid esimesena, kuidas olapariib kasvajaid ründab. Uuringu tulemusi esitleti pühapäeval Euroopa meditsiinilise onkoloogia seltsis ja avaldati samal ajal ajakirjas The New England Journal of Medicine, et sillutada teed olapariibi regulatiivsele heakskiitmisele eesnäärmevähi raviks Euroopas ja Suurbritannias.

PROfoundi uuringu andmete lõplikus analüüsis leidsid teadlased, et olapariib blokeeris eesnäärmevähi kasvu tõhusamalt kui tänapäevased suunatud hormoonravi abirateroon ja entzalutamiid meestel, kellel on vigased DNA parandamise geenid. DNA kahjustus on vähi peamine põhjus, kuid see on ka vähi peamine nõrkus, mida saab ära kasutada, kuna vähirakud peavad suutma parandada ka oma DNA-d.

Järgmisena uurivad teadlased uusi ravimite kombinatsioone, mis võiksid muuta olapariibi veel efektiivsemaks ning aidata eesnäärmevähi ja vigaste DNA-parandusgeenidega meestel veelgi kauem elada.

Uuringu kaasjuht, professor Johann de Bono, Londoni vähiuuringute instituudi eksperimentaalse vähimeditsiini professor ja The Royal Marsden NHS Foundation Trust meditsiinilise onkoloogia konsultant ütles: “Olen kindel, et meie tulemused muudavad eesnäärmevähi ravi – loodetavasti varsti.”

Londoni vähiuuringute instituudi tegevjuht professor Paul Workman ütles: “Selle uudse ravimi üks eelis on see, et sellel on palju vähem kõrvaltoimeid kui kemoteraapial, kuna see sihib vähi Achilleuse kanda selle asemel, et rünnata ka organismi terveid rakke.

Meie teadlaste järgmine samm on uurida uusi ravikombinatsioone, mis võivad meid sammukese edasi viia ja aidata meil ravimiresistentsust ennetada või ületada – see on meie uue vähiravimite avastamise keskuse peamine eesmärk.”

Allikas: Terviseleht

Head Uudised GoodNews