1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. TERVISHOID I 108 lõpetavast õest enamik juba töötab tervishoiusüsteemis
TERVISHOID I 108 lõpetavast õest enamik juba töötab tervishoiusüsteemis

TERVISHOID I 108 lõpetavast õest enamik juba töötab tervishoiusüsteemis

Sel nädalal lõpetab Tallinna ja Tartu Tervishoiu Kõrgkoolides õe põhiõppe 108 inimest. Tervishoius valitsevat õdede puudust leevendavad nad aga väga vähe, sest suur osa neist on juba õpingute ajal töötanud abiõena.

„Oleme õnnelikud iga uue õe üle, sest Eestis on väga suur õdede puudus. Meie värskelt diplomeeritud ametikaaslased aitavad õdede puudust pisut leevendada, kuid probleemi lahendamiseni on veel pikk tee minna. Peame arvestama, et igal aastal läheb auga väljateenitud pensionile ligi paarsada õde. Kuna paljud pensionile siirduvad õed töötavad enam kui täiskohaga, jääb ühe inimese järel tühjaks mitu töökohta,“ ütles Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus.

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli värske lõpetaja Meelike Maks kinnitab, et üle poole temaga koos lõpetavast kursusest on juba õena tööl. „Meie kursusel oli palju ümberõppijaid, kellel juba oli varasem kõrgharidus, millele lisaks otsustasid nad omandada õe kutse. Oli ka neid, kes juba töötasid tervishoius ja asusid õppima õe kutse saamiseks,“ iseloomustab õe kutse omandanud Meelike Maks värskeid lõpetajaid.

„Selleks, et värsked lõpetajad püsivalt patsiente abistama jääksid, vajavad töökorraldus ja töötingimused tervishoius üle vaatamist. Õe kvalifikatsiooniga inimesed on kõrgelt hinnatud ka mitmetes teistes valdkondades, kus töötingimused on töötajaid hoidvamad ja meelitavad seega kvalifitseeritud tööjõu tervishoiust eemale,“ selgitas õdede liidu president Anneli Kannus.

Eesti tervishoiusüsteemis on täitmata juba üle 600 õe töökoha, kuid patsiendikeskne tervishoid vajab efektiivseks toimimiseks juurde ligi 4000 õde. COVID-19 põhjustatud kriis on õdede puuduse eriti teravalt välja toonud. Terviseameti kokkuvõte viiruse esimesest lainest tõi tervishoiusüsteemi ühe suurima puudujäägina välja õdede vähesuse ja paralleelselt mitmes asutuses töötamise.

Lisaks õe põhiõppe lõpetajatele saavad kaks Tartu Tervishoiu Kõrgkooli üliõpilast magistridiplomi eriõena ja 16 kutseharidusega õde saavad kõrghariduse Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis. Õed lõpetavad tervishoiukõrgkooli kaks korda aastas – kevadel ja talvel. Talvel lõpetas õe põhiõppe 235 üliõpilast.

Õe põhiõpe kestab 3,5 aastat. Soovi korral saab jätkata õpinguid magistriõppes, spetsialiseerudes tervise-, intensiiv-, vaimse tervise või kliinilise õenduse valdkonnas eriõeks. Magistriõpe kestab 1,5 aastat.

Vastavalt 2017.-2020. aastani kehtivale konsensusleppele võetakse aastas kahe kõrgkooli peale õe põhiõppesse vastu kuni 550 üliõpilast. Konsensusleppe on sõlmitud Tallinna ja Tartu Tervishoiu Kõrgkooli, Haridus- ja Teadusministeeriumi, Sotsiaalministeeriumi ja Eesti Haiglate Liidu vahel.

Head Uudised GoodNews