1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Tervislik ja toitev avokaado
Tervislik ja toitev avokaado

Tervislik ja toitev avokaado

AvokaadoAvokaado on Ameerika pirnloorberi vili, mille üheseemnelised marjad on õli- ja mahlarikkad. Maik meenutab kreeka pähklitega segatud koorevõid. Avokaados leidub rohkesti A, B ja C vitamiini, ent vähe suhkruid.

Toores avokaado on kivikõva ning pisike varrejäänus on vilja küljes kõvasti kinni. Küps vili on katsumisel kõva, kuid sõrmega vajutamisel jääb koorele muljumisjälg. Kogu vilja pehme olek, suured pehmed laigud ning vilja raputamisel kuulduv loksumine annavad teada vilja üleküpsemisest ja söömiskõlbmatuks muutumisest.

Meie kaubandusvõrgus müüakse üldjuhul pooltooreid vilju, kuid 2-3 päeva pärast on nad järelküpsenud. Paremad ja rohkem pähklise maitsega avokaadod on tumedakoorelised. Küpsemise kiirendamiseks pange avokaado koos õuna või banaaniga paberist kotti. Küpsemisprotsessi aeglustamiseks säilitage avokaadot külmkapi ülemisel riiulil, kus temperatuur ei lange alla 6°C. Küpsed avokaadod säilivad külmkapi puuviljasahtlis kuni 10 päeva. Küpenud avokaado viljaliha võib ka külmutada, selleks tuleb eemaldada viljakivi ja koor, muljuda viljaliha kahvliga ja segada hoolikalt teelusikatäie sidrunimahlaga.

Küpsel avokaadol on nõrk pähklimaitse ja oma konsistentsilt meenutab ta pehmet koorevõid. Avokaadot kasutatakse salatite, kastmete ja suppide valmistamisel, seda võib lisada piimakokteilidesse ja laste toidusegudesse. Tänu oma neutraalsele maitsele saab avokaadot kombineerida paljude toiduainetega: suitsusink, krevetid, krabipulgad, keedetud munad jmt. Küpse avokaado viljaliha võib aga määrida näiteks röstitud leiva peale, riputada üle veidikese soola ja sidrunipipraga ning süüa hommikukohvi kõrvale.

RETSEPTID

Avokaadosalat feta juustuga

avokaado,
jääsalat,
feta juust,
roheline sibul või murulauk,
peterselli,
selleri vars,
tilli,
basiilikut,
värsket kurki,
3 sl oliiviõli,
1 sidruni mahl,
soola.
Lõika avokaado, feta juust ning värske kurk keskmise suurusega kuubikuteks. Kõik ülejäänud roheline materjal haki peeneks ja sega kõik salatiks kokku. Sega oliiviõli soola ja sidrunimahlaga ning vala salatile.

Avokaadosalat kodujuustuga

2 avokaadot,
200g kodujuustu,
0,5 pakki lumekrabi,
1 sl majoneesi,
sidrunimahla,
soola
pipart.
Poolita avokaadod, eemalda kivid ning koor. Tükelda avokaadod kuubikuteks ning piserda üle sidrunimahlaga. Sega kodujuust, lumekrabi ja majonees, sega hulka avokaadod ning maitsesta soola ja pipraga.
 
Avokaado-kreveti salat

1 avokaado,
300 g keedetud krevette,
pool pikka kurki,
8 makrapulka,
majoneesi,
soola,
musta pipart.
Tükelda kõik koostisosad. Sega läbi ja maitsesta majoneesi, soola ja pipraga.
 
Guacamole 

1 väike tomat,
1 sl hakitud petersellilehti,
3 avokaadot,
küüslauguküüs,
1 sidruni mahl,
soola,
maitse järgi suhkrut.
Sega kõik koostisained köögikombainis pastaks. Kasuta dipikastmena.

Guacamole 2 

2 avokaadot,
2 tl sidrunimahla,
0,5 tl jämedat soola,
1 mugulsibul,
1 tomat,
1 küüslauguküüs,
2 sl hakitud värsket rohelist või 0,5 sl punast tshillipipart või kuivatatud tshillipulbrit.
Koori ja peenesta sibul, küüslauk ja tomat. Poolita avokaado pikuti, eemalda koor ja kivi. Lõika viljaliha väikesteks tükkideks, pane kaussi ja pritsi tumenemise vältimiseks kohe sidrunimahlaga üle. Lisa avokaado juurde ka teised komponendid ja maitseained. Purusta kõik komponendid saumikseriga või köögikombainis ühtlaseks massiks. Hoia kuni serveerimiseni külmas kohas tiheda kaane või toidukilega kaetult, sest õhuhapniku toimel muudab avokaado maitset ja värvi.

Guacamole (linnu-, sea- või vasikalihale) 

500 g värskeid avokaadosid,
300 g värskeid tomateid,
250 g mugulsibulaid,
500 g hapukoort,
400 g Green Chili konservi,
20 g küüslaugusoola,
30 g sidrunipipart,
20 g sidrunimahla.
Koori avokaadod ja eemalda südamik, tükelda tomat ja sibulad. Mõõda kõik maitseained ja köögiviljad vajalikus koguses köögikombaini ning püreeri segu ühtlaseks.

Küpsetatud kanarind avokaado lisandiga

4 kanafileed,
100 g mett,
veidi purustatud aniisi,
õli küpsetamiseks,
soola.
LISANDIKS:
2 avokaadot,
3 küüslauguküünt,
50 g oliiviõli,
1 tl sidrunimahla,
musta purustatud pipart,
maitserohelist.
Määri kanafileed sidruni, soola ja mee seguga. Lase vähemalt 10 minutit seista. Küpseta kuumal pannil, kuid aeglasel tulel, nii, et kanafileed kenasti läbi küpseks, kuid ei läheks kõrbema. Valmista lisand. Puhasta avokaado, lõika pooleks ja valmista sellest lehvik, tehes terava noaga sisselõiked nii, et avokaado üks ots jääks kinni. Aseta vili taldrikule ning valmista purustatud küüslauguküünest, sidrunimahlast, piprast ja oliiviõlist kaste. Vala avokaado sellega üle. Tõsta küpsetatud kanarind selle kõrvale ja kaunista maitserohelisega.

Allikad: TL arhiiv ja www.kokaraamat.ee (Terviseleht)

Head Uudised GoodNews