1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. Tervislik toit Jaapani moodi: 5 lihtsat ja maitsvat rooga
Tervislik toit Jaapani moodi: 5 lihtsat ja maitsvat rooga

Tervislik toit Jaapani moodi: 5 lihtsat ja maitsvat rooga

Jaapanlaste igapäevast toidusedelit nimetatakse pika eluea dieediks. Kuigi Jaapani kokakunstis leidub tõeliselt keerukaid roogi, siis selles postituses keskendume kiiretele ja maitsvatele, ent siiski tervislikele toitudele. Loe edasi, et järgmine toidukord jaapanlaste kombel ahvatlevalt tervistavaks muuta!

Millel põhineb tervislik Jaapani köök? 

Enne roogade juurde jõudmist heidame kiire pilgu Jaapani köögi alustaladele. Hooajalisus läbib jaapanlaste toidukultuuri. Talvel tõusevad au sisse marineeritud köögiviljad ja värske kala, ent suvel läheb kaubaks riigi lopsakamate piirkondade saadused. Konkreetsetest toiduainetest moodustab toidulaua aluse sojakaste. Soolaste toitude valmistamisel kasutatakse soola asemel üldjuhul hoopiski sojakastet. Mitmete roogade puhul segatakse sojakastet riisiveini, äädika, mirini ja ingveriga, et luua maitseküllane aluskaste.

Paljudes supiretseptides figureerivad udoni ja soba nuudlid. Nende tekstuur ja maitse on omapärased ning kasvava populaarsuse põhjuseks. Kindlasti ei saa Jaapani köögis üle ega ümber wasabist ja wakamest. Olgugi, et eestlastele võivad need toiduained sarnaselt kõlada, on tegu siiski väga erinevate produktidega. Wasabi on tugeva maitsega juur, millel on meeldejäävalt heleroheline värvus. Tõeline wasabi juur on üsna kallis, mistõttu suur osa müüki paisatud toodetest on odavam imitatsioon. Seevastu wakame on vetikas, mida kasutatakse tihti miso suppide valmistamisel. Üldjuhul saab seda osta kuivatatud kujul ja selle “ellu äratamiseks” läheb vaja vaid kuuma vett.

Nüüd aga liigume viie lihtsa, aga maitsetest pakatava Jaapani toidu juurde …

Foto: Pixabay

Ingveririis 

Harilik riis saab ingveri, sojakastme ja praetud tofu koosluses tõeliselt aroomikaks suutäieks. Tavaliselt serveeritakse ingveririisi lõhe või misosupiga, kuna põnev kombinatsioon toob tuttavates toitudes välja täiesti uusi nüansse. Kuivõrd tegu on maitseküllase toiduga, siis kõlbab seda külmal talveõhtul eraldiseisva einena võtta. Pealegi on ingver külmetushaiguste tuntud eemalepeletaja. Ingverijuur sisaldab põletikuvastaseid aineid, mis tekitavad tajutava kehasoojuse tõusu. Samuti aitab Aasiast pärit juur seederaskuseid leevendada ja rahvatarkusest lähtudes isegi tuju parandada.

Foto: Pixabay

Sashimi

Levib eksiarvamus, et sashimi on lihtsalt sushi. Tegelikult on aga viimase valmistamiseks vaja riisiäädikaga maitsestatud riisi, ent sashimi jaoks ainult toorest kala. Jaapani kööginoad pakuvad sashimi tegemiseks asendamatut abi, kuna tegu on värskest kalast lõigatud õhukeste lõikudega. Kõige populaarsem sashimi tooraine hõlmab lõhe ja tuunikala. Toorainete hulgast leiab ka kaheksajala, kammkarbi, merisiiliku ja muid mereande. Tavapäraselt serveeritakse sashimi lõike sojakastme, marineeritud inhveri, wasabi ja riivitud valge redisega.

Foto: Pixabay

Rohelise tee smuuti 

Tervistavatest ainetest pakatava smuuti valmistamiseks lisa blenderisse banaani, mandlipiima ja matcha pulbrit. Viimase näol on tegu rohelise tee lehtedest hõõrutud pulbriga, mis sisaldab suurel hulgal antioksüdante. Kui soovid jaapanipärasele segule lisada veidi Lõuna-Ameerika hõngu, siis sega smuutisse kakaonibse. Sel juhul saad matcha pulbrist ja kakanibsidest eriti tugeva energialaengu, et uuele päevale julge sammuga vastu astuda!

Foto: Pixabay

Karella-kibekurgisalat 

Karella-kibekurk kuulub Jaapani Okinawa piirkonna köögikunsti saladuste sekka. Salati valmistamiseks sega omavahel lemmikuid värskeid köögivilju, karella-kibekurki, tofut ja seesamikastet. Karella-kibekurki tuntakse rahvameditsiinis kui vererõhku ja kolesterooli alandava viljana. Eestis võib antud köögivilja leida eksootilisi aiasaaduseid müüvatest poodidest ja netiäridest.

Foto: Pixabay

Grillitud misokana 

Marineeri kana enne grillimist valge miso, ingveri, küüslaugu, sojakastme, seesamiõli ja tšillipasta segu sees. Konkreetne koostisainete osakaal sõltub isiklikust maitsest, ent üldjuhul soovitatakse lisada valget miso, seesamiõli, sojakastet ja tšillipastat suhtele 2:1:1:1. Mõnusa grilliroa saamiseks võid kasutada erinevaid värskeid kanalihatooteid. Parima tulemuse nimel valmista grillroog kanarinnast, mis on lõigatud õhukesteks lõikudeks, et mitte liialt sitkeks muutuda. Serveeri värske vetikasalatiga.

Head Uudised GoodNews