1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. TERVISLIK TOITUMINE I 5 nõuannet lapsevanematele tervislikuks toitumiseks rahvusvahelise perepäeva puhul
TERVISLIK TOITUMINE I 5 nõuannet lapsevanematele tervislikuks toitumiseks rahvusvahelise perepäeva puhul

TERVISLIK TOITUMINE I 5 nõuannet lapsevanematele tervislikuks toitumiseks rahvusvahelise perepäeva puhul

Täna, 15. mail tähistatakse rahvusvahelist perepäeva, mille eesmärk on meelde tuletada perekonna kui kõige vanema ja olulisema institutsiooni tähtsust ja väärtust.

Nestlé Baltics pani selle päeva puhul lapsevanematele kokku 5 nõuannet, kuidas tänapäeva kiires maailmas lastele loomulikku tervislikku toitumist õpetada.

  1. Süüa koos terve perega

Ühised õhtusöögid pole kõigest üks viis omavaheliseks suhtlemiseks ja muljetamiseks, vaid ka võimalus vanematele kinnistada tervisliku toitumisega seotud sõnumeid. Toidulaualt ja selle äärest tuleks eemaldada segavad faktorid – kõik peaksid jätma oma ekraanid ja mänguasjad mujale. Samuti peaks rutiinist nii palju kui võimalik kinni pidama – uuringud näitavad, et kindlad söögiajad aitavad perekonnal arendada järjepidevaid toitumisharjumusi, mis omakorda aitavad lõpuks kinnistada tervislikke harjumusi.

  1. Kaasata oma lapsi toidutegemisse

Laste kaasamine toidu tegemisel ja ettevalmistamisel hoiab neid tegevuses ning aitab paremini mõista korraliku toitumise tähtsust. Lapsed võivad koostada näiteks tervislikest koostiosadest koosnevat nädalast toitumisplaani. Samuti saab lapsi kaasata ostunimekirja koostamisse.

  1. Varuda tervislikke vahepalasid

Suupisteid armastavad kõik, kuid oluline on ka vahepalade tervislikkus. Tuleks veenduda, et külmikusse või kappi on varutud piisavalt tervislikke suupisteid. Tervislikke vahepalasid pakkudes eelistab laps ka edasises elus tervislikku toitu.

  1. Pöörata tähelepanu laste toidukogustele

Tervislike vahepalade ja einete valmistamine on suurepärane, kuid sama oluline on teha kindlaks, et lapsed sööksid neid õigetes kogustes. Lapsed vajavad sõltuvalt kasvust ja arengufaasist erinevates suurustes koguseid, mistõttu on oluline sellele tähelepanu pöörata. Üldise põhimõtte kohaselt peaksid toidukorrad sisaldama suures osas juurvilju, kuid samuti valku sisaldavaid toiduaineid (liha, munad, kala, läätsed või oad) ning portsjonit täisterapastat, pruuni riisi või kartulit (soovitatavalt koos koortega, et saada kätte rohkem kiudaineid).

  1. Olla lapsevanemana eeskujuks lastele

Kodused ühissöömised pole mitte ainult sellepärast toredad, et nad toovad kogu pere kokku, vaid need annavad vanematele võimaluse näidata praktikas seda, mida sõnadega üritatakse edasi anda. Lapsed arvestavad sellega, kuidas vanemad tegutsevad, nii et vanemad peavad olema eeskujuks ja tagama omalt poolt tasakaalustatud toitumise ja  sööma mitmekülgselt nii köögi- ja puuvilju kui ka teraviljatooteid.

Nestlé käivitas juhtalgatuse, millega aitab tulevastel generatsioonidel tarbida tervislikumaid toiduaineid ja jooke ning liikuda rohkem. Programmi eesmärk on aidata 2030. aastaks 50 miljonil lapsel jõuda tervislikumate eluviisideni.

Head Uudised GoodNews