1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. TERVISLIK TOITUMINE! Kõik, mida võiksid teada toidulisanditest
TERVISLIK TOITUMINE! Kõik, mida võiksid teada toidulisanditest

TERVISLIK TOITUMINE! Kõik, mida võiksid teada toidulisanditest

ravimidInimesed võivad toidulisandeid tarbida kartuses, et nad ei saa toidust kõiki vajalikke toitaineid. Esmalt tuleks veenduda selles, kas ma tegelikult üldse vajan toidulisandeid, sest toitainete puuduse ja liigtarbimise sümptomid võivad olla väga sarnased ja ilma vastava väljaõppe saanud spetsialisti abita on raske otsustada, kummaga on tegu. Oluline on teadvustada, et toidulisandi tarbimisega võib kaasneda risk.

Toidulisandite kasutamise eesmärk on vajadusel tavatoitu täiendada ja pakkuda vajalikke toitaineid või muid aineid kontsentreeritud kujul. Toidulisandeid müüakse kindlate annustena (nt kapslid, tabletid, pastillid) või pakendis, mis võimaldab toodet tarbida väikeste mõõdetud kogustena (nt tilgutuspudel, pulbrikotikesed).

Toidulisandi koostises võivad esineda:

  • Vitamiinid (nt A-vitamiin)
  • Mineraalained (nt raud, magneesium)
  • Toitainelise toimega ained (nt aminohapped, rasvhapped)
  • Füsioloogilise toimega ained (nt taimeekstraktid, pärmseened, piimhappebakterid)

Toidulisandid ei asenda mitmekesist toitumist. Näiteks vitamiinikapsliga võrreldes saad värsketest puu- ja köögiviljadest mitmekülgsema valiku organismile vajalikke aineid, mis on organismis imendumiseks omavahel õiges vahekorras, lisaks ka täiskõhutunde. Üldjuhul saab inimene kõik vajalikud toitained organismi normaalseks toimimiseks tasakaalustatult ja mitmekesiselt toitudes. Toidulisandeid ei tohiks tarbida ilma põhjuseta, sest nende liigtarvitamine võib organismile kahjulik olla.

Oluline on seegi, et pikaajaline tasakaalustamatu toidu ja toidulisandite tarvitamine võib toitainete omastumist hoopis pärssida. Näiteks raud ja kaltsium on konkurendid omastumisel, seetõttu ei ole lihatoidu juurde mõtet süüa kaltsiumitablette ja vastupidi.

Mis vahe on toidulisandil ja ravimil?

Kuigi väliselt on toidulisand ja ravim sarnased, on nad erineva kasutuseesmärgi ja toimega tooted. Toidulisand ei ole mõeldud haiguste tõkestamiseks, ravimiseks ega leevendamiseks. Ravim seevastu on ette nähtud haiguse ravimiseks või haigusseisundi kergendamiseks. Tasub meeles pidada, et ravimi ja toidulisandi koostarbimisel esineb oht ja teatud annusest alates saab igast vitamiinist ravim. Ettevaatlik tasub olla ka taimset päritolu koostisosi sisaldavate toidulisanditega, kuna rahvameditsiinis tuntuid taimi ei ole põhjalikult ja kliiniliselt uuritud ning nende tarbimisega võivad kaasneda kõrvaltoimed. Peale selle on teatud raviomadustega taimed määratletud ravimina.

Head Uudised GoodNews