1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Treener Indrek Viska, kes on omal nahal katsetanud 20 dieeti, annab nõu, kuidas kaalulangetamiseks toituda
Treener Indrek Viska, kes on omal nahal katsetanud 20 dieeti, annab nõu, kuidas kaalulangetamiseks toituda

Treener Indrek Viska, kes on omal nahal katsetanud 20 dieeti, annab nõu, kuidas kaalulangetamiseks toituda

23.-30. aprillil toimub üle-eestiline liikumisele ja tervisele pühendatud nädal Estonian Fitness Week, mis kulmineerub Estonian Fitness EXPO-ga. 23. aprillil toimub Audentese spordiklubis tasuta loeng  “Toitumine kaalulangetamise eesmärgil”, lektoriks tunnustatud personaaltreener Indrek Viska.

Foto: Laura Nestor

Katsetanud omal nahal erinevaid kaalulangetusviise

Indrek Viska on seotud erinevate spordialadega ja spordiala spetsiifikat arvestava treeningu ja toitumisega. Treener on nooruses tegelenud 8 aastat maadlusega ning võistelnud klassikalises kulturismis aastatel 2005-2011.

Viska on enda peal katsetanud erinevaid kaalulangetamise viise, olles teinud üle 20 erineva dieedi kaalulangetamise eesmärgil keharasvade arvelt.

Treeneri teadmised toitumisest ja treenimisest baseeruvad suures mahus eriala õppematerjalide, uuringute lugemusele ja praktiseerimisele.

Menüü tasuks hoida lihtsana

Kõige olulisemana rõhutab Viska, et menüü tasuks hoida lihtsana. Teadaolevalt on just ajapuudus see, miks paljud ei suuda oma toitumisharjumusi muuta või säilitada.

Rusikareegel on, et igapäevase menüüs võiks olla neli toidukorda, mis oleks võimalusel kindlatel aegadel.

Tähtis on ka mõelda ette nädalane menüü. See tõstab realiseerumise tõenäosust 100% – tänu planeerimisele saad süüa seda, mida oled vastavalt nimekirjale poest ostnud.

  • Hommikusöök

Hommikusöök võiks olla süsivesikuterikas, kuna öösel on keha taastamisprotsesside käigus leidnud kogu vabale energiale rakenduse ning organism januneb toitainete järele.

Parimad hommikused süsivesikuallikad on kõik teraviljasaadused. Näiteks puder, mida võiks rikastada seda kiudainetega – hästi sobivad linaseemned, kaerakliid, chia- ja seesamiseemned. Valguallikaks sobiks muna.

  • Lõuna

Lõunal võiks valgu saamiseks süüa kala, kana või loomaliha, süsivesikuteks eelistada tatart, täisteramakarone, riisi või kartulit. Prae kõrval võiks olla ohtralt köögivilju. Joogiks sobib hästi vesi või keefir.

Kõrvale sobib hästi magustoiduks mõni puuvili – pirn, õun, apelsin, greip või banaan, mida süüa magustoiduna.

  • Vahepala

Kindlasti ei tohiks unustada vahepala, mida on kõige parem süüa lõuna- ja õhtusöögi vahel. Hea variant on näiteks kohupiim, kuhu segada mõni puuvili ja chia seemned.

  • Õhtusöök

Õhtusöögiks sobivad hästi supid või salatid. Eelistada tasuks valgu, pika ahalega süsivesiku ning rasvade kooslust – näiteks avokaado, kreveti ja kodujuustu salat köögiviljadega.

Head Uudised GoodNews