1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Tulevikus saab tehnoloogia abil määrata isiklikku vitamiinivajadust
Tulevikus saab tehnoloogia abil määrata isiklikku vitamiinivajadust

Tulevikus saab tehnoloogia abil määrata isiklikku vitamiinivajadust

VitamiinidNestlé terviseteaduse instituut töötab koostöös USA teadlastega välja uuenduslikku uurimismeetodit, mille abil saab tulevikus igale inimesele määrata just tema vajadustest lähtuva vitamiinide kombinatsiooni.

Uus meetod võimaldab täpselt ja kiirelt mõõta toitainete, eriti vitamiinide kogust, inimorganismis. Tegu on uudse testimisviisiga, mille puhul saadakse kogu vajalik informatsioon kätte verest ja uriinist. Revolutsiooniline meetod pakub senisest täpsemaid tulemusi oluliselt kiirema ajaga. Tulemuste põhjal saab luua seoseid toitainete mõju ja inimese tervise vahel.

Nutrimedi toitumisnõustaja Külli Holstingu sõnul on põhjalikumad analüüsid vajalikud. “Oleme kõik erinevad ja seda mitte ainult välimuse ja käitumise, vaid ka meie keha funktsioneerimise poolest. Seetõttu ei pruugi keskmine vitamiinide tarbimise soovitus olla piisav. Mida täpsemalt saame analüüsida vitamiinide vajadust, seda personaalsemaid soovitusi saame inimestele jagada, see aga aitab ennetada paljude haiguste tekkimist, parandada ainevahetust või kiirendada haigusest paranemist,” selgitas Holsting.

Holstingu sõnul esineb meie kliimas eestlastel kõige enam just D-vitamiini puudust, mida toiduga vajalikus hulka ei omastata. “Samuti võib märgata B-vitamiini puudust, mis on sageli põhjustatud stressist. Vähese rohelise toortoidu tarbimise tõttu omastatakse ka vähe foolhapet,” selgitas toitumisnõustaja.

“See uurimismeetod aitab tulevikus paremini kindlaks teha erinevate elustiilide ja toitumisharjumustega inimeste vitamiinivajaduse ning määrata personaalse toitumiskava,” selgitas teadustöö olulisust projektis osalev teadlane Serge Rezzi. Ka saavad Nestlé ja teised organisatsioonid tulemusi kasutada oma tootearenduses – see võimaldab katsetada kuidas mõjuvad inimorganismi toitainesisaldusele vitamiinirikkad söögid ja joogid.

Head Uudised GoodNews