1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. TUNNUSTATUD EESTI TOIT I Pääsukesemärgiga tunnustati kaheksat Eesti toidutoodet
TUNNUSTATUD EESTI TOIT I Pääsukesemärgiga tunnustati kaheksat Eesti toidutoodet

TUNNUSTATUD EESTI TOIT I Pääsukesemärgiga tunnustati kaheksat Eesti toidutoodet

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda andis eelmisel nädalal toidumärgise „Tunnustatud Eesti toit“ ehk Pääsukesemärgi kaheksale Eestis toodetud toidutootele, nende hulgas oli ka Eesti Pagari uudistoode Peremehe Põrandaleib, mille esmatootmine oli samal nädalal.

Foto: Janne Viisma

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Meeli Lindsaar ütles toodete hindamist kommenteerides, et jätkuvalt on „Tunnustatud Eesti toit“ ehk Pääsukesemärk Eesti tarbijate poolt hinnatuim ja tuntuim toidumärgis, mida on kinnitanud ka varasemad Eesti Konjunktuuriinstituudi tehtud uuringud. „Kõik esitatud tooted said ekspertkomisjonilt kõrge hinnangu ja positiivse tagasiside. Saame kinnitada, et Eesti toidutootjad teevad endiselt kvaliteetset ja suurepärast tööd,“ rõhutas Lindsaar. „Ühtlasi tahan tähelepanu juhtida Pääsukesemärgi saanud uudistootele, mis jõuab kohe-kohe ka kaupluselettidele. Selleks on Eesti Pagari Peremehe Põrandaleib, mille esmatootmine oli esmaspäeval,“ osutas Lindsaar.

Toidutoodete hindamisel osalenud Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) funktsionaalsete toitude ja jookide arenduse suunajuht Rain Kuldjärv tõdes, et seekordne hindamine jäi kõige rohkem meelde sellega, et žüriil oli väga raske leida sensoorseid omadusi, mille kvaliteet vajas laiemat arutelu. „Ja see on väga positiivne ilming, mis näitab, et Eesti toidutoojad hoiavad jätkuvalt väga kõrget taset ja seda nii uute toodete loomisel kui ka juba varsemast märki kandvate toodete jätkuval tootmisel,“ selgitas Kuldjärv.

Tema sõnul oleks suurem vaidlus žüriis tekkinud võib olla hoopis siis, kui oleks pidanud valima tooteid, mida eriti esile tuua. „See oleks olnud raske, sest hindamisel oli maitsvaid piimatooteid, pirukaid, kastmeid, lihatooteid jms. Kui natuke hindamise köögipoolele piiluda, siis kindlasti jättis paljudele väga sügava mulje argentiinapärane steik chimichurriga, mis oli suurepärase kvaliteediga ning äärmiselt täpse maitsestusega – mitte liiga intensiivne, vaid parajalt tuntav, mis tõi samas esile ka kvaliteetse liha enda maitse. Kindlasti midagi, mida soovitame steigisõbral proovida,“ lausus Kuldjärv. „Samas soovitab žürii proovida kõiki pääsukesemärgi tooteid, sest antud märk viitab toodete kõrgele sensoorsele kvaliteedile ning väärtustab kodumaisust. Ja eks enda lemmiku peab ikka igaüks ise leidma,“ toonitas Kuldjärv.

Pääsukesemärgiga tunnustati:

  1. AS Eesti Pagar – Spinati-juustupirukas 360g
  2. AS Eesti Pagar – Peremehe Põrandaleib
  3. OÜ Saaremaa Lihatööstus – Argentinapärane steik chimichurriga
  4. OÜ Saaremaa Lihatööstus – Kaua küpsenud lihaveise brisket
  5. Valio Eesti AS – Alma Kohupiim 4% 200g
  6. Valio Eesti AS – Alma Kohupiim lahja 200g
  7. Valio Eesti AS – Alma Kohupiim rosina 200g
  8. Valio Eesti AS – Alma Kohupiim vanilli 200g

Hea teada!

Toidutoodetele on võimalus kvaliteedimärki taotleda juhul, kui:

  • ettevõte on registreeritud Eestis;
  • ettevõtte toidutooted on valmistatud kodumaisest põhitoorainest;
  • oma toodetel soovitakse kasutada Eesti kõige tuntumat toidumärgist;
  • boonusena soovitakse saada oma toote kohta neutraalset eksperthinnangut.
Head Uudised GoodNews