1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Üks õun päevas hoiab rasva eemal
Üks õun päevas hoiab rasva eemal

Üks õun päevas hoiab rasva eemal

ÕunEelmisel aastal ilmus mitu huvitavat uurimust sellest, miks õunasöömine kasulik on. Briti teadlased Oxfordi ülikoolist ütlevad, et üle 50-aastastele võib üks õun päevas mõjuda pea sama hästi, kui kolesteroolitaseme alandamine statiinidega. Nad ei soovita statiinidest loobuda, kui arst need määranud on, kuid õunasöömine saab kasu vaid suurendada.

Nende kalkulatsioonide järgi on nii, et kui Suurbritannias kasutaks statiine igapäevaselt 17,6 miljonit inimest, kes praegu seda ei tee, kuid peaksid, väheneks suremus südame-veresoonkonna haigustesse 9400 võrra aastas. Teada on ka, et britid on tõepoolest suutnud enneaegset suremust südamehaigustesse tõhusalt vähendada, statiine tarvitab seal üle 5 miljoni inimese. Teadlased pakuvad aga välja, et kui kõik üle-50a britid, keda on 22 miljonit, sööksid ühe õuna päevas, saaks suremust südamehaigustesse alandada ning päästa veel 8500 inimese elu. Matemaatiline mudel näitab, et kui üks-õun-päevas-dieeti laiendada ka kõigile üle 30-aastastele, saaks suremust vähendada veel 3% võrra. Kas see päris-elus ka täpselt nii toimiks, pole teada, kuid kahju õunasöömine kindlasti ei tee.

Nüüd aga rasvumise juurde. Giuliana Noratto Washingtoni ülikoolis avaldas ajakirjas Food Chemistry huvitava uuringu. Nimelt katsetas ta, kas rasvasöödetud hiiri saab õunasöömisega taas saledamaks saada. Täpsemalt uuris ta seda, kuidas erinevat sorti õuntes sisalduvad bioaktiivsed ained mõjutavad kehaomast mikrofloorat ehk baktereid, mis pesitsevad meie seedesüsteemis.

Teada on, et ülekaaluliste inimeste mikrofloora muutub koos kaalu lisandumisega ja erineb saledamate inimeste omast oluliselt. Inimestega väga sarnased muudatused olid toimunud ka rasvasöödetud hiirte mikroflooras. Tasakaalu muutumine seedesüsteemi mikroflooras põhjustab aga kroonilist põletikku, mis võib päädida näiteks diabeedi tekkega. Giuliana Noratto näitas katses, et sellist kroonilist põletikku on väga hea vähendada õunte söömisega. Eriti head on need õunad, mis on rikkad peensooles sisuliselt seedimatute kiudainete poolest – need soodustavad “õigete”, normaalkaalulistele omaste bakterite kasvu seedesüsteemis.

“Õiged bakterid” suudavad lisaks põletiku vähendamisele tekitada ka küllastus- ja rahuldustunnet, mis toiduga kaasas peaks käima. Järeldused kehtivad nii katsealuste hiirte kui inimeste suhtes. Kodumaiseid õunu on veel vabalt saada.

Allikas: Terviseleht

Head Uudised GoodNews