1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. UNISTUSTE KOKK! Peakokk Aaro Lode: noortele peab andma rohkem võimalusi
UNISTUSTE KOKK! Peakokk Aaro Lode: noortele peab andma rohkem võimalusi

UNISTUSTE KOKK! Peakokk Aaro Lode: noortele peab andma rohkem võimalusi

Veel viimaseid päevi saavad noored toiduhuvilised kandideerida kokasaatesse Samsung Galaxy Dream Chef ehk Unistuste Kokk, kus eestlaste mentoriks ja kohtunikuks on restoraniäris tegutsev peakokk Aaro Lode. Aaro on noorte seas populaarse kohviku Konteiner üks omanik ning Aasia toitude ekspert. Mida aga ootab Aaro uutelt kokandustalentidelt, sellest juba järgnevalt.

Miks hakata kokaks ja tegutseda selles valdkonnas?

Põhjuseid, miks inimesed hakkavad kokaks, on väga erinevaid ja ühest vastust polegi, miks inimesi kokanduse poole tõmbab. Tavaliselt aitavad taolisele karjäärivalikule kaasa enda pere toitumis- ja söömisharjumused juba varajasest lapsepõlvest – kas perekond koguneb ühise laua taha koos sööma, kas koduköögis toimetav kokk julgeb erinevate maitsetega katsetada. Paljud edukad kokad on just lapsepõlves endale kokkamispisiku külge saanud. Kõigist köögis katsetavatest lastest ei saa küll kokkasid, kuid need, kes otsustavad end tõestada just kokana, on kindlasti saanud motivatsiooni oma kodust.

Milline on koka igapäevaelu ja kas seda näeb ka võistlusel?

Proovime anda Samsung Galaxy Unistuste koka võistlejatele võimaluse kogeda, milline on igapäevaselt ühe koka elu. Päris seda tunnet, mis tekib, kui köögis tellimused kuhjuvad ja peakokk vaikselt ärrituma hakkab, saates küll ei ole, kuid arvestama peab oma ala spetsialistidest koosneva kriitilise žüriiga, kes ei ole kindlasti leebem kui üks keskmine Eesti klient.

Mida ootate noortelt kokkadelt Samsung Galaxy Dream Chef võistlusel ja mida võiks eelnevalt osata?

Oskused ei olegi niivõrd olulised kuivõrd tahtmine ja pealehakkamine. Saatesse kandideerijal peaks olema kindlasti valmisolek kuulata ja õppida, kasuks tulevad loomulikult elementaarsed teadmised köögist ja söögitegemisest. Seda peamiselt selleks, et kohe esimeses saates näppu ei lõikaks. Meie eesmärk on aidata noortel viia täide nende unistusi ning just see on ka põhjus, miks on Samsung taolise projekti üldse ellu kutsunud.

Miks peaks üks noor sellisel võistlusel osalema?

Sellist praktilist kogemust on noorel väga raske saada. Saates kaasa löömine on ainulaadne võimalus panna oma oskused ja teadmised proovile rahvusvahelises seltskonnas, kus noori õpetatakse, juhendatakse ja motiveeritakse ellu viima oma kokkamisalast unistust. Samuti on üks ütlemata suur väärtus sealt saadavad rahvusvahelised tutvused.

Kes on oodatud osalema?

Osalema on oodatud kõik noored, kes naudivad toidu tegemist, pildistamist, katsetamist või unistavad tulevikus oma kohviku, toidubussi või miks ka mitte mõne suurema restorani omamisest. Koka töö pakub igapäevase rutiini kõrval piisavalt loomingulisust ja nagu mulle meeldib öelda, siis kokkade gild on omamoodi salaorganisatsioon, kuhu kuulumine pakub sulle palju hüvesid.

Samsung Galaxy Dream Chef kokasaade hakkab eetris olema juba sügisel TV3 Plays ning on kolme Balti riigi ühisettevõtmine. Saatesse kandideerimiseks tuleb kodulehel dreamchef.eu kirjutada lühike motivatsioonikiri ja saata pilt ühest enda valmistatud roast. Avaldusi võetakse vastu 13.-28. juunini 2017. Auhinnafond on väärt kokku üle 6000 euro. Iga riigi individuaalvõitja saab auhinnaks 1500 eurot ning üldvõitja veel lisaks 1500 eurot ja võimaluse läbida kahenädalane praktika mõnes hinnatud restoranis.

Samsung Galaxy Dream projekt on aidanud ellu viia noorte unistusi ka varasemalt. Eelmise aasta kevadel viidi ellu kahe noore muusikaline unistus, kus ühel avanes võimalus laulda koos Liis Lemsaluga ning teisel teha Liisile muusikavideo. Sügisel võeti ette moeunelmate täitmine, kui üks noor neiu sai Kristjaana Mere juhendamisel õppida modellindust ning astuda üles modellina Kuldnõela laval. Teine, disaineriametist unistav noor sai aga mentor Liina Steini käe all disainida Liis Lemsalule esinemiskleidi ning minikollektsiooni, mida esitleti Kuldnõela afterparty’

Head Uudised GoodNews