1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Uuel ELi finantsperioodil investeeritakse esmatasandi tervisekeskustesse
Uuel ELi finantsperioodil investeeritakse esmatasandi tervisekeskustesse

Uuel ELi finantsperioodil investeeritakse esmatasandi tervisekeskustesse

Uuel ELi finantsperioodil investeeritakse esmatasandi tervisekeskustesse7. jaanuaril tutvustasid Sotsiaalministeeriumi esindajad Põlva Maavalitsuse, haiglate ja perearstide esindajatele ning Põlvamaa omavalitsuste juhtidele esmatasandi tervisekeskuste loomise võimalusi Euroopa Liidu uuel finantsperioodil.

Euroopa Liidu uuel eelarveperioodil 2014-2020 on Sotsiaalministeerium eesmärgiks võtnud investeerida vahendeid esmatasandi tervisekeskustesse ja suurtesse meditsiini pädevuskeskustesse. Kujundatavad tervisekeskused peaksid pakkuma perearsti ja –õe, füsioteraapia, ämmaemandaabi, koduõenduse ja koolitervishoiu teenuseid. See on minimaalne teenuste pakett, mis loodavas esmatasandi tervisekeskus peaks olema.

Esialgse kava kohaselt nähakse esmatasandi tervisekeskuste loomisel kahte võimalust: esimene neist on suurema keskuse, mitte maakonna keskuse, juurde loodav esmatasandi tervisekeskus, kus töötab vähemalt 3-4 perearsti ja –õde, füsioterapeut, ämmaemand ja koduõde. Taolises mahus teenuseid vajatakse umbes 6000 inimese kohta, mistõttu ei sobi see meede väiksema elanikkonnaga asulatele.

Teine variant on maakonna keskuse esmatasandi tervisekeskus, mis eelistatult peaks asuma maakonna haiglaga ühisel infrastruktuuril. Põlvas on tegelikkuses selline lahendus juba olemas ning seda oleks võimalik esmatasandi tervisekeskuste investeeringute toel edasi arendada.

Tagamaks arstiabi paremat kättesaadavust ka hõredamalt asustatud piirkondades on võimalik luua tervisekeskuste filiaale, kuid nende rahastamine planeeritud investeeringute raames ei ole kindel ning filiaalide loomiseks investeeringute saamine sõltub ennekõike EList saadava raha hulgast.

Oluline on, et tervisekeskuste olemasolu ei välista erapraksiste võimalusi ja ei kitsenda perearstide tänaseid tegemisi ning kõik tervisekeskustega seotud tegevused on vabatahtlikud. Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste sõnul peetakse esmatasandi tervishoidu üha olulisemaks, sest patsiendi jaoks on see enamasti esimeseks kontaktiks arstiabi saamisel ja sel tasandil suudetakse lahendada enamik probleeme ning esmatasandi tervishoiu kvaliteedi järgi kujundatakse tihtipeale oma arvamus kogu tervishoiu süsteemi kohta.

Tervisekeskuste loomise eesmärgiks on parandada arstiabi kättesaadavust ja kvaliteeti. Patsiendile annavad loodavad tervisekeskused võimaluse saada suuremat hulka teenuseid ühest kohast ning perearstidele võimaluse omavahel konsulteerida, asendusi paremini planeerida ning niisamuti ka oma tegevust, ühiste vahendite ja ruumide kasutamise kaudu, majanduslikult efektiivsemalt muuta.

Sotsiaalministeeriumi esindajad on külastanud pea kõiki maakondi ja saanud palju tagasidet ning Põlvamaa kui terviku nägemust oodatakse jaanuari lõpuks.

Head Uudised GoodNews