1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. UURING I Ligi 60% eestlastest teeb igapäevaselt kodus süüa
UURING I Ligi 60% eestlastest teeb igapäevaselt kodus süüa

UURING I Ligi 60% eestlastest teeb igapäevaselt kodus süüa

Eesti inimestest 59% teeb kodus süüa iga päev, selgus kodumasinate tootja Electroluxi tellimusel Norstati poolt läbiviidud uuringust. Lisaks näitasid tulemused, et suurenenud köögitehnika kasutamine on pannud inimesi püüdlema väiksema energiakulu poole.

Koroonapandeemia piirangutest tingitult on paljude inimeste elustiil muutunud kodusemaks. Kodukontorid, vähenenud väliste toidukohtade väisamine ja üldine suund teadlikumalt toituda on toonud kaasa vajaduse ning huvi ise süüa valmistada. Uuringu tulemused näitavad, et 59% vastanutest teeb kodus süüa igapäevaselt ning 27% inimestest 2-3 korda nädalas.

Tihedam koduse toidu valmistamine on andnud rohkem tööd ka köögitehnikale, mistõttu on hüppeliselt kasvanud köökide ja sealsete seadmete uuendamine. Tarbijad oskavad märgata olemasoleva tehnika kitsaskohti ja pööravad tähelepanu nii keskkonna- kui rahakotisõbralikumatele võimalustele. Uuringust selgub, kodumasinate valikul motiveerib inimesi peamiselt seadmete energiatõhusus, mida tõid välja 53% vastajatest.

Electroluxi koolitusjuhi Margus Sootsi sõnul võikski seadme energiamärgis olla üks peamisi indikaatoreid, kui uut köögitehnikat soetama asuda. „Tootjad on kodutehnika energiatarbimise suutnud viia nii madalale, et näiteks elektriarvest on selle peale kuluv summa pigem marginaalne,” sõnas Soots.

„Kuna kodukokandus on taas tõusuteel ja katsetatakse uusi asju, siis pigem otsitakse erinevaid mugavusfunktsioone, mis toiduvalmistamise protsessi ja aega hõlbustaksid. Tarbijate nõudlus nutikate lahenduste järgi on tõusnud ning sellele nõudlusele vastavalt on tulnud turule kodukööki mõeldud tehnikat, millega saab lihtsama vaevaga valmistada tervele perele restoraniväärilisi roogasid,“ ütles Margus Soots.

Kuna 39% uuringus osalenud eestlaste jaoks on tähtsad kodutehnika nutikad funktsioonid, siis millised on värskemad tehnilised uuendused köögitehnika puhul? Electroluxi koolitusjuht selgitab, et tänapäevased ahjud ja induktsioonpliidid suudavad näiteks vastavalt valmistatavale roale seadistada iseseisvalt sobiva režiimi, küpsetustemperatuuri ja aja ning anda kasvõi mobiiltelefonile või nutikellale märku, kui toit on valmimas. Samuti on Hob2Hood õhupuhasteid, mis reguleerivad enda tööd automaatselt pliidil toimuva järgi.

„Ka köögitehnika hooldusvõimalused on paranenud. Näiteks pürolüüspuhastusega ahjude puhul ei pea enam kasutama keemilisi puhastusvahendeid, vaid ahi muudab toidujäägid tuhaks ja piisab vaid lapiga üle pühkimisest. Samuti on induktsioonpliidid sisuliselt hooldusvabad – pannilt pritsinud rasva jääke on lihtne ära pühkida ja kuna pliidiplaat ise kuumaks ei lähe, siis on kõik toimingud selle ümber oluliselt turvalisemad,“ ütles Soots.

Norstati poolt läbiviidud uuringu tulemused näitavad, et lisaks energiatõhususele on inimeste jaoks köögitehnika valimisel tähtis kasutusmugavus ja lihtne puhastamine, mida kinnitasid 48% vastanutest. Arvestades, et müüdavad kodumasinad uuenevad väga tihti, siis on Eesti inimeste köögitehnika uuringu põhjal võrdlemisi kaasaegne – 34%-l vastanutest on köögis kasutatavad seadmed 3-5 aastat vanad, 30% soetas köögitehnika 5-10 aastat ning 20% 1-3 aastat tagasi.

Head Uudised GoodNews