1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Uus tasuta programm aitab vähendada alkoholi tarvitamist
Uus tasuta programm aitab vähendada alkoholi tarvitamist

Uus tasuta programm aitab vähendada alkoholi tarvitamist

Inimesed on erinevad ja nii on erinevad ka meie alkoholitarvitamisega seotud harjumused. Millist rolli mängib alkohol sinu elus? Kui tunned, et soovid oma eluviisi muuta ja joomisharjumuste üle suuremat kontrolli saada, siis liitu uue tasuta eneseabiprogrammiga „Selge“. Uus programm aitab sul joomise põhjuseid paremini mõista ja oma käitumismustreid soovitud suunas ümber kujundada. „Selget“ võid soovitada ka oma sõbrale või pereliikmele, kui oled tema sagedase alkoholitarvitamise pärast mures.

Kellele on „Selge“ mõeldud?

Programmiga on oodatud liituma kõik inimesed, kes tarbivad alkoholi, hoolimata sellest, kui sageli või kui palju nad joovad. Kui sinu ellu kuulub aeg-ajalt klaasike veini või paar pudelit õlut – olgu siis tähistamiseks, lõõgastuseks või lohutuseks –, siis tasub sul kindlasti programmiga tutvuda, et oma harjumusi paremini mõista.

Programm on tasuta kõigile internetis kättesaadav ning kasutatav nii eesti kui ka vene keeles. Eelkõige on eneseabiprogramm „Selge“ mõeldud inimesele, kes soovib oma alkoholitarvitamise harjumust muuta – tarvitada alkoholi vähem, määrata eesmärgid ja saada samm-sammult tuge nende saavutamiseks.

Kuidas „Selge“ mind aitab?

Väga tubli, et oled jõudnud otsuseni midagi muuta! Esmalt aitab „Selge“ sul oma käitumismustreid paremini mõista ja teadvustada. Programmis on oluline osa eneseanalüüsil ja isikliku kogemuse lahtimõtestamisel. Nii saad paremini aru, milliseid senistest harjumustest soovid ümber kujundada. Samuti pakub programm sulle nende muutuste elluviimiseks erinevaid tehnikaid.

Püsivate muutuste tegemine harjumuspärases käitumises on suur väljakutse. „Selge“ aitab eesmärkide poole liikudes õigel kursil püsida. Programmi käigus õpid oma suhet alkoholiga paremini tundma ja oskad hinnata, millised olukorrad võivad põhjustada libastumisi.

Kui palju aega programmi läbimiseks kulub?

Programm koosneb kümnest moodulist, mille soovituslik läbimisaeg on kaheksa nädalat. Eesmärk ei ole materjale kiiresti läbi töötada, vaid iga mooduli jaoks piisavalt aega võtta, et omandatud oskused ja uued harjumused kinnistuksid. Seega tasub ühe mooduli läbimiseks aega võtta pigem rohkem ja vajadusel saab moodulit ka korrata. Ühes nädalas võiks programmis osalemise jaoks arvestada vähemalt kaks tundi.

Mida programm pakub?

„Selge“ pakub osalejale nii praktilist tegevust kui ka interaktiivset toetust. Praktilises osas on fookus eneseanalüüsil – sa täidad regulaarselt alkopäevikut, saad soovitusi ja õpid kasutama erinevaid eneseabivõtteid. Programmi jooksul saad sa läbi teha mitmeid harjutusi, mis õpetavad alkoholist loobuma ja oma edusamme hoidma. Kõik harjutused ja moodulid tuginevad tõenduspõhistele meetoditele – need on tehnikad, mis tõepoolest toimivad.

„Selget“ on hästi mugav ja lihtne kasutada – võid ise valida enda jaoks sobiva aja ja koha. Vajad selleks ainult nutiseadet ja internetiühendust. Kuna „Selge“ on tasuta kättesaadav kohe praegu, ei tule sul oma alkoholiprobleemidele abi saamiseks spetsialisti aega oodata. Saad alustada ise just siis, kui selleks vajadust tunned.

Et sa ei unustaks programmis seatud eesmärkide nimel tegutseda, annab programmi interaktiivne osa sulle pidevalt tagasisidet. Näiteks selleks, et järjel püsida, saadetakse sulle nii automaatseid meeldetuletusi kui ka personaalseid e-kirju. Sind saadavad programmi käigus virtuaalne kaaslane ning programmi teejuht, kes aitavad motivatsiooni hoida.

Kas programmi kasutamine on turvaline?

„Selge“ on internetipõhine programm, mis on täiesti anonüümne. Kõik programmi sisestatud andmed on võõra pilgu eest kaitstud. Sa ei pea programmi kasutamist ka kellelegi mainima, kui seda ei soovi.

Kes selle programmi välja mõtles?

Programmi töötasid välja Maailma Terviseorganisatsioon ja Šveitsi teadlased. See on erinevate nimede all kasutusel juba mitmetes riikides, kus selle mõju on hinnatud. Nüüd on see Tervise Arengu Instituudi poolt kohandatud kasutamiseks ka Eestis.

Eneseabiprogrammi „Selge“ rahastab Euroopa Sotsiaalfond programmist „Kainem ja tervem Eesti“.

 

Head Uudised GoodNews