1. Avaleht
  2. Tervis
  3. VÄHEM ALKOHOLI! Vähi vastu võitlemise päeval tuletatakse meelde nende kahe seost
VÄHEM ALKOHOLI! Vähi vastu võitlemise päeval tuletatakse meelde nende kahe seost

VÄHEM ALKOHOLI! Vähi vastu võitlemise päeval tuletatakse meelde nende kahe seost

Vähem alkoholiEesti Karskusliit tuletab tänasel ülemaailmsel vähi päeval meelde, et alkoholi tarvitamine on vähi riskifaktor, mis on paraku vähe teadvustatud.

Karskusliidu esimehe Lauri Beekmanni sõnul kutsub Euroopa vähktõvevastase tegevuskava sõnum alkoholitarbimist vähendama. “Vähi ennetamise vaatenurgast on alkoholitarvitamisest loobumine parim variant,” lausus Beekmann.

Esimene otsustav seos alkoholi ja vähi vahel loodi 1987. aastal, kuid peaaegu 25 aastat hiljem on ainult 36 protsenti Euroopa Liidu elanikest sellest teadlikud. Alkohoolsed joogid mõjutavad seedetrakti ning põhjustavad rinnavähi arengut.

“Arvestades asjaoluga, et Euroopa on kõige enam alkoholi tarvitav regioon maailmas, kusjuures osades Euroopa riikides on alkoholi tarvitamine maailma keskmisest kaks korda kõrgem, vajame selles osas kohest tegutsemist,” lausus Beekmann.

Alkoholi panust erinevate vähkide tekkele peab paremini mõistetama. Vaja on paremat teavitamist, kasvavat teadlikkust tervishoiu töötajate seas ning efektiivseid rahva tervise meetmeid, et rõhutada alkoholi ja vähi vahelist seost ning edendada ennetavat tegevust.

Head Uudised GoodNews