1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Vaimse tervise vitamiinikuuri keskmes on sellel nädalal meeldivate emotsioonide kogemine
Vaimse tervise vitamiinikuuri keskmes on sellel nädalal meeldivate emotsioonide kogemine

Vaimse tervise vitamiinikuuri keskmes on sellel nädalal meeldivate emotsioonide kogemine

Emotsioonid on igapäevaelu lahutamatu koostisosa, mille puudumist oleks raske ette kujutada. Paljuski annavad just emotsioonid igale päevale kordumatu ja meeldejääva värvi. Peaasi.ee vaimse tervise vitamiinikuuri keskmes on sellel nädalal meeldivate emotsioonide kogemine.

Vaimsele tervisele on kahtlemata kõige kasulikum, kui lubame endale tunda ja kogeda erinevaid emotsioone. Samas aitab tasakaalu hoida, kui proovida teadlikult suurendada just meeldivate emotsioonide kogemist. Meeldivad emotsioonid on näiteks rõõm, tänulikkus, siirus, huvitatus, lootus, uhkus, lõbustatus, inspiratsioon, imetlus, armastus, üllatus, rahu.

Vaimse tervise vitamiinide testi tulemustest selgub, et 33,4% vastanuist tunneb piisavalt meeldivaid tundeid. Hetkeseisuga on vastanuid ligi 15 000.

„Oluline on treenida oma aju märkama positiivset. Positiivne mõtlemine tõstab meie energiataset, loomingulisust ja produktiivsust kuni 30%. Negatiivset registreerib meie aju iseseisvalt, sellega saab ta väga hästi hakkama, aga positiivse märkamist tuleb teadlikult harjutada,“ ütles Peaasi.ee tegevjuht Anna-Kaisa Oidermaa. „Samuti on teaduslikult kinnitust leidnud, et huumor vähendab stressi, suurendab psühholoogilist heaolu ja aitab toime tulla stressirohkete sündmustega. Ehk siis naer ongi terviseks!“

Mõned nipid sellesse nädalasse:

  • Aita kedagi. Uuringud näitavad, et teistele heade tegude tegemine mõjub positiivselt ka meie enda enesetundele. Seega tee head, olgu selleks siis tore kompliment kaaslasele või annetus heategevusorganisatsioonile. Vaata, kas saad kellelegi vabatahtlikuna abi pakkuda.
  • Leia Youtube’ist üks uus asi, mida õppida, näiteks: kuidas tantsida? Joonistada? Joodeldada?
  • Korralda endale üks mõnus kodune spaaõhtu. Kui poest ostetud kehakoorijad otsa on saanud, mökerda end mõnuga kohvi ja meeseguga – väga mõnus ja värskendav! Või tee hoopis jalavanni.
  • Mediteeri või praktiseeri teadvelolekutehnikaid. Pühenda iga päev 5 minutit sellele, et istud lihtsalt vaikuses ja keskendud hetkele, oma hingamisele, lõhnadele, kehaasendile, mõtetele, tunnetele.
  • Tee tänulikkuseharjutusi: kirjuta iga päev üles 3 hetke, asjaolu või mõtet, mille eest tunned tänu; avalda tänu kellelegi, kelle olemasolu oled pidanud enesestmõistetavaks; kirjuta kellelegi kiri siira tänuga.
  • Vaata head filmi, loe raamatut või tee käsitööd – mis iganes sulle rahulolu pakub.
  • Istuta taimi, korrasta enda ümbrust.

Peaasi.ee vitamiinikuur kestab 1. märtsist 4. aprillini. Igal nädalal võetakse fookusesse üks vaimse tervise vitamiini komponentidest ja jagatakse soovitusi, kuidas vaimse tervise tasakaalu parandada.

Viis vaimse tervise vitamiini on:

  • head suhted
  • tasakaalustatud toitumine
  • puhkus ja hea uni
  • positiivsete emotsioonide kogemine
  • liikumine
Head Uudised GoodNews