1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. VALITSUS KIITIS HEAKS I Tervishoiutöötajate palgad tõusevad
VALITSUS KIITIS HEAKS I Tervishoiutöötajate palgad tõusevad

VALITSUS KIITIS HEAKS I Tervishoiutöötajate palgad tõusevad

Valitsus kiitis heaks haigekassa rahastatavate teenuste loetelu määruse muudatused, millega mitmekordistatakse väljaspool Tallinna, Tartut ning neid ümbritsevaid omavalitsusi töötavate perearstide kaugusetasusid. Samuti tõusevad alates 1. aprillist tervishoiutöötajate palgad vastavalt kollektiivleppes kokku lepitule.

„Tervishoiutöötajad on meie tervishoiu kõige väärtuslikum vara. Praeguses olukorras on eriti oluline, et tervishoiutöötajad, kes on selle kriisi lahendamisel eesliinil ja inimeste jaoks esmane kontakt abi saamisel saavad olla kindlad, et varem kokkulepitud palgatõusud tulevad,“ ütles sotsiaalminister Tanel Kiik.

Alates 1. aprillist mitmekordistatakse seniseid perearstide kaugusetasusid ning laiendatakse kaugusetasu saajate ringi kõigile perearstidele, kes tegutsevad väljaspool suuremaid keskusi. Väljaspool Tallinna ja Tartut ning nendega piirnevaid valdasid töötavatele perearstidele hakatakse senise 196,55 euro asemel maksma igakuist lisatasu 823,41 euro ulatuses. Lähimast haiglast enam kui 40 km kaugusel või saarel töötavale perearstile hakatakse maksma igakuist lisatasu senise 563,15 euro asemel 1646,82 eurot. Muudatuse tulemusena hakkab täiendavat kaugusetasu saama senise 179 perearsti asemel 400 nimistuga perearsti.

Kaugusetasu maksmise eesmärk on tagada esmatasandi arstiabi kättesaadavus väljaspool suuremaid keskusi. Kaugusetasuga kaetakse asukohast tulenevad lisakulud, et täiendavalt motiveerida perearste maapiirkondadesse tööle asuma.

Vastavalt Eesti Arstide Liidu, Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliidu, Eesti Õdede Liidu, Eesti Kiirabi Liidu ja Eesti Haiglate Liidu vahel 30. novembril 2018 sõlmitud kollektiivlepingule tõstetakse alates 1. aprillist tervishoiutöötajate palgakomponenti kõigis haigekassa rahastatavate teenuste hindades. Tervishoiutöötaja palga osa teenuse hinnas on edaspidi arsti puhul 13,30 eurot tunnis (seni 12,40), eriarstidel 14,40 eurot tunnis (seni 13,40); õe puhul 8,00 eurot tunnis (seni 7,45 eurot) ja hooldaja puhul 5,00 eurot tunnis (seni 4,65 eurot). Teenustes, mis ei sisalda tööjõukulu või mis sisaldavad kõrgharidusega tugispetsialiste palgakomponenti piirhinnas ei muudeta.

Tervishoiuteenuste loetelu muudatuste kogumõju haigekassa eelarvele on 2020. aastaks ligi 40,07 miljonit eurot, millest palgakomponendiga seotud kaasnev mõju on ligi 33,10 miljonit eurot. Täiendavate kuludega on haigekassa eelarves arvestatud.

Määrus jõustub 1. aprillil 2020.

Head Uudised GoodNews