1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Vanim valveapteek Tõnismäel tähistab 95. aastapäeva
Vanim valveapteek Tõnismäel tähistab 95. aastapäeva

Vanim valveapteek Tõnismäel tähistab 95. aastapäeva

Legendaarne Tõnismäe Südameapteek tähistab naistepäeval 95. aastapäeva.

“Tõnismäe Südameapteek on olnud läbi aegade unikaalne apteek,” ütles Tõnismäe Südameapteegi juhataja Külli Teder ja lisas, et põhjuseks pole mitte ainult kõrge iga ja keskne asukoht, vaid oluline roll meditsiiniloos, mis väärib lähemat uurimist ja talletamist.

“Tõnismäe apteegis on alati valmistatud ravimeid ja tehakse seda tänini. Siin on olnud noorte proviisorite ja farmatseutide praktikabaas ja paljud Eesti apteekrid on just Tõnismäel esimese erialase kogemuse saanud,” ütles ta.

“Tõnismäe Südameapteek on osa Tallinna ööelust,” naljatas Tõnismäe Südameapteegi juhataja. 24/7 avatud apteegis käib läbi rohkem inimesi kui üheski teises apteegis. Apteekrinõu on vaja ööpäevas anda kolmes kuni viies erinevas keeles. “Meie oleme lahti alati ja öövalved on osa meie apteekrite elust, olgu südaöö, varajane hommikutund, riigipüha või just see hetk, kui aasta vahetub ja Vabaduse platsil on ilutulestik,” sõnas Teder.

Alates 1952. aastast on Tõnismäe apteek teenindanud lähikaudseid haiglaid ja polikliinikuid ja teeb seda nõnda tänini. “Teeme koostööd korraliste- ja erakorraliste meditsiiniasutustega meie ümber, et vajaminevad ravimid oleksid patsientide jaoks alati olemas,” lausus Tõnismäe Südameapteegi juhataja.

Tõnismäe apteek on hea näide sellest, kuidas apteegiteenus on ajas muutunud ja arenenud. 1990. aastateni toimis Tõnismäe apteegis keskne infopunkt, mis loodi 1953. aastal. Klaasi taga istus proviisor, kes vastas kohaletulnute või telefoni teel laekunud päringutele, kus mõnda rohtu on saada ning millised on väljakirjutatud ravimite kõrval- ja kaastoimed. “Aeg-ajalt tuleb meile tänini kõnesid, kus palutakse proviisornõu ravimitele, mida arst välja kirjutanud või mõnest apteegist juba ostetud,” ütles Teder viidates, et tänapäeval on see apteegiteenuse lahutamatu osa ja selle info saab igalt apteekrilt üle Eesti.

Kunagi oli vajaminevate ravimite jaoks Tõnismäe apteegis terve keldrikorrus, sest veoautotäis apteegikaupa toodi vaid kord kuus. Lisaks vajasid suuremat laoruumi klaasist purgid ja topsid, mida ravimite segamisel ja müügis kasutati. Tänapäeval pole nii suurt pinda vaja ja ravimeid tellitakse ja varu uuendatakse apteegis iga päev.

Tõnismäe apteegist rääkides ei saa mööda minna ka ajaloolisest pruunist mööblist, mis sobib ideaalselt 1939. aastal ehitatud ajaloolisesse majja ja ilmestab apteeki tänini.

Tõnismäe apteek on asutatud 8. märtsil 1925. aastal Tallinna Ühise Haigekassa apteegina. Esimeseks apteekriks sai Nikolai Scmidt. 1939. aastal koliti moodsasse apteegihoonesse aadressil Tõnismägi 5.

Südameapteegi kaubamärgi all tegutseb 75 apteeki.

Head Uudised GoodNews