1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. VIDEO I Joel Ostrat tegi maitsva salati Brigitte Susanne Hundi külmkapi jääkidest
VIDEO I Joel Ostrat tegi maitsva salati Brigitte Susanne Hundi külmkapi jääkidest

VIDEO I Joel Ostrat tegi maitsva salati Brigitte Susanne Hundi külmkapi jääkidest

Eestlased viskavad igal aastal ära ligikaudu 187 kilo toitu ühe inimese kohta. Tippkokk Joel Ostrat korraldas inventuuri raadiosaatejuhi Brigitte Susanne Hundi külmkapis, et tuvastada raisatud toiduained ja leida loovaid viise toidujääkidest uute roogade valmistamiseks.

Hellmann’si tellitud uuringus selgus, et Eesti inimesed viskavad üsna palju toitu ära. Iga kümne uuringule vastanud inimese hulgast seitse sõnas, et viskab kuus ära kuni kilo toitu. Kümnest Eesti inimesest neli viskab koduses majapidamises toitu ära iga nädal. Kolmandik eestlastest viskab minema lausa 1-5 kilo toitu kuus. Kõige sagedamini visatakse ära eelmise päeva toidu ülejääke (30%), samuti leiba (28%), puuvilju (26%), köögivilju (26%) ja piimatooteid (25%).

Suuremat tähelepanu tuleks külmikus pöörata puu- ja köögiviljadele

Enamik eestlasi tunnistas uuringu käigus, et kuigi toidu raiskamine ja -jäätmed on suur probleem, takistab ajapuudus neil sisseoste ja söögikordi paremini planeerimast. „Hellmann’si kampaania eesmärgiks on vähendada toiduraiskamist. Suuremat tähelepanu tuleks pöörata puu- ja köögiviljadele, mis on ostuhetkel küpsed, nii et riknemisprotsess algab kohe. Pestud ja kasutusvalmis köögiviljad tuleks asetada külmkappi nähtavale kohale ilma riknemist kiirendava plastikkotita. Küpsed ülevalminud puuviljad tuleks eraldada nendest, mis säilivad kauem,“ lausus Baltimaades Hellmann’si kaubamärki esindava Unileveri turundusjuht Rita Ylakavičiūtė-Ostrauskienė.

Alates 2021. aastast on Hellmann’si peamine strateegiline suund vähendada toidu raiskamise probleemi Eestis ja teistes Balti riikides. Toidujäätmeteprobleemi vähendamiseks on oluline mitte ainult oste vastutustundlikult planeerida, vaid ka toidujääke loovalt kasutada. Eelmise päeva toidujäägid jätab kasutamata ligi kolmandik Eesti inimestest ja seda põhjusel, et nad ei tea sobivaid retsepte või neile lihtsalt ei meeldi süüa eelmisel päeval valminud toitu. Sageli arvavad inimesed, et toidu ülejäägid on väheväärtuslikud, kuid nad ei oska neid loominguliselt kasutada. 73% Eesti inimestest siiski kasutab toidujääke ka teiste roogade jaoks.

Joel soovitab toitu kapis ringi tõsta

„Eestlased on toiduraiskamises Euroopas esikohal. Aga toit on liiga hea, et seda raisata!“ on veendunud peakokk Joel Ostrat, kes osaleb Hellmann’si kampaanias toiduraiskamise vähendamiseks.

Ostrat teeb reide tuntud Eesti staaride kodustesse külmkappidesse, et juhtida tähelepanu toidu raiskamise vähendamisele ning inspireerida lihtsasti rakendatavate nippide ja loovate retseptide abil valmistada jääkidest uusi toidukordi. Näiteks soovitab Ostrat kontrollida sagedamini oma külmkapi sisu ja tõsta toitu ringi nii, et kiiremini riknevad kaubad oleksid hästi kättesaadavad.

Inventuuri käigus tuli mõned toiduained Brigitte Susanne Hundi külmikust prügikasti visata, kuid ülejäänud külmkapis leiduvad toiduained kasutas Joel ära kalasalati valmistamiseks.

Joel Ostrati punase kala salat Brigitte Susanne külmkapi jääkidest

Koostisained (kogused vali vastavalt külmikus leiduvatele jääkidele):

  • Maasikad
  • Spinatilehed
  • Riivjuust või vegani riivjuust
  • Saiakrutoonid
  • Soolalõhe- või forell ja soovi korral kalamari
  • Kapparid
  • Hellmann’si salatimajonees
  • Päiksekuivatatud tomatid
  • Tomatitest järele jäänud õli

Kõigepealt valmista majoneesist ja õlist salatikaste. Seejärel sea taldrikule salatipõhi: lõika maasikad sektoriteks, lisa spinatilehed. Serveeri kaste, seejärel õhukesteks viiludeks lõigatud kala ja kalamari, purustatud saiakrutoonid, riivitud juust, kapparid ja hakitud päiksekuivatatud tomatid. Söö värskelt valmistatud salatit kohe.

Kampaania käigus tegi Joel reidi ka blogija Mari-Leen Albersi külmkappi.

Head Uudised GoodNews