1. Avaleht
  2. Tervis
  3. VIDEO I LEVINUD KÜSIMUSED! Suurendada rindu või mitte? Vastab dr Simmo
VIDEO I LEVINUD KÜSIMUSED! Suurendada rindu või mitte? Vastab dr Simmo

VIDEO I LEVINUD KÜSIMUSED! Suurendada rindu või mitte? Vastab dr Simmo

„Rinnaoperatsiooni tegemisel otseseid vastunäidustusi pole. Tegelikult sobib see igale tervele naisterahvale. Küsimus on see, kas tal on seda vaja ja kas ta tahab seda endale teha,“ räägib Siim Simmo, kes Helsingi Ülikooli kliinikumi plastika- ja rekonstruktiivkirurgia osakonna ülemarstina Soomes ja The Health Clinicu plastikakirurgina Eestis teeb aastas tuhatkond operatsiooni.

Kellele rinnasuurendusoperatsioon sobib?

Konkreetset vastunäidustust välja tuua ei saa. Tavaliselt muidugi rinnaoperatsiooni võtavad ette need naised, kellel on väike rind. Kas siis sündides juba, et rind polegi välja arenenud või siis naised, kellel kunagi on olnud väga ilus rind, aga lapsed on teinud oma töö ja tänu sellele siis tahavad tagasi saada lapse-eelset seisundit. Või siis ka väga paljud naised tahavad sellist rinda, nagu neil oli raseduse ajal, kus rind oli suurem. Väga paljud on ka teinud endast pilte ja siis tulevad selle pildiga, et tahaks samasugust saada. Nendele on täiesti teostatav selline rinnakohendus, et nad saaksid soovitud rinna.

Ülemist vanusepiirangut pole, aga kindlasti me ei taha lõigata alaealisi patsiente. Kui naisterahvas on 18-aastane, siis oleks ka tore, kui ta tuleks vanematega või vähemalt ema sellest teaks. Uus laine hakkab tulema naistelt, kes on umbes 45-aastased ja vanemad. Kõige vanem patsient on meil olnud 63-aastane ja tulemus sai väga kena. Väga rahul oli.

Kas tundlikkus muutub peale operatsiooni?

Paljud naised kardavad tundlikkusehäiret, mis võib kaasneda rinnasuurendusoperatsiooniga. Tegelikult seda kartma ei pea. Kui tegemist on kõige tavalisema rinnasuurendusoperatsiooniga, siis tundlikkus nii rindades kui ka nibudes võib ajutiselt väheneda. See on seotud survega, mida uus implantaat rinnale avaldab, aga reeglina see möödub kas paari nädala või siis maksimum paari kuu möödudes.

Kas pärast operatsiooni saab imetada?

Täiesti normaalselt. Tavaline rinnasuurendus imetamisvõimet ei takista.

Kui loomulik on tulemus katsudes?

Rinna loomulikkus peale implantaatide panekut sõltub väga palju sellest, milline seis oli naisel enne operatsiooni. Kui palju tal oli oma rinnakudet, kui suur oli rasvaprotsent, kuhu implantaat üldse pannakse, kui suur on implantaat. Ütleme nii, et mida kehaga sobivam implantaat pannakse, seda loomulikum tulemus jääb. On oluline, et ei pandaks liiga suurt implantaati. See võib jääda kõva ja pinges, sest lihtsalt ei mahu. Kui paneme õige suurusega õigesse kohta, siis tavaliselt katsudes vahet ei tohiks olla, kas on oma rind või implantaat.

Kui ohutud on operatsioon ja implantaadid?

Rinnasuurendusoperatsioon on ikkagi operatsioon. Kindlasti ma ei soovita seda ette võtta kergekäeliselt. Kui selline mõte on, siis tuleb see põhjalikult läbi kaaluda. Mingeid erilisi riske rinnaoperatsioon endaga kaasa ei too. Ei saa öelda, et rinnaoperatsioon on näiteks ohtlikum kui tavaline plaaniline songaoperatsioon. Aga jah, tegemist on ikkagi operatsiooniga.

Rinnaimplantaadid on täpselt nii ohutud, kui ohutud on kõik muud võõrkehad, mis te oma kehasse panete. Jälle väga hea näide võiks olla songaoperatsioon. Kui songaoperatsioonil näiteks kasutatakse võrku, siis rinnaimplantaat pole ohtlikum kui see võrk.

Kas implantaate peab mingi aja tagant välja vahetama?

Ei. Mõned kirurgid väidavad, et neid võiks välja vahetada iga 10 aasta tagant. Mingisugust konsensust selles pole. On leitud, et kui implantaat on hästi paigaldatud ja mingisuguseid probleeme ei tekita, siis seda lihtsalt selle pärast välja vahetama, et 10 aastat on täis, kindlasti ei pea. Sest ka rinnaimplantaadi vahetamine on jällegi uus operatsioon, mis on mingil määral uus risk. Oleme näinud implantaate, mis on sees olnud 20 ja rohkem aastat. Kui need on terved, siis mina leian, et need võivad seal olla ja seda leiavad ka väga paljud teised kirurgid.

Kui pikk on rindade suurendamisest taastumise aeg?

Reeglina umbes kaks nädalat. Muidugi sõltub, kuhu implantaat pannakse. Kui implantaat pannakse lihase alla, siis on taastumine mõnevõrra pikem, sest lihase alla panekul lõigatakse väike osa rinnalihast läbi, et implantaat sinna ilusti ära mahuks ja lihasevalu on see, mida naine tunneb. Kui paneme implantaadi lihase peale, siis reeglina erilisi valusid pole, aga umbes kahe nädalaga peaks arvestama. Tööle võib naasta siis vastavalt sellele, kuidas iga inimese enesetunne on. Taastumisel tuleb silmas pidada seda, et tuleb nii-öelda aega maha võtta. Ei tohi minna peale operatsiooni koju ja hakata tegema remonti või mingeid muid asju. Tuleb endale võtta see aeg. Tuleb soovitavalt lapsed kas siis saata vanaema juurde või siis lapsed on isaga või mida iganes, aga ei tohi hakata rahmeldama. Tegemist on ikkagi operatsiooniga ja mida rohkem puhkate ja kuulate arsti korraldusi, seda kiiremini paranete.

Kui kiiresti saab naasta tavalisse treeningrutiini?

Sõltub, mida me treeninguks peame. Näiteks igaõhtusi jalutuskäike võib juba tegema hakata alates esimesest operatsioonijärgsest päevast. Joosta ma ei soovita umbes kaks nädalat. Kui implantaat panna lihase alla, siis jõusaaliga võiks tõesti oodata kaks-kolm kuud. Seda eelkõige rinnalihasteharjutuste pärast. Muid kohti võib treenida, aga rinnalihasega peab olema väga ettevaatlik. Kui treeningu käigus rinnalihast vigastate, siis taastumisperiood pikeneb vähemalt kuu aega. Selles mõttes tuleb kindlasti kuulata keha ja kui tunnete, et mingi harjutus on ebamugav, siis seda lihtsalt ärge tehke.

Kas tänu implantaatidele vajuvad rinnad ära?

Vastupidi: tänu implantaatidele saavad rinnad tagasi endise kuju.

Mis on ALCL?

Anaplastine suurerakuline lümfoom. Seda on leitud rinnaimplantaatikapsli sees. Haigus on üliharuldane, siiamaani Eestis seda leitud pole. Selline haigus ei teki mitte ainult rinnaimplantaatide, vaid ka teiste võõrkehade ümber, mis organismi on paigaldatud. Näiteks songavõrgud. Diagnostika on üsna lihtne: tuleb käia kahe-kolme aasta tagant ultrahelis. Kui ultraheliarst märkab muutusi kapslis, võetakse koeproovid ja kui diagnoos saab kinnitust, siis ravi on implantaadi eemaldamine kapsliga.

Mis on “rinnaimplantaadihaigus”?

BII ehk breast implant illness. Sellest on nüüd palju juttu olnud. Teaduspõhist selgitust sellele haigusele pole. Kirjeldatud kaebuste süüd pole seostatud rinnaimplantaadiga. Kirurgid, kes on sellega rohkem kokku puutunud, ei saa kindlalt väita, et sümptomid on seotud rinnaimplantaadiga. Ka omast kogemusest võin öelda, et peale rinnaimplantaadi paigaldamist valdab enamikku naisi hoopis teistsugune haigus nimega breast implant happiness. (Kallid lugejad, dr Simmo teeb nalja.)

Mida silmas pidada enne operatsiooni?

Naine peaks kõigepealt mõtlema, kas ta üldse tahab seda. Ta peab olema valmis tüsistusteks ja komplikatsioonideks, mis võivad sellega kaasneda. Kergekäeliselt ei maksa teha ühtegi operatsiooni.

Head Uudised GoodNews