1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. VIDEO I Riigikogus räägiti koroonakriisist, vaktsiinidest ja vaktsineerimisest
VIDEO I Riigikogus räägiti koroonakriisist, vaktsiinidest ja vaktsineerimisest

VIDEO I Riigikogus räägiti koroonakriisist, vaktsiinidest ja vaktsineerimisest

Riigikogu infotunnis vastas tervise- ja tööminister Tanel Kiik küsimustele koroonaviiruse vastu vaktsineerimise kohta.

Priit Sibul avaldas muret, et riiklikus vaktsineerimiskavas sihtrühmade vaktsineerima kutsumine võib olla perearstidele liigne koormus. Samuti tundis ta huvi, kas on üheselt paigas, kuidas toimub vaktsineerimine hooldekodudes.

Minister Tanel Kiik ütles oma vastuses, et tema hinnangul on perearstikeskuste kaasamine vaktsineerimisse ainuõige. „See on kõige pädevam ja kõige võimekam ressurss vaktsineerimise läbiviimiseks,“ lausus ta. Minister märkis, et perearstidel ja -õdedel on vastav kvalifikatsioon ja kogemus ning nad on algusest peale olnud vaktsineerimise plaani väljatöötamisse kaasatud. Ta lisas, et koormuse küsimused on läbi räägitud ja kuna vaktsiinitarned on olnud väikesed, siis pole kogu perearstikeskuste ressurss veel kasutuses.

Hooldekodudest rääkides ütles Kiik, et esimese vaktsineerimiskuuri on saanud 192 hooldekodust 175. Töö selle nimel on olnud proaktiivne. Seda protsessi on koordineerinud haigekassa koostöös terviseametiga ja sotsiaalministeeriumiga. „Erihoolekande puhul on 61 hoolekandeüksust tehtud 56 ja need viimased viis on samuti töös. Ehk võime sisuliselt öelda, et hoolekandesektoris, nii üldhooldes, erihoolekandes, tegelikult ka kogukonnateenustel on praktiliselt täisring peale tehtud vaktsineerimisega.“

Detsembris jõudis Eestisse alla 10 000 vaktsiinidoosi, jaanuaris umbes 40 000, veebruaris on oodata ligi 120 000 ja märtsis üle 200 000 doosi. Kiik lausus, et näha on selget edasiliikumist, kuigi tahaks, et see oleks kiirem. „Praeguse tempoga keskendume just neile riskirühmadele, kelle elu ja tervis on enam ohus,“ lisas ta.

Peaminister Kaja Kallas ütles tervisekriisi puudutavatele küsimustele vastates, et põhilised kolded on kodudes ja töökohtades. Ta rõhus inimeste endi vastutustundele, sest kui piirangutest kinni ei peeta, ei saa nakatumiskordajat alla teisiti kui täieliku sulgemisega. Peaminister toonitas, et eesmärk on, et meditsiinisüsteem peaks vastu ja suudaksime ühiskonna hoida võimalikult avatuna. Kallase sõnul saavad parema suhtlemise huvides edaspidi ka riigikogu liikmed teadusnõukojalt sama ülevaate, mille saab valitsus.

Head Uudised GoodNews