1. Avaleht
  2. Tervis
  3. VIDEOBLOGI I Jüri lugu: kaalulangetus mini-bypass operatsiooni abil
VIDEOBLOGI I Jüri lugu: kaalulangetus mini-bypass operatsiooni abil

VIDEOBLOGI I Jüri lugu: kaalulangetus mini-bypass operatsiooni abil

The Health Clinic Youtube’i lehel näeb videoblogi 44-aastase Jüri kaalulangetuskeskkonnast läbi mini-bypass operatsiooni. Kaaludes üle 150 kilogrammi, otsustas mees elus kannapöörde teha ning Health Clinicus maovähendusoperatsioonile minna. 8 kuud hiljem on ta 50 kilogrammi kergem, tunneb end paremini ning soovib aasta jooksul jõuda oma ideaalkaaluni.

Ebaõnnestunud kaalujälgimine

Oma teekonna alguses rääkis Jüri konsultatsioonil dr Rein Adamsoni juures, et on varem käinud toitumisnõustaja juures ning kaalu jälginud. “Olen seda 2-3 kuud teinud, alla ka võtnud, aga siis on kuidagi jälle käest läinud, seega see ei toiminud ja kaal tõusis jälle,” räägib mees ona muredest, miks jõudis lõpuks maovähendusoperatsioonile.

Ülekaalus on mees olnud küll pikalt, ent tema sõnul hakkas kaal veel enam tõusma, kui ta jättis suitsetamise maha. “Tööl mõjub liigne kaal liigestele, kõiki asju teha ei saa, näiteks ronida või hüpata, probleem on ka higistamine. Kodus ei saa koristada, sest hakkan kohe higistama,” kirjeldab ta enne operatsiooni arsti vastuvõtul. Diabeeti Jüril küll ei olnud diagnoositud, ent arst kirjutas rohu igaks juhuks välja kaalu tõttu.

Enne operatsiooni

Toitumisnõustaja juures anti Jürile infomaterjal, kuhu oli lisatud ka retsepte võimalikest toitudest, mida kodus valmistada – nii soolasemaid kui magusamaid toite. Nõustaja sõnul peaks operatsioonijärgselt tarbima valgurikkaid toite, kus oleks ka kiudaineid ning lisaks söögile ka vitamiine ning toidulisandeid.

Jüri muljetab mõned tunnid enne operatsiooni, et ta karta ei oska ning usub, et kõik õnnestub. “Proovisin eelnevalt kaalujälgimist ja muud, aga kõik ebaõnnestus, kaal kõikus ikka. Võisin vabalt 10 kg nädalas juurde võtta ja siis vaikselt jälle alla. Sellega ma hakkama ei saanud, siis otsisingi internetist lahendusi ja jõudsin selle operatsioonini, kuhu ma praegu lähen. Tundub, et see sobib mulle,” kommenteerib ta.

3 nädalat pärast mini-bypass operatsiooni Fertilitases kinnitab Jüri, et operatsioon läks väga hästi ning probleeme ei tekkinud. “Esimesel nädalal oli valus süüa ja juua, aga nüüdseks on see kadunud,” räägib Jüri, kes kaotas kolme nädalaga 15 kilogrammi. “Kõht on koguaeg täis, tühja kõhu tunnet ei ole, võtan kasvõi paar lonksu vett ja kohe on väga hea,” räägib ta.

Kolme kuu pärast läheb ta järgmisele konsultatsioonile ning tehakse ka vereanalüüs.

Kaal langeb umbes 1,5-2 kilogrammi nädalas

3,5 kuud pärast operatsiooni kliinilise psühholoogi Kristi Kalvikuga kohtudes kinnitab Jüri, et tunneb ennast väga hästi ning mingeid probleeme pole tal olnud. “Nädalas läheb umbes 1,5-2 kg alla. On üksikuid nädalaid, kus kaal on seisnud ja mõned isegi, kus on juurde tulnud, aga üldiselt läheb ikkagi alla,” ütleb ta. Kui algkaal oli 155 kilogrammi, on nüüdseks kaal langenud 118 kilogrammi peale.

“Higistamine on ka ära kadunud, kergem on treppidest käia, liigun ka rohkem, see mõjub väga hästi. Siiani on kõik paremuse poole läinud. Kaal on ilusti langenud, enesetunne on parem ja loodan, et kõik läheb samamoodi edasi, varsti on siis normaalne kaal käes ja loodan, et see ka püsima jääks,” kommenteerib ta.

8 kuud pärast operatsiooni

8 kuud peale operatsiooni on mees kaotanud 50 kilogrammi ning kommenteerib, et nädalas läheb alla umbes üks kilo. Higistamine on praktiliselt kadunud, energiat on rohkem, ei ole väsimust ega raskustunnet. 4XL suurusnumbrist on saanud XXL. “Praegu kannan ühte vana püksirihma, mis on poolteist tiiru ümber kere, eks tuleb kõik uued osta,” räägib Jüri. “Katsun võimalikult palju liikuda, kui on valida lift või trepp, siis ma lähen trepist, randa on mul autoga sõita 3 km, aga nüüd ma käin jala, ei hakka autoga minemagi üldse.”

Jüri räägib, et luges enne operatsiooni läbi kõik foorumid ja grupid, ent hirmu ta ei tundnud. Ehk muretses vaid, kuidas grillõhtud välja näevad, kui toit sisse ei mahu. “Kartsin, et ma ei oska grillõhtul kuidagi olla, aga saab ilusti – saad oma söögid söödud ja joogid joodud ega tunne, et midagi oleks puudu. Ikka on hea olla, aga lihtsalt ei söö nii palju, jood mõne lonksu ja kõik on väga hästi,” räägib ta oma kogemusest.

Enne operatsiooni soovitab Jüri esmalt proovida muid variante. “Mina pärast operatsiooni mõtlen, et oleks võinud ikka varem minna. Paar aastat käis mul kaal üles-alla, sellist kaalu, millega oleks rahul olnud, kätte ei saanud, enne jõudis kaal jälle tõusta. Kui kaal väga mängib, siis soovitan teha operatsiooni,” annab ta nõu teistele samas olukorras olijatele.

Head Uudised GoodNews