1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Viljandimaa koolid panustavad tervislikumale koolikeskkonnale
Viljandimaa koolid panustavad tervislikumale koolikeskkonnale

Viljandimaa koolid panustavad tervislikumale koolikeskkonnale

Foto allikas: Viljandi Maavalitsus
Foto allikas: Viljandi Maavalitsus

Eile õhtupoolikul kogunesid Viljandi maavalitsusse Viljandimaa erinevate tervist edendavate koolide (TEK) esindajad, kus koordinaatori Jakobsoni kooli huvijuhi  Moonika Pärna eestvõttel arutati 2015. aastal toimuvaid olulisemaid terviseteadlikkuse kasvuga seonduvaid tegevusi koolides  ja läbiviidavaid sündmusi. Näiteks kavatsetakse veebruaris-märtsis üheskoos koolide 5-7 klasside hulgas läbi viia terviseteemalised viktoriinid, millest iga kooli parimad kohtuvad juba aprillis Südamenädala raames Viljandi Kesklinna koolis peetavas finaalis.

Moonika Pärna sõnul on maakondliku TEK võrgustikuga liitunud koolid võtnud muuhulgas endale eesmärgiks  propageerida hariduse ja tervisesektori põimumist, sest nii haridus kui tervis mõjutavad teineteist oluliselt. „Hariduslikud saavutused ja edasijõudmine koolis oleneb tervisest ning tervise staatust mõjutab omakorda haridus. Kõikvõimalikud terviseteadlikkust tõstvad koolitused, seminarid ja võistlused aitavad kaudselt noori positiivselt mõjutada ning mõtlemist terviseteadlikkusele suunata.“

Võhma Gümnaasiumi huvijuhi Tiina Tarti sõnul on paljudel noortel loomupärane huvi terviseteemade vastu. „Käskude ja keeldudega kuigi kaua kedagi kunagi motiveerida ei suuda. Oluliselt tõhusam on seda teha läbi põnevate sündmuste, mille läbivaks eesmärgipäraseks  jooneks on tervis. Samuti annavad erinevates koolides toimuvad arutelud ja võistlused võimaluse meie noortel kohtuda teiste koolide noortega ning olla meeskondlikult kaasatud.“

Suure-Jaani kooli õppealajuhataja Mari Kase nentis, et teemadering mida läbi tervisefookuse käsitleda saab ja tulebki on lai: internetiturvalisus, tervisekäitumine, toitumine, suhted, liikumine, esmaabi ehk pea kõik olulisemad eluvaldkonnad. „Erinevas vanuses lastel on erinevad huvid, seega sobivad neile ka tegevuste leidmiseks erinevad lähenemisviisid. Otsime neid ning kui noorel on korra juba tekkinud  osalemisest rahulolu, siis edaspidi soovitakse juba ise aktiivselt kaasa lüüa ja kutsutakse osalema sõbrad. Lapsed on tänuväärne sihtgrupp,“ leidis Kase.

Viljandi Maavalitsuse  tervisetoa tervisedenduse peaspetsialist Kärt Russaku sõnul ongi kõikide riskivaldkondade ennetustegevuste juures peamine pidev suhtlemine, rääkimine, meeldetuletamine ja positiivsete eeskujude näitamine. „Ennetustöö tähendabki teemade aktuaalsena hoidmist ning  õhutust kaasa mõtlemiseks.“

TEK liikumisega ühinenud koolid on pühendunud turvalise koolikeskkonna loomisele, kus igaühel on tervist soodustav võimalus töötada, õppida ja veeta vaba aega. Prioriteetseks on tunnistatud terviseõpetus õppeplaanis, koolijuhtimise stiilis ning kooli füüsilises ja sotsiaalses keskkonnas. Mitmed efektiivsusuuringud on tõestanud, et tervist edendavate koolide ja traditsioonilised akadeemilised kooli eesmärgid toetavad ja täiendavad teineteist.

Tervist edendavad koolid ja eestvedajad  Viljandi maakonnas on : Võhma Gümnaasium-Tiina Tart, Viiratsi kool – Maie Arba,  Suure-Jaani kooli Tääksi õppekoht – Tiiu Ehrenpris, Suure-Jaani kool –Varje Aule ja Mari Kase, Viljandi  Paalalinna kool – Riina Alvre ja Mare Luht, Viljandi Kesklinna kool – Virve Neerot; Jakobsoni kool – Moonika Pärna.

Tervistedendavate koolide liikumine on osa Euroopa Tervist Edendavate Koolide Võrgustiku projektist, mida maakonnas koordineerib Viljandi maavalitsus.

Head Uudised GoodNews