1. Avaleht
  2. Tervis
  3. 7 vihjet, mis võivad Sulle kaalulangetamisel kasuks tulla
7 vihjet, mis võivad Sulle kaalulangetamisel kasuks tulla

7 vihjet, mis võivad Sulle kaalulangetamisel kasuks tulla

Esimene: Võta rahulikult

Umbkaudu 20 minutit kulub selleks, et Su aju saaks Sinu maolt informatsiooni ehk sõnumi selle kohta, et oled söönud piisavalt, küllaldaselt ning et rohkem pole vaja. Ülesöömise tõenäosus on seda väiksem, mida aeglasemalt ja mõtestatumalt (ei oska isegi arvata, kas see oleks õige väljend, kuid paremat ei tulnud pähe) Sa sööd. Ehk siis kindlasti ära söö, vaadates telekat, istudes samal ajal arvutis või lugedes ajalehte – keskendu vaid söömisele. Ära kühvelda endale sööki sisse nagu makstaks Sulle minutis söödud koguste pealt – pane pärast iga suutäit söögivahend käest (vähemalt proovi seda teha), näri ja mälu rohkem!

Teine: Psühholoogia

Kas teadsid, et 1kg rasva sisaldab endas rohkem energiat kui sama suur kogus dünamiiti? Pole siis ka ju midagi imestada, kuipalju ona vaja pühendumist temast lahtisaamiseks J Spordipsühholoogid on öelnud, et suurim vahe võitjate ja kaotajate vahel on võitjate suutlikkus püsida eesmärgikursil ka väga suure surve all. Mis muidugi ei tähenda seda, et võitjad üldse vigu ei tee või ei eksi – nad lihtsalt taastuvad kiiremini, õpivad oma läbikukkumistest ja põrumistest ja jätkavad edasiliikumist. Kaalulangetamise puhul on võitjad need, kes seavad omale eesmärgid (a la -10kg 5 kuuga), püsivad kursil, aktespteerivad tagasilööke ja seisakuid ning ei lase ennast häirida „segajatest“.

Kolmas: Energiadefitsiit

Kaotamaks keharasva 1 kg võrra tuleks Sul luua laias laastus 9000 kcal suurune energiadefitsiit. Lihtne, kas pole – süüa näiteks iga päev ca 250kcal vähem kui Sa seni oled harjunud ja kui ka lisaks nö põletad trennide/liikumisega  veel 250kcal, siis ongi Sul koos juba tervel -500kcal, mis ca 18 päeva annabki Sulle kokku ca 9000kcal ning see omakorda on võrdne 1kg rasva kadumisega Sinu organismist. Ei maksa seda muidugi võtta absoluutse tõe pähe, sest nagu eespool juba kirjas oli, on võimalikud ja seisakud ja tagasilöögid, kuid reguraalselt treenides ning toitumist kontrollides on normaalne kaalulangus rasvamassi arvelt ühes kuus ca 2kg ehk –18000kcal. Piisavalt aeglane kaalulangetus tagab ka hilisema soovkaalu püsimise režiimi järgimisel.

Neljas: Jooga ja Pilates

Ilmselt pole mitte kellelegi uudiseks, et kardiovaskulaarne treening (ehk siis aeroobne treening) on väga hea rasvapõletuseks, kuid olen suht kindel, et järgmine väide tuleb Sulle üllatusena – erinevate uuringute tulemusena on selgunud, et ka Jooga ning Pilates on selleks suurepärased vahendid. Ok, nad küll otseselt ei põleta mitte niivõrd kaloreid, kuid nad aitavad tõsta Sinu teadlikkust ja ensedistsipliini, jäämaks oma kaalulangetamiskava juurde. Mis ma sellega öelda tahan, on see, et kui lisad oma senisesse kaalulangetamisvõrrandisse aeroobse treeningu ja lihastreeningu kõrvale ka Jooga ja Pilatese, saavutad kindlasti oluliselt paremaid tulemusi kui ilma nendeta.

Viies: Reeded

Paljudele oma klientidele olen ma soovitanud oma kehakaalu kontrollimist, kaalumist igal hommikul, kuid sageli võib see kaasa tuua lisastressi. Miks? Igapäevaselt ei pruugi kehakaal sugugi langeda, samas võib see aga ühe päevaga kukkuda rohkem kui terve eelneva nädalaga. Sellepärast võiksid ennast kaaluda üks kord nädalas, reedeti ja just sellelsamal põhjusel – mitte tekitada omale lisastressi. Reedene kaalumine oleks Sulle kui meeldetuletuseks, kusmaal hetkel oled ja kuna on tulemas nädalavahetus, siis ka meenutamaks, et just nädalavahetus on see, kus saab reeglina toime pandud enamus „kuritegusid“ senise järjepidevuse suhtes.

Kuues: Päevik

Isegi kui Sul on etteantud toitumiskava, siis tasub ikkagi pidada (toitumis)päevikut, tõsiselt kasulik abimees. Päevik aitab Sul keskenduda sellele, mida Sa sööd, millal Sa sööd, miks Sa sööd ja kui palju Sa sööd. Tee omale lihtne tabel tulpadega Millal, Mida, Miks ja Kui palju ning vaata see iga päeva lõpus üle. Ja usu mind, see võib Sulle tulla üllatusena, kui loed kui palju Sa tegelikult sööd rohkem kui oleks pidanud. Päeviku tegelik väärtus seisneb aga hoopiski selles, et iga kord, kui sead oma sammud külmiku poole, sunnib ta Sind peatuma ja endalt küsima: „Kas mul tõesti on seda vaja?“

Seitsmes: Lihastreening.

Olulisel kohal Sinu kaalulangetamise teel on kindlasti lihastreening. Miks? Sest Sa mitte ainult ei põleta kaloreid lihastreeningu ajal, vaid ka tükk aega pärast seda, rääkimata siis ka juba toonuses lihastest, mis trenni abiga endale lood.

Allikas: Treenitargalt.ee 

Head Uudised GoodNews