1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. VIP HOIDIS 2024 I Prominentne žürii tunnistas Olustvere toidulaada parimaks hoidiseks “Ei iial enam”
VIP HOIDIS 2024 I Prominentne žürii tunnistas Olustvere toidulaada parimaks hoidiseks “Ei iial enam”

VIP HOIDIS 2024 I Prominentne žürii tunnistas Olustvere toidulaada parimaks hoidiseks “Ei iial enam”

Täna toimus Olustveres 20. hoidiste mess ja kohaliku toidu laat, mis toob kokku nii säilitamiskunsti meistreid kui ka toidusõpru üle Eesti. Selleaastase messi üks oodatumaid hetki oli „VIP hoidis 2024“ väljakuulutamine. Võidu saavutas hoidis nimega “Ei iial enam”, mille valmistas Joonatan Ansi, Kanepist.

Foto: Oleg Hartšenko

Žürii esimehe Dimitri Demjanovi sõnul on hoidiste mess hea näide kokakunsti popullaarsusest, sellest, et Eesti inimesed on edumeelsed ning traditsioonide hoidjad ja vaatamata kõigele, suudavad ja soovivad tegeleda hoidiste valmistamisega. Demjanovi sõnul vastas võiduhoidis kõikidele moosi kriteeriumitele. “Võidu tõi Joonatanile hoidise tekstuur, värv, aroom ja hästi segatud maitsed, milleks peamised komponendid olid: vaarikas, ingver, tšilli ja moosisuhkur. Vähetähtis ei ole ka fakt, et erineva tausta ja kogemusege VIP zürii liikmed tunnustasid võiduhoidist üksmeelselt,” ütles Demjanov.

Foto: Oleg Hartšenko

Juba mitmeid aastaid toidulaada tipphetkeks olnud ning parimaid hoidiseid rahvale tutvustava võistluse eesotsas oli mainekas žürii. Sinna kuulusid Eesti restoranikultuuri grand old man Dimitri Demjanov (zürii esimees), staarkokk Angelica Udeküll, näitleja Carmen Mikiver, näitleja Viire Valdma, näitleja Andrus Vaarik, näitleja-lavastaja Kaili Viidas, dramaturg Ott Kilusk, näitleja Jüri Tiidus, dramaturg Anne-Ly Sova, Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli direktor Arnold Pastak.

Foto: Oleg Hartšenko

Pastaku sõnul on žüriil väga maitsev, aga keeruline roll selgitamaks välja aasta parim hoidis. „Kui tundub, et oleme aastate jooksul juba kõike proovinud, siis igal hooajal üllatavad osalejad meid aina uute maitseelamustega. Teisalt näitab ajalugu, et väga edukalt on läinud ka klassikalistel kombinatsioonidel, hea õunamoos kulub iga inimese sahvrisse ära,“ ütles Pastak. Ta lisas, et Eesti rahvas armastab hoidiseid, mistõttu müüakse letid alati tühjaks ja kaasa võetakse laadalt nii mõnigi nipp, mida ise kodus järele proovida.

Lisaks žüriile said oma lemmikule hääle anda ka üle 5000 messikülastajat. Parimaks soolaseks hoidiseks sai “Tomat tarretises”, parimaks magusaks hoidiseks valiti “Marja mix” ning üllataja tiitli pälvis “Moos juustule”.

20. Olustvere hoidistekonkursi tulemused:

Aasta parim magus hoidis 2024

  1. koht – hoidis “Marja mix”, autor Silvia Jõulu
  2. koht – hoidis “Vaarika moos”, autor Mari-Ann (Allika talu Annid)
  3. koht – hoidis “Päikese marmelaad”, autor Raba talu

Aasta parim soolane hoidis 2024

  1. koht – hoidis “Tomat tarretises”, autor Mari-Ann (Allika talu Annid)
  2. koht – hoidis “Seene salat seljanka”, autor Mari-Ann (Allika talu Annid)
  3. koht – hoidis “Tšilli Žemm”, Järvamaa Kutsehariduskeskus

Aasta üllataja 2024

  1. koht – hoidis “Moos juustule”, autor Maie Meius

VIP-hoidis 2024

  1. koht – hoidis “Ei iial enam”, autor Joonatan Ansi
Head Uudised GoodNews