1. Avaleht
  2. Tervis
  3. TERVISE NÕUANDED I 3 küsimust ja vastust, mida apteekrilt sageli küsitakse
TERVISE NÕUANDED I 3 küsimust ja vastust, mida apteekrilt sageli küsitakse

TERVISE NÕUANDED I 3 küsimust ja vastust, mida apteekrilt sageli küsitakse

Apteek on sageli esimene koht, kuhu tervisemure korral minnakse. Südameapteegi farmatseut Liina Neier selgitab, milliste muredega kõige sagedamini apteeki pöördutakse ning millised on lahendused enamlevinud terviseprobleemidele.

Apteekritelt küsitakse nõu väga erinevate tervisega seotud teemade osas. “Sügishooajal kimbutavad inimesi viirushaigused ning enamasti uuritakse, kuidas üht või teist sümptomit leevendada. Sagedased viirushaiguste sümptomid on näiteks kurguvalu, nohu, köha ning ka palavik. Kuid palju küsitakse ka Covid-19 ja gripi vastu vaktsineerimise kohta, kevadhooajal ka puukentsefaliidi vaktsiini kohta,” kirjeldas Neier milliste muredega apteeki pöördutakse.

Foto: Freepik

Proviisor tõi välja, et kuigi apteek on paljude Eesti inimeste jaoks esimene koht, kuhu kergemate tervisemurede korral pöörduda, ei pea ka alati nõu saamiseks apteeki kohale tulema. “Järjest populaarsemaks on muutunud apteekri käest nõu küsimine apteegi veebivestluse või nõuandeliini kaudu. Näiteks helistatakse nõuandeliinile sageli, et uurida, kas arsti poolt kirjutatud retsept ikka kehtib ning kas ravim on soovitud apteegis olemas,” lausus Neier.

Järjest populaarsemaks on muutunud apteekri käest nõu küsimine apteegi veebivestluse või nõuandeliini kaudu.

Tema sõnul on veebivestlus ja nõuandeliin ka head olukordades, kus viirushaiguste sümptomitega peaks kodus püsima. “On hea meel näha, et inimeste terviseteadlikkus on kasvanud ning viirushaiguste nähtudega rahvarohketes kohtades liikuda ei soovita. Samuti saab haiguse korral tellida vajalikud ravimid otse koju kiirkulleriga. Ühelt poolt on tegemist justkui mugavusega, aga teiselt poolt on see hea viis vältimaks teiste inimeste nakatamist,” tõdes Neier.

On hea meel näha, et inimeste terviseteadlikkus on kasvanud ning viirushaiguste nähtudega rahvarohketes kohtades liikuda ei soovita.

Lisaks haigussümptomite leevendamisele otsitakse apteekrilt vastuseid ka järgnevatele küsimustele.

Kas antibiootikumi võttes võib alkoholi tarbida?

Reeglina ei sobi alkohol ja ravimid kokku. Ühtpidi võivad ravimid alkoholi mõju organismile tugevamaks muuta, teistpidi võib alkohol mõjutada ravimite toimet ning imendumist, põhjustada üleannustamist või tuua kaasa ohtlikke kõrvaltoimeid.

Kui rääkida konkreetselt antibiootikumide tarvitamisest koos alkoholiga, siis alkohol vähendab antibiootikumide mõju haigust ravida. Ehk et ravimi võtmisest ei pruugi kasu olla. Alkoholi tarvitamine antibiootikumikuuri ajal võib tekitada ka südameprobleeme.

Kui rääkida konkreetselt antibiootikumide tarvitamisest koos alkoholiga, siis alkohol vähendab antibiootikumide mõju haigust ravida.

Kas ibuprofeeni ja paratsetamooli võib koos võtta?

Ibuprofeen ja paratsetamool on kõige sagedasemini kasutatud ravimid valu ja palaviku leevendamiseks. Kuigi nende mõju on üsna sarnane, on tegemist erinevate toimeainetega. Peamine erinevus seisneb selles, et ibuprofeenil on ka põletikuvastane toime.

Soovitus on võtta kas ibuprofeeni või paratsetamooli, kuid erandkorras võib neid võtta ka koos. Erandkorraks on väga kõrge palavik, mis ei allu ühele toimeainele, kui seda on juba võetud lubatud suurimas annuses. Oluline on, et kahe ravimi koos võtmisel peaks kahe annuse vahe olema pikem, umbes 8 tundi.

Erandkorraks on väga kõrge palavik, mis ei allu ühele toimeainele, kui seda on juba võetud lubatud suurimas annuses.

Kas retinooli ja C-vitamiini kreeme võib koos kasutada?

Retinool ja C-vitamiin on mõlemad väga tugeva toimega nahahoolduses kasutatavad vananemisvastased toimeained. Kuna tegemist on tõhusate toimeainetega, siis on soovitatav kasutada üht toodet hommikul ja teist õhtul. Kuigi karmi reeglit ei ole, siis C-vitamiiniga näohooldustooteid võiks eelistada hommikuti, et kaitsta nahka erinevate stressorite vastu ja retinooliga tooteid õhtuti, sest päikse ja retinooli koosmõju võib nahale kahjulikult mõjuda. Päikesekaitse kasutamine on oluline ka C-vitamiini seerumite kasutamise korral.

Kuna tegemist on tõhusate toimeainetega, siis on soovitatav kasutada üht toodet hommikul ja teist õhtul.

Retinoidide ja retinooli esmakordselt kasutama hakkamisel, peaks nahka ettevaatlikult harjutama, kuna need toimeained võivad tekitada ärritust.

Head Uudised GoodNews