1. Avaleht
  2. Tervis
  3. KOGEMUSLUGU I Kerli Vau kiropraktik Priit Kõrve juures: pärast esimest konsultatsiooni tundsin juba kergust ning hingamine ei olnud enam raske
KOGEMUSLUGU I Kerli Vau kiropraktik Priit Kõrve juures: pärast esimest konsultatsiooni tundsin juba kergust ning hingamine ei olnud enam raske

KOGEMUSLUGU I Kerli Vau kiropraktik Priit Kõrve juures: pärast esimest konsultatsiooni tundsin juba kergust ning hingamine ei olnud enam raske

GoodNewsi tehniline assistent ja sotsiaalmeedia spetsialist Kerli Vau tundis nädal tagasi valu rindkeres, millest tekkisid hingamisraskused ja valu liigutades keha ühele ja teisele poole. Valu lõi välja rindkeresse ja selga. Alguses arvas ta, et on probleemid südamega, aga arsti juures selgus, et süda lööb ilusti omas rütmis. Valu aga ära ei kadunud, valuvaigistid ei aidanud ning hingata oli raske. Nii läks ta füsioterapeut ja manuaalterapeut/kiropraktik Priit Kõrve juurde.

Priit Kõrve. Foto: Karen Härms

Konsultatsioonis selgus valu tegelik põhjus

Kerli kirjeldab, et konsultatsioon oli väga detailne ja arusaadav. Selle käigus selgus, et valu on tekkinud teistel põhjustel. Rindkere valulikkus lõi välja, kuna rindkere 3. ja 4. lüli oli veidikene roteerunud paremale – see provotseeris roiete kinnituskohti, mis olid valulikud nii eest kui tagantpoolt.

Kui mehhaaniline blokk sai vabastatud, said selgroolülid rohkem oma neutraalsele positsioonile ning see andis tagasi kerguse. Lisaks sellele tuli ka välja, kui palju on istuv töö mõjutanud nii alaselga, selga kui ka kaela.

Kerli Vau. Foto: Gertrud Alatare

„Terve protsess Priiduga oli arusaadav. Pärast esimest konsultatsiooni tundsin juba kergust ning hingamine ei olnud enam raske. Lisaks sellele hakkasin pöörama rohkem tähelepanu, kuidas ma tööajal istun. Eks nii mõnigi teab kodukontoris seda tunnet, et lähed diivani peale tööd tegema. Seal võib küll olla mugav, kuid keha läheb sundasendisse, millest hiljem võivad probleemid tekkida,“ räägib ta oma kogemusest.

Pärast esimest konsultatsiooni tundsin juba kergust ning hingamine ei olnud enam raske.

Kerlile meeldis vanasti lõunaajal 20-25 minutit jalutamas käia ning ta on seda vahepeal viimasel ajal uuesti tegema hakanud, kuid mitte igapäevaselt. Nüüd on ta võtnud endale kindla eesmärgi iga päev võtta just lõunal 20-25 minutit aega, et liikuda ja mitte istuda terve päev arvuti taga ja siis õhtul kogu aktiivsus korraga ära teha.

Mis juhtub kehaga, kui see on pidevalt sundasendis?

  • Alaselja valud
  • Valu kaela- ja õlapiirkonnas
  • Randmed on pidevalt sundasendis
  • Lisaks sellele võib sundasendi tagajärjel tekkida rühihäire ja seljavalud.

Milliste valudega pöörduda kiropraktiku juurde?

  • Seljavalud
  • Valu kaelas/õlgades
  • Närvivalu
  • Pinged kehas
  • Rüht on paigast ära

Head Uudised GoodNews