1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Kuidas sügise saabudes tüütuid viirushaiguseid ennetada?
Kuidas sügise saabudes tüütuid viirushaiguseid ennetada?

Kuidas sügise saabudes tüütuid viirushaiguseid ennetada?

Erinevaid viirushaigusi on teadaolevalt üle 200, sealhulgas rinoviirused, gripiviirused, adenoviirused ning uued ja pidevalt muutuvad viirused nagu Covid-19. Ilmade jahedamaks ja niiskemaks muutumisega kaasneb soodsam pinnas ka haiguste levikuks.

Pärnu Meie BENU Apteegi proviisor-juhataja Margot Lehari selgitab, et suve lõpus ja sügise alguses soodustavad viiruste levikut suured rahvakogunemised, festivalid ja muud ühisüritused. “Konditsioneerid teevad kurgu ja nina limaskesta viirustele vastuvõtlikuks ning sügisest lisanduvad veel ka nö sesoonsed viirused, mis levivad rohkem jahedamas ja niiskemas keskkonnas.”

Konditsioneerid teevad kurgu ja nina limaskesta viirustele vastuvõtlikuks ning sügisest lisanduvad veel ka nö sesoonsed viirused, mis levivad rohkem jahedamas ja niiskemas keskkonnas.

Rinoviirused, gripiviirused, adenoviirused ja enteroviirused põhjustavad külmetushaiguste sümptomeid. Eriti haavatavad on lapsed ja eakad, kelle immuunsüsteem on nõrgem, selgitab Lehari ja lisab, et suvel on eriti levinud enteroviirused, mis võivad põhjustada järsult tõusvat palavikku, mis võib ulatuda kuni 40 kraadini.

Foto: Freepik

“Samuti võivad eelmainitud viirused põhjustada ka hingamisteede haiguste sümptomeid nagu kurguvalu, ninakinnisus, nohu, köha, peavalu ja lihasvalusid. Ka seedetrakti probleemid, nagu iiveldus, oksendamine või kõhulahtisus on tavapärased,” selgitab proviisor.

Enim on haigustest mõjutatud lapsed, sest neil puudub veel piisavalt antikehasid viirustega võitlemiseks. Suvel ja sügisel lasteaedades levivad enteroviirused põhjustavad ägedat silmainfektsiooni ning osadel juhtudel avaldub ka nahalööve. Enteroviirused võivad mööduda paari päevaga või kesta kuni 14 päeva.

Enteroviirused võivad mööduda paari päevaga või kesta kuni 14 päeva.

Lehari selgitab, et viirused levivad hingamisteede sekreetides nagu sülg või lima või nakatunud inimese väljaheites ja enamasti nakatutakse otsesel kokkupuutel. Samuti võivad viirused levida saastunud pindade või esemetega kokkupuutes, olgu selleks näiteks telefon, ukselingid või lapse mähe. “Soovitan ikka sagedasti käsi vee ja seebiga pesta ning vältida palavikuga inimestega kokkupuudet. Need meetmed aitavad viiruse levikut tõkestada,” paneb Lehari saabuva sügishooaja eel südamele.

Viirushaiguste ennetamine

Tasakaalustatud toitumine, piisav uni, regulaarne füüsiline aktiivsus ja vaimse tervise hoidmine on võtmetegurid immuunsüsteemi tugevdamisel.

Lehari sõnul aitavad lisaks eelpoolmainitule organismi tugevdada ka näiteks probiootikumid, mis läbi seedekulgla aitavad võidelda viiruste ja stressiga ning hoiavad immuunsusrakke töökorras. “D ja C-vitamiini vähesus organismis samuti suurendab võimalust viiruse paljunemiseks organismis langetades immuunsusrakkude võimekust,” lisab proviisor.

Foto: Freepik

Lehari lisab, et lastega perede koduapteegis võiksid kindlasti olla kurgutabletid. “Osad neist on antiseptiliste omadustega, teised niisutavad kurgu limaskesta ja kolmandad sisaldavad antikehi, mis peatavad viiruse paljunemist ja organismi edasi tungimist. Õigel ajal tarvitades on neist palju abi,” soovitab apteeker.

Samuti peaks olema koduapteegis meresoola ninaspreid või looduslikud ninaspreid, mis ei lase viirustel nina limaskesta kaudu organismi tungida ja on seega ka ennetavaks vahendiks vältimaks viiruse edasitungimist kehas.

Kuus põhitõde tervise hoidmisel sügise saabudes:

  • Tervislik toitumine: laps peaks sööma vitamiinirikast ja mitmekesist toitu, mis sisaldab piisavalt valku ja süsivesikuid.
  • Piisav uni: täiskasvanu võiks magada vähemalt 7-9 tundi, lasteaialaps 10-11 tundi ööpäevas.
  • Liikumine: füüsiline aktiivsus on tervise hoidmisel äärmiselt oluline. Lasteaia- ja koolilapsed vajavad päevas vähemalt 60 minutit aktiivset tegevust, koolilapsed lisaks ka 3 korda nädalas suurema koormusega treeninguid, et tagada tugevad luud ja lihased tulevikuks.
  • Vaimne tervis: et hoida stressitase kontrolli all, tuleks tegeleda hobidega ja pühendada aega lõõgastumisele.
  • Soe riietus: laps peaks riietuma vastavalt ilmale ja vältima haiguspuhangute ajal suur irahvamasse.
  • Kätepesu: käsi tuleks pesta regulaarselt, eriti pärast õuest tulekut, enne söömist ja peale tualetis käimist.

Nende põhimõtete järgimine aitab vähendada viirushaiguste riski ning hoida nii enda kui ka lähedaste tervist sügise saabudes.

Head Uudised GoodNews