1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Ligi 200 peret on saanud vaimse tervise tuge Räägime Lastest vestlustest
Ligi 200 peret on saanud vaimse tervise tuge Räägime Lastest vestlustest

Ligi 200 peret on saanud vaimse tervise tuge Räägime Lastest vestlustest

Peaasi.ee eestvedamisel on viimase aasta jooksul uudse lähenemise Räägime Lastest kasutusele võtmiseks ettevalmistuse saanud 45 spetsialisti ning ligi 200 peret on osalenud Räägime Lastest vestlustel, mis aitavad vanematel mõista, kuidas lapsel läheb, kuidas kooskasvamine sujub ja kuidas peres ettetulevate raskustega koos toime tulla.

„Töötan igapäevaselt Räägime Lastest lähenemisviisi abil mitmete peredega ning olen märganud positiivseid tulemusi. Vanemad on sageli öelnud, et kuigi nad on varem proovinud erinevaid lahendusi, on see lähenemine aidanud neil vaadata lapse ja pere ressursse tasakaalukamalt ja leida praktilisi lahendusi,” rääkis Tartu Perepesa psühholoog Maarja Masing.

Vanemad on sageli öelnud, et kuigi nad on varem proovinud erinevaid lahendusi, on see lähenemine aidanud neil vaadata lapse ja pere ressursse tasakaalukamalt ja leida praktilisi lahendusi.

Tema sõnul on eriliselt toetav on olnud see, kui mõlemad vanemad osalevad Räägime Lastest vestlustel.

Foto: Freepik

„See on aidanud neil paremini mõista nii ühiseid kui ka erinevaid seisukohti ning leida konkreetseid samme, mis aitaksid toetada lapse ja pere heaolu,” lisas Maarja Masing.

See on aidanud neil paremini mõista nii ühiseid kui ka erinevaid seisukohti ning leida konkreetseid samme, mis aitaksid toetada lapse ja pere heaolu.

Räägime Lastest on Soomes välja töötatud tõenduspõhine lähenemine, mille eesmärk on pakkuda peredele tuge, et ennetada igapäevaste takistuste muutumist vaimse tervise probleemiks. Lähenemist Räägime Lastest saavad kasutada erinevate elualade spetsialistid, kes oma töös lapsevanemate või lastega kokku puutuvad.

Foto: Freepik

„Kui lapsevanemate elus esinevad raskused, näiteks haigus, töö kaotus, majanduslikud probleemid või lahutus, keskendutakse sageli täiskasvanute muredele ja jäetakse tähelepanuta, et ka peres olevad lapsed on olukorrast mõjutatud. Just hetkedel kui pere kogeb raskusi võib laste vajadustele mitte tähelepanu pööramine ja nende kohta mitte küsimine viia laste vaimse tervise probleemi tekkeni või süvenemiseni,” selgitas Räägime Lastest projektijuht Triin Raudsepp.

Kui lapsevanemate elus esinevad raskused, näiteks haigus, töö kaotus, majanduslikud probleemid või lahutus, keskendutakse sageli täiskasvanute muredele ja jäetakse tähelepanuta, et ka peres olevad lapsed on olukorrast mõjutatud.

Ta lisas „Ükski laps ei tohi jääda oma muredega üksi, kui lapsevanem kogeb eluraskusi. Kui lapsevanem otsib abi, tuleb alati arutada ka, kuidas lapsed selles olukorras toime tulevad. Ennetusliku mõtteviisi kasutuselevõtt kõigi laste või lapsevanematega kokkupuutuvate spetsialistide poolt ning vastavad teadmised ja oskused on võti vaimse tervise raskuste ennetuses.”

  • Lähenemine Räägime Lastest on kasutusel ennetus- ja peretöökeskustes Perepesad, Eesti Pagulasabis ja Peaasi.ee keskuses. Samuti on Räägime Lastest lähenemise väljaõppe koolitusel osalenud nii lastekaitsetöötajaid, õpetajaid, vaimse tervise õdesid kui ka psühholooge.
  • Räägime Lastest kasutamise laiendamisega seonduvaid tegevusi toetab Euroopa Komisjoni EU4Health programm projektiga „Let´s Talk about Children in Europe“ ning arendustööd on toimumas koostöös riigisektori partnerite, erinevate valdkondade spetsialistide ja Soome Turu Ülikooliga.

 

Head Uudised GoodNews