Lisatud uuringu tulemused! Toitumisspetsialist Kristin Salupuu: laste toitumisharjumused saavad alguse vanemate harjumustest
Möödunud nädalal toimus aruteluring, kus väikelaste vanematega kohtusid Tallinna Lastehaigla lastearst dr. Ülle Einberg ning toitumisspetsialist Kristin Salupuu. Kohtumisel arutleti ühe- kuni kolmeaastaste väikelaste emade seas läbiviidud uuringu tulemuste üle ning jagati kogemusi laste toitumisharjumuste kujundamisel.
Nimelt selgus sel suvel Aptamil3 poolt Eestis läbi viidud uuringust, et suurem osa lapsi läheb liiga vara üle täiskasvanute toidule: lausa 96% lapsevanematest lõpetab lapsele eraldi toidu valmistamise enne tema kaheaastaseks saamist. Salupuu sõnul ei oleks tegemist niivõrd suure probleemiga, kui täiskasvanud ise toituksid tervislikult. „Laste toitumisharjumused saavad alguse oma vanemate harjumustest, seega peab kindlasti jälgima lisaks lapse menüüle ka enda oma,“ ütles ta.
Peamiste põhjustena, miks ei toitu pered tervislikult, tõid uuringule vastajad välja ajapuuduse, teadmiste puuduse ja asjaolu, et ebatervislikud toidud on tihtipeale maitsvamad. Lisaks mainis märkimisväärne arv küsitletutest – 10% – et tervislikud tooted on kallimad. Seetõttu ongi tavapäraseks toiduks saanud poolfabrikaadid ja teised liigmaitsestatud toiduained, sest neid on lihtne valmistada ning enamasti on nad ka pere rahakotile soodsamad. Kuid sellise menüü tagajärjed võivad pikas perspektiivis kurvaks osutuda.
„Harjutades last sööma ülemaitsestatud toite võib tekitada olukorra, kus lapsele ei ole puhta toidu maitse enam vastuvõetav,“ selgitas Salupuu. Ka dr. Einberg nõustus, et lastele ei pruugi küll alguses soolasemad toidud maitseda, kuid ajapikku hakkavad need meeldima. „Vanemad peaksid jälgima, et nad lapse nähes ei raputaks oma toiduportsjonile soola peale, sest nagu lapsed ikka, hakkavad nad oma ema ja isa tegevusi jäljendama,“ lisas Salupuu. Sealjuures rahustas ta aga lapsevanemaid: „Üldjuhul ei panda kodus kokates laste toitudesse liiga palju soola. Kel huvi, võib kodus kasutatavad soolakogused ära kaaluda ning poes müüdavate toodete kogustega võrrelda, selgitamaks kas ja kui palju soola rohkem või vähem valmistoodetega lapsele antakse.“
Hoolimata sellest, et 85% uuringus osalenud vanematest tunnistavad, et laste rasvumine on Eestis tõsine probleem, tõid spetsialistid välja asjaolu, et terviseprobleeme tekitab energiarikaste toitude liigne tarbimine ning lapsed kipuvad liialdama pigem suhkru kui soolaga. Dr. Einbergi sõnul jõuab tema juurde üha enam ülekaalus ja diabeeti haigestunud lapsi ning liigsest soolast tingitud mured on pigem erandid. Sealjuures lisas Salupuu: „On olnud olukordi, kus minu poole pöörduvad täiskasvanud sooviga tervisliku toitumisega algust teha, kuid samal kohtumisel antakse lapsele kätte küpsisepakk, et ta vaiksem püsiks.“
Lapsevanemad tõstatasid murekoha, et snäkkidega on väga mugav last rahulikuna hoida. „Mina üldjuhul pean lapsele midagi näksimiseks andma autosõidu ajal, sest ta kohe üldse ei taha toolis rahulikuna püsida,“ tõdes arutelus osalenud väikese tütre ema Anni Rahula. Dr. Einberg julgustas aga, et õunad ja teised puuviljad on täiesti süütud snäkid ning neid võib alati kasutada, sest arusaadavalt on väikelapsi keeruline paigale sundida; küpsised ja kommid tasub aga hoida muudeks juhtudeks.
Emad nõustusid üheskoos, et üritades lapsele tervislikku toidulauda pakkuda on ka ülejäänud perekonna toitumine paranenud, sest lihtsam on ju kõigile ühte toitu valmistada. Kuid tihtipeale võivad harjumusi rikkuda vanavanemad, kes tahavad lapsi hellitada. „Vanaemadele ja vanaisadele on lihtsalt vaja järjepidevalt selgitada, miks ei pea lapsel kogu aeg midagi suus olema. Lisaks tasub mõista, et nende harjumused on kujunenud välja ajal mil toidust oli suurem puudus ja kõik tuli alati ära süüa,“ andis dr. Einberg nõu.
Aptamil3 viis selle aasta augustist septembrini läbi uuringu väikelaste toitumisharjumuste kohta. Küsitluses osales 566 lapsevanemat, kes kasvatavad lapsi vanuses 1-3 aastat. Uuringutulemused on leitavad kodulehel aptalub.ee