1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Dr Aet Saarts: arsti jaoks on kõige parem see, kui patsient on rahul ja õnnelik
VIDEO I Dr Aet Saarts: arsti jaoks on kõige parem see, kui patsient on rahul ja õnnelik

VIDEO I Dr Aet Saarts: arsti jaoks on kõige parem see, kui patsient on rahul ja õnnelik

Health Clinicu kõrva-nina-kurguarst dr Aet Saarts, kes on 2002. aastast saadik teostanud rinoplastika operatsioone, toob välja, et ninaoperatsioon on mõeldud inimestele, kes pole mingil põhjusel oma ninaga rahul. Kogenud kirurg toob välja, et kirurgia ei võimalda alati saavutada kõike, mida inimene oma kujutluses näeb. Mida parem on arsti ja patsiendi vaheline arusaamine ja üksteisemõistmine, seda parem on ka tulemus.

Mida parem on arsti ja patsiendi vaheline arusaamine ja üksteisemõistmine, seda parem on ka tulemus.

Ninaoperatsiooni puhul peab hindama nii nina välimust kui vaatama ka ninna sisse

Dr. Saarts selgitab, et ninaoperatsiooni puhul peab hindama nii nina välimust kui vaatama ka ninna sisse. Vahel ei piisa ka lihtsalt ninna vaatamisest ning teostada tuleks kompuutertomograafiline uuring, et hinnata nina anatoomiat ja nina kesk-ja tagaosas. “Kui koos nina väliskuju muutmisega korrigeerime ninavaheseina kuju, on see rinoseptoplastika. Kui räägime aga ainult nina välimuse muutmisest, siis on see rinoplastika,” selgitab ta.

Aet Saarts. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Kirurg lausub, et on väga oluline tulla konsultatsioonile ning sobib ka digikonsultatsioon. Selle käigus peab patsient andma ülevaate oma haigusloost ehk eelnevatest haigustest, kasutatavatest ravimitest ning samuti eelnevatest traumadest. Dr. Saarts toob välja, et kõik ravimid ning looduslikud preparaadid, mida patsient tarvitab, peavad olema teada, sest neil võivad olla lõikuse jaoks mitte sobivaid kõrvaltoimeid. Arst peab hindama operatsiooniga kaasnevaid riske.

Kirurg lausub, et on väga oluline tulla konsultatsioonile ning sobib ka digikonsultatsioon.

Operatsioonile tulekuks peab patsient olema täiesti terve

Kui rääkida operatsioonile tulekust, siis dr. Saarts rõhutab, et operatsioonile tulekuks peab patsient olema täiesti terve – see tähendab seda, et opipäeval ei tohi opereeritaval olla ühtegi ägedat (viirus) haigust. Arst peab teadma kõikidest enne operatsiooni kasutusel olevatest ravimitest, et hinnata, missuguseid neist võib opieelselt kasutada ja missugused mitte.

Aet Saarts. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

On ülioluline, et patsient käiks ennast ka opijärgselt näitamas

Esmane paranemine võib dr Saartsi sõnul aega võtta umbes 2 nädalat. Selle kahe nädala jooksul on keelatud füüsiline koormus ja kuumaprotseduurid – vann, saun, solaarium. „Kuidas ja missuguseid ravimeid tarvitada, selle kirjutab arst kaasa – annab täpsed juhised, mida teha, kuidas teha, millal teha. Tavaliselt kutsutakse patsient operatsioonijärgselt ka korduvalt konsultatsioonile,” räägib kogenud kirurg ja lisab, et on ülioluline, et patsient ei kaotaks sidet arstiga, vaid käiks ka opijärgselt ennast näitamas. “Kui on mingisuguseid probleeme, siis need tuleb lahendada. Arsti jaoks on kõige parem see, kui patsient on rahul ja õnnelik.”

Pea meeles:

  • Kirurgia ei võimalda alati saavutada kõike, mida inimene oma kujutluses näeb. Mida parem on arsti ja patsiendi vaheline arusaamine ja üksteisemõistmine, seda parem on ka tulemus.
  • On väga oluline tulla konsultatsioonile ning sobib ka digikonsultatsioon. Selle käigus peab patsient andma ülevaate oma haigusloost ehk eelnevatest haigustest, kasutatavatest ravimitest ning samuti eelnevatest traumadest.
  • Operatsioonile tulekuks peab patsient olema täiesti terve – see tähendab seda, et opipäeval ei tohi opereeritaval olla ühtegi ägedat (viirus) haigust.
  • Kui on mingisuguseid probleeme, siis need tuleb lahendada. Arsti jaoks on kõige parem see, kui patsient on rahul ja õnnelik.
Head Uudised GoodNews