Marju Hõbejärv-Särg: laste ja noorte toiduvalik peab olema mitmekesine, tasakaalustatud ja tervislik
Tartu linn korraldab koostöös Tartu Rakendusliku Kolledžiga (VOCO) koolitusi, et anda õpetajatele ja kokkadele praktilisi oskusi, kuidas valmistada koos lastega tervislikke ja maitsvaid toite ühistel väljasõitudel söömiseks.
Kevadel hakkavad lasteaialapsed ja koolide õpilased rohkem looduses ringi liikuma ning väljasõitudel käima. Pikemate äraolekute puhul on väga oluline ka toit, mida lastele kaasa võetakse. Tervislikumate vahepalade tutvustamiseks toimus 18. aprillil VOCOs toitumisterapeut Triin Muiste juhtimisel tervislike vahepalade ja ampsude koolitus.
VOCO koolitusjuht Marju Hõbejärv-Särg ütles, et vahepalad ning minieined on põhitoidukordade vahel ülimalt olulised. Osalejad said teada, millised on tervislikumad valikud spordi- või matkapäeva jaoks ja milliseid vahepalasid võiks peale lõunasööki või enne õhtusööki tarbida. „On oluline, et laste ja noorte toiduvalik oleks võimalikult mitmekesine, tasakaalustatud ja tervislik, kust ei tohiks puududa vahepalad ja ampsud,“ ütles Hõbejärv-Särg.
Vahepalad ning minieined on põhitoidukordade vahel ülimalt olulised.
Koolitusel arutleti, millised võiksid olla haridusasutuses alternatiivid saiakeste, pirukate ja kõrrejookide asemel. Lisaks valmistati VOCO köögis ka ise tervislikke ampse, et järele proovida, analüüsida ja aru saada, millist retsepti saaks kohe kasutusse võtta ning milliseid vahepalasid koos lastega lasteaias teha võiks.
Tartu Lasteaed Kannike majandusjuhataja Erika Mühlberg ütles koolitusel, et prooviti asju, mida varem polnud mitmel osalenul julgust proovida ja tulemus oli maitsev. „Oluline oli laste toitumise põhimõtete meelde tuletamine, ning näpunäited, kuidas kujundada lapse suhtumist toitudesse,“ lisas Mühlberg.
- Koolitusel osales 15 õpetajat ja kokka. Järgmine koolitus toimub VOCOs 30.augustil.