1. Avaleht
  2. Tervis
  3. OLE TEADLIK I 45+ naine – vaata, kuidas saabuv menopaus sinu südametervist võib mõjutada
OLE TEADLIK I 45+ naine – vaata, kuidas saabuv menopaus sinu südametervist võib mõjutada

OLE TEADLIK I 45+ naine – vaata, kuidas saabuv menopaus sinu südametervist võib mõjutada

Menopaus ehk menstruatsioonide lõplik lakkamine toimub keskmiselt 51-aastaselt. Aastaid enne menopausi, kus tekivad esimesed munasarjade töö häirumise sümptomid, ja esimest aastat menopausi järgselt, nimetatakse perimenopausiks. Perimenopausi iseloomustavad suured hormonaalsed muutused, mis toovad endaga kaasa südame-veresoonkonna haiguste riski tõusu. Seepärast on perimenopaus suurepärane aeg, et pöörata erilist tähelepanu tervist mõjutavate riskide maandamisele ja tervislikule elustiilile.

Perimenopausi iseloomustavad suured hormonaalsed muutused, mis toovad endaga kaasa südame-veresoonkonna haiguste riski tõusu.

“Üleminekueaga kaasnevad muutused toovad kaasa nii günekoloogilisi kui ka südame tervist puuudutavaid muudatusi. Östrogeeni taseme järkjärguline vähenemine mõjutab negatiivselt veresoonte võimet laieneda, muutes need jäigemaks. Samuti soodustab munasarjade töö lõppemine ebasoodsa vererasvade jaotuse teket, veresoonte (just arterite) seintes naastude ilmnemist ja lupjumist, mis omakorda viib jäigemate ja kitsamate veresoonteni. Muutub ka keharasva jaotumine – enam rasva võib hakata kogunema kõhule ja siseorganite ümber.”

Foto: Freepik

“Lisaks hormonaalsete muutustega seonduvatele protsessidele toimuvad samaaegselt ka üldise vananemisega kaasnevad muutused nagu vererõhu tõus, insuliinitundlikkuse vähenemine, veresuhkru kõrgenemine ja sellega kaasnevalt kõrgenenud risk teist tüüpi diabeediks ehk suhkruhaiguseks. Niisiis on see periood naise elus, kus lisaks hormonaalsete sümptomite tekkimisele, millest on rohkem räägitud, suureneb ka oluliselt risk haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse,” sõnas günekoloog Ivika Jakson.

Ivika Jaksoni sõnul on perimenopaus periood naise elus, kus tasub tähelepanelikult ja süsteemselt üle vaadata südamehaiguste riskifaktorid. Erilist rõhku peaks pöörama normaalse kehakaalu saavutamisele ja säilitamisele, korrapärasele füüsilisele aktiivsusele, tervislikule dieedile, headele uneharjumustele ja suitsetamisest hoidumisele. Hea oleks võimalusel veenduda, et vererõhk on korras, veresuhkur normaalne ja kolesterool kontrolli all. Tervisliku eluviisiga saavutatavad tervisehüved võivad selles eluperioodis olla eriti suured. Uuringud näitavad, et suur osa südamehaigustest ja diabeedist võib olla elustiili muutustega välditav.

Foto: Freepik

Kindlasti ei tohiks günekoloogi sõnul seostada kõrgenenud vererõhku, valusid rinnus või rütmihäireid normaalse menopausi osana. Sel juhul tuleb tingimata arsti poole pöörduda.

Kindlasti ei tohiks günekoloogi sõnul seostada kõrgenenud vererõhku, valusid rinnus või rütmihäireid normaalse menopausi osana.

Erilist tähelepanu oma südame tervisele peaksid pöörama naised, kelle menstruatsioonid on lakanud enne neljakümnendat eluaastat. Sinna gruppi kuuluvad naised peaksid kindlasti arvestama jõulisemate ravisoovitustega, vältimaks suurenenud riski südame-veresoonkonna haiguste tekkeks. Ka naised, kellel esineb mitu südame-veresoonkonnahaiguse riskifaktorit, peaksid üleminekueas veel rohkem riske teadvustama.

“Kindlasti suurendavad riski diabeet, kõrge vererõhk, ülekaal ning samuti tugev pärilikkus südame-veresoonkonnahaiguste osas. Julgustan kõiki üleminekueas naisi oma tervisele, sealhulgas südametervisele rohkem tähelepanu pöörama ning vajadusel ka arstidega konsulteerima,” lisas Ivika Jakson.

  • Maailma südamepäev 2024 on 29. septembril
  • Maailma südamepäeva tähistatakse igal aastal septembri viimasel pühapäeval. Päeva algataja on Maailma Südameföderatsioon.
  • Südame- ja veresoonkonnahaigused on endiselt maailmas esikohal sellega, et põhjustavad igal aastal rohkem kui 20,5 miljonit surmajuhtumit.
Head Uudised GoodNews