1. Avaleht
  2. Tervis
  3. OLE TEADLIK I Magusa nõiaringis vaevavad lapsi nii tohutu energiatulv kui ka järsud meeleolu kõikumised
OLE TEADLIK I Magusa nõiaringis vaevavad lapsi nii tohutu energiatulv kui ka järsud meeleolu kõikumised

OLE TEADLIK I Magusa nõiaringis vaevavad lapsi nii tohutu energiatulv kui ka järsud meeleolu kõikumised

Pühadejärgne kommisadu paneb sageli laste toitumisele paraja põntsu ja toob kaasa kõhuhädasid. Selleks, et muutunud päevakavast hoolimata uuel aastal tervislikku rütmi hoida, jagab apteeker soovitusi, mida liigse suhkrutarbimise ja kõhuhädade vältimiseks peaks silmas pidama.

Benu Tõrva Keskapteegi proviisor Virge Sokka sõnul tekitab liigne suhkrutarbimine kõhuvalu ja soolegaase. “Suhkrutarbimine tõstab järsult veresuhkrut, kuid seejärel langeb see kiiresti. Kiire langus tekitab tahtmise jälle magusat süüa, et veresuhkur ja energiatase tõuseks,” kirjeldab apteeker. “Seepärast on lihtsam loobuda esimesest šokolaaditükist, sest sealt edasi on ennast juba palju raskem piirata,” räägib Sokk ja rõhutab, et lisaks lühiajalisele energiatulvale põhjustab liigne magusatarbimine veresuhkru kõikumise tõttu ka meeleolu muutuseid.
“Suhkru mõju organismile ja ajukeemiale ei tasu alahinnata ning seda võrreldakse sageli narkootilistest ainetest tekkiva sõltuvusega, kuid kuna suhkrutarbimise ära jätmisel ei teki tugevaid nähte, siis ei ole selles küsimuses ühte selget seisukohta,” selgitab Sokk.

Apteeker rõhutab, et lisaks on pidev näksimine ja pikalt suhkrurikaste ainetega kokkupuude väga kahjulik hammaste tervisele. “Hammastele peab andma puhkust. See tähendab, et toidukordade vahele peaks jääma vähemalt kolm tundi,” rõhutab Sokk.

Vanema roll lapse toitumise jälgimisel ja tervislikumatele valikutele suunamisel on väga oluline. “Täiskasvanutena saame vältida lastele maiustuste ostmist ja suunata neid tarbima tervislikumaid magustoite, näiteks puuvilju. Tähtis on jälgida, et lapsed sööksid sooja toitu ega jätaks põhitoidukordi vahele. Toit peab olema mitmekesine, et sellest saaks kätte kõik vajaliku – nii valgud, rasvad, süsivesikud, kiudained ja vitamiinid,” selgitab Sokk ja soovitab hoida suhkru tarbimist nii koguseliselt kui sageduselt kontrolli all.

Puuviljad on hea alternatiiv maiustustele, aga neilgi on omad ohud

Apteeker selgitab, et suures koguses puuviljade söömine võib samuti mitmesuguseid kõhuhädasid, näiteks kõhulahtisust ja -gaase põhjustada. “Kõik puuviljad, eriti eksootilised, tuleks enne tarbimist väga hoolikalt pesta,” lisab ta.

Kõhuhädade leevendamiseks soovitab ta kummeli- ja piparmünditeed, kõhugaaside korral simetikooni sisaldavaid ravimeid ning seedimise toetamiseks probiootikume. Kuigi apteekri sõnul on puuvilju suuremas koguses süües kõhugaasid sagedane sümptom, võivad need olla ka toiduaine talumatuse tundemärgiks.

Kuidas toidutalumatust kindlaks teha?

Esmalt soovitab apteeker alustada päeviku pidamisest, kuhu tuleks kirja panna kõik tarbitud söögid ja joogid. Lisaks tuleks üles märkida, kuidas üks või teine toiduaine organismi mõjutab. “Nii on võimalik järge ajada, missugused toiduained vaevusi tekitavad ning kontrollida, kas nende menüüst välja jätmisel sümptomid kaovad,” soovitab Sokk.

Tema sõnul on vahel raske allergeeni tuvastada, sest ristallergiate korral üks toiduaine üksi allergiat ei tekita, aga mitme allergeeni koosmõjul tekivad sümptomid. Ühed sagedasemad allergeenid on näiteks õunad. “Kuigi kõige parem on allergeenidest hoiduda, pole see alati võimalik ning toidutalumatuse leevenduseks sobivad nii mitmesugused allergiaravimid, kehakreemid ja astmarohud,” soovitab Sokk.

Head Uudised GoodNews