1. Avaleht
  2. Tervis
  3. PEALINNA VIDEOLUGU I Milliseid väekaid taimi võib leida isegi linnatänavatelt?
PEALINNA VIDEOLUGU I Milliseid väekaid taimi võib leida isegi linnatänavatelt?

PEALINNA VIDEOLUGU I Milliseid väekaid taimi võib leida isegi linnatänavatelt?

MaiWistiku looja ja joogaõpetaja Mai-Liis Kivistik on lõpetanud tehnosuhtluse bakalaureuse eriala, käinud Portugalis vahetusõpilaseks, viinud läbi raamatuklubi ja palju muud. Aga alles taimede juurde jõudes jõudis ta rahuni, vahendas Jürgen Fogel Pealinnast.

Linnatänavatelgi kasvavad väekad taimed

Mai-Liis näitas Pealinna veebitoimetusele, millist elujõudu peidavad endas linnatänavatel kasvavad taimed.
Näiteks põdrakanep toetab meeste tervist. Rahvasuus öeldakse ka, et see on 99 tõve vastu – sajas on surm, mida võita ei saa. „Kuidas see võimalik, keegi vastust ei tea, aga see töötab tõesti väga hästi,“ kinnitab Mai-Liis.
Taimel võib kasutada nii õisi kui lehti. Kui õisi veel pole, võib seda kasutada ka spargli asemel liharoogade kõrvale.

Naat on tuntud umbrohi ja seda tihti ei tarvitata ega väärtustata. Naat taim, mis mõjub hästi reuma ja artriidi leevendamiseks. Seda võib süüa salatis või teed teha. Kui naat juba õitseb, seda süüa enam ei tasu.

Mai-Liis Kivistik. Foto: Airi Leon

Taimi korja loodusest

Mai-Liis paneb südamele, et linnas võib küll taimi õppida ja uudistada, aga korjata tasub neid siiski loodusest, kus suurt teed kõrval ei ole. Ta selgitab, et ka taime pesemisest ei piisa, sest mullastikus on ained, mis sadestuvad ja me neid ei näe. „Ei juhtu, kui vahel ka korjame, aga kui võimalik, korja ikkagi loodusest,“ ütleb ta.

Allikas: Pealinn

Head Uudised GoodNews