1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Tehnopol käivitas rahvusvahelise kiirendiprogrammi tervisetehnoloogia ettevõtetele
Tehnopol käivitas rahvusvahelise kiirendiprogrammi tervisetehnoloogia ettevõtetele

Tehnopol käivitas rahvusvahelise kiirendiprogrammi tervisetehnoloogia ettevõtetele

Tallinna Teaduspark Tehnopol avas tervisetehnoloogia ettevõtetele suunatud arengu kiirendamise programmi, mis aitab tõsta valdkonna ettevõtete pealekasvu ja taset. Programm kestab ühe ettevõtete grupiga keskmiselt aasta ja lahendab tervisetehnoloogia ettevõtete kaks peamist murekohta, rahvusvahelise müügi eelduseks oleva usaldusväärsuse tekitamise ning keeruka ligipääsu investorrahale.

Programmi raames tuuakse ettevõtteid nõustama maailma tervisetehnoloogia tippeksperdid, korraldatakse ettevõtetele läbimõeldud tegevuskava ning viiakse kokku investoritega. Tervisetehnoloogia ettevõtete kiirendiprogrammi korraldab Tallinna Teaduspark Tehnopol koostöös Taani kiirendiga Accelerace, Tartu Biotehnoloogia Pargi ja Läti kiirendiga Enixus. Ettevõtted alustavad tööd veebruaris ning pilootprogramm lõpeb septembris koos saavutatud tulemuste demonstreerimisega investoritele.

„Tervisetehnoloogia on väga atraktiivne valdkond, seal liigub palju raha ning tooted ja teenused luuakse globaalsele turule. Eestis on sellel alal tugev kompetents, kuid turul osalemiseks vähe kogemusi ja raha. Programmi käivitamisega tahame Eesti ja lähiregiooni ettevõtted kaardile tuua  ning luua neile eeldused kasvada rahvusvaheliselt edukaks,“ ütles Tehnopoli juhatuse liige Pirko Konsa.

Esimesse demotsüklisse on programmi valitud osalema viis alustavat tervisetehnoloogia ettevõtet Eestist ja Lätist. Eestist osalevad programmis aju taastusravi õppeprogramme arendav Cognuse www.cognuse.com, ravimi ja biotehnoloogiaettevõtetele tootearendust  pakkuv Biodiscoverywww.biodiscovery.eu ning laboritulemuste visualiseerimise lahendust pakkuv LabToWellness www.labtowellness.com. Lätist osalevad programmis kaks meeskonda, millest üks on turule toomas südame rütmihäire uut ravimeetodit ning teine tulemuslikumat maovähi varase diagnoosimise viisi.

„Selleks, et kasvada kiiresti ning muuta tipptasemel teadus turustatavaks tooteks, on vaja teada, kuidas turg toimib. Tervisetehnoloogia eeldab sertifitseerimist ja pikaajalisi katseid ning turule jõudmine võtab oluliselt rohkem aega kui näiteks IT valdkonnas. Siin tulebki mängu teadmiste jagamine ja investorite raha,“ ütles Pirko Konsa

Tervisetehnoloogia ettevõtete arengu kiirendamise programmi toel prognoosib Tehnopol kasvatada ligi 12 uut jätkusuutlikku ettevõtet aastas. Programmis võivad osaleda valdkondlikud meeskonnad ja ettevõtted nii Eestist kui mujalt.

„Programmi esimene voor viie ettevõttega on alles esimene linnuke selles vallas. Tahame tekitada programmi ümber jätkusuutlikkust ning paneme kokku kapitalifondi, et alustavatesse tervisetehnoloogia ettevõtetesse kohe esimene seemneinvesteering teha. See viiks tippinvestorite ette juba valmis ettevõtted turul testitud tootega,“ ütles Pirko Konsa.

Programmi on kaasatud tugeva rahvusvahelise võrgustikuga tervisetehnoloogia asjatundjad  Taanist, Rootsist, Soomest ja Lätist. Neist saavad programmis osalevate meeskondade liikmed. Igale meeskonnale valitakse eksperdid lähtuvalt nende spetsiifikast: tegevusvaldkond , valitud turud ja isiklik sobivus inimlikul pinnal.

Head Uudised GoodNews