1. Avaleht
  2. Tervis
  3. TERVISELEHT KIRJUTAB I Kuidas taastada tervist? Probiootikumide abil?
TERVISELEHT KIRJUTAB I Kuidas taastada tervist? Probiootikumide abil?

TERVISELEHT KIRJUTAB I Kuidas taastada tervist? Probiootikumide abil?

Me teame, et peaksime nö raskekahurväe ehk antibiootikumid hoidma tõsisteks tervisehädadeks ning mitte kasutama neid kergete haiguste raviks ega ka mitte nendel juhtudel, kui neist mingit kasu pole. Kas teadsid, et juhul, kui meil siiski on vaja antibiootikume kasutada, saame probiootikumide abil nende kõrvaltoimet vähendada? Aga kas poleks tore, kui meil oleksid antibiootikumid, millel on ainult kasulikud omadused, aga ei oleks kõrvaltoimeid? Lisaks võiks see imeline „ravim“ olla kohanemisvõimeline, nii et haigusi põhjustavatel bakteritel oleks võimatu selle suhtes immuunseks muutuda. Veelgi enam, see hea antibiootikum võiks toimida ka viiruste ja kahjulike pärnseente vastu. Kas teadsid, et probiootikumidel on kõik eelnimetatud omadused olemas?

Prantslaste uuring

Uued ülevaated uuringutest näitavad, et probiootikumid vähendavad ülemiste hingamisteede infektsiooni sagedust ja kestust. Prantslaste uuring, milles jälgiti probiootikumide tarvitajaid pikema aja jooksul, näitas, et probiootikumide abil õnnestuks ainuüksi Prantsusmaal vähendada haiguslehel oldud aega miljonite päevade võrra, vähendada drastiliselt antibiootikumide kasutamist ja säästa miljoneid dollareid.

Teadlikkus probiootikumide osas on tõusuteel

Viimasel ajal on hakatud mõistma, et rohke, rikkalik ja hästi tasakaalustatud komplekt sõbralikke baktereid ehk probiootikume aitab meil vältida või saada jagu allergiatest, igemeprobleemidest, reflukshaigusest, külmetusest ja gripist, soolepõletikust, väsimusest, kõrgest kolesteroolitasemest, soole ärritussündroomist, kõhukinnisusest, diabeedist, üleliigsest kehakaalust, psoriaasist, põskkoopapõletikust, Crohni tõvest ja teistest tervisehädadest. Tegelikult tuleb järjest juurde igasuguseid uuringuid, mille puhul probiootikumidest kasu on ja tegelikult ei tea me veel kaugeltki, milliseid toredaid avastusi lähiajal võib tulla, mille puhul probiootikumid abiks on.

Miks on oluline seedimist parandada?

Oma seedimist parandades aitad kõigil oma keha rakkudel kätte saada toitainelised elemendid, mida tippvormis olemiseks vajad. Sellel on positiivne mõju energiatasemele ja vaimsele keskendumisvõimele nii spordiväljakul kui ka igapäevaelus. Pidev probiootikumide tarbimine tugevdab ka immuunreaktsiooni, tõrjudes välja kõik mitte nii sõbralikud külalised. Umbes 70–80 protsenti immuunsüsteemi rakkudest asub seedekulglas ja just neid immuunrakke probiootikumid toetavadki.

Avaldame probiootikumidele pühendatud artiklite seeria esimeses loos nõuanded, millal ja kuidas probiootikumidega oma tervist tasub toetada.

Soolefunktsiooni taastamisest on igal juhul kasu

Kõik erinevate terviseprobleemide lahendamiseks mõeldud strateegiad ja taktikad sõltuvad lõppkokkuvõttes tervest, tugevast ja tasakaalustatud mikrobiootast. On julgustav teada, et ükskõik mis vormis me hetkel oleme, normaalse soolefunktsiooni taastamisest on igal juhul kasu. Probiootiliste toidulisandite tarvitamine ei taasta küll aga meie isiklikku loomupärast bakterite sortimenti. Enamikul piisab tervise tõhusaks tugevdamiseks siiski sellest, kui hakata tervislikumalt toituma, süüa erinevaid kääritatud toitusid ja tarvitada kvaliteetseid probiootilisi toidulisandeid.

Kuidas aitavad probiootikumid väsimuse puhul?

Väsimus on ilmselt kõige levinum kaebus, mida arstile kurdetakse. Enamik haigusi võib tekitada väsimust, aga isegi kui ühtegi haigust ei ole diagnoositud ja inimene on ikka väsinud, siis miski ilmselt röövib tema energiat, sest väsimus ei ole inimese loomulik seisund. Energiat toodavad meie rakkudes struktuurid, mida nimetatakse mitokondriteks. Korralikult töötavad mitokondrid aitavad energiataset säilitada. Probiootikumid aitavad mitokondreid.

Kuidas aitavad probiootikumid põletikuliste soolehaiguste ja soole ärritussündroomi korral?

Soole ärritussündroom, põletikuline soolehaigus, Crohni tõbi ja koliit on kõik seedekulglahäired, millel kõigil leidub nii peeneid eripärasid kui ka kattuvusi. Sümptomiteks võivad olla kõhukinnisus, kõhulahtisus, krambid, valu või isegi oksendamine. Hinnanguliselt kannatab näiteks USAs soole ärritussündroomi all ligikaudu 10-15% inimestest. Mingit üht konkreetset põhjust ei ole veel selgunud, ent üldiselt arvatakse, et soole ärritussündroomi taga peitub teatav kombinatsioon geneetilisest eelsoodumusest, immuunsüsteemi regulatsioonihäirest, keskkondlikust vallandavast tegurist ja/või ülitundlikkusest gluteeni või muu toiduaine suhtes. Peavoolu meditsiinis valitseva seisukoha järgi on probiootiliste toidulisandite raviefekt kõige veenvamalt tõestatud põletikuliste soolehaiguste korral.

Kuidas aitavad probiootikumid nahaprobleemide korral?

Kuna inimesed annavad sageli hinnanguid selle põhjal, milline esmamulje neile teisest inimesest jääb, siis arusaadavalt on naha välimus inimeste jaoks väga tundlik. Nahast tasub hoolida ka seepärast, et naha seisund peegeldab sageli kehas toimuvat. Nahal elab sama kirju seltskond baktereid kui soolestikus, aga neid ei ole veel nii põhjalikult uuritud. Küll aga on selge, et probiootikumid aitavad nii sissevõetuna kui ka nahale määrituna mitmete nahahaiguste, sealhulgas nahavähi ennetamiseks. Sõbralike bakterite ja nahavähiartikli (Y. Yu, J. Champer, D. Beynet, J. Kim ja A.J. Friedman „The role on the cutaneous microbiome in skin cancer: lessons learned from the gut“, J Drugs Dermatol, 1. mai 2015) autorid leidsid, et „inimese mikrobioom on tõusnud viimasel ajal inimese tervise ja haigusega seoses väga keskseks teemaks“. Väga kõnekas on fakt, et sisse võetud probiootikumid vähendavad põletushaavade paranemise aega. Uuringud näitavad, et hea tervis tagab värske ja särava jume ning probiootikumid mängivad selle saavutamise, nagu ka krooniliste nahapõletike leevendamise juures väga olulist rolli.

5 põhjust, miks aeg-ajalt probiootikumikuuri läbida võiks

Kiirem seedimine

Piimhappebakterite ehk probiootikumide kõige enamtuntud mõju on soolestiku mikrofloora tasakaalustamine, mis aitab kõhul kiiremini ja korralikumalt läbi käia.

Toitainete omastamine

Sama oluline, kui see, mida me sööme, on ka see, mida me oma toidust omastame. Probiootikumide üheks tõestatud toimeks on see, et nad aitavad meil toidust maksimaalselt vitamiine ja mineraalaineid kätte saada.

Paranenud immuunsus

Kuna 70-80% inimese immuunsusest asub soolestikus ja probiootikumid toodavad meie organismis bakteriotsiine (looduslik antibiootikum), siis nende tarbimine aitab tugevdada meie vastupanuvõimet haigustele ja viirustele.

Meeleolu ja energia

Millises inimkeha osas toodetakse õnnehormooni serotoniini? Kui vastasid soolestik, vastasid õigesti. Just täpselt nii ongi. Lisaks sellele, et serotoniin valmib soolestikus, on headel (probiootilistel) bakteritel ka oluline roll tootmaks virgatsaineid, et serotoniin soolestikust ajju transportida. Kui soolestiku tasakaal on korras, oled rõõmus, energiline ja emotsionaalsed söömasööstud ei ole teema.

Isudest vabanemine

Erinevad bakteriliigid toituvad erinevatest toitainetest. Patogeenid (ehk meile mittekasulikud bakterid) armastavad tihtilugu suhkru ja tärkliserikkaid toite, head (probiootilised) bakterid aga toituvad suuremalt jaolt kiudainetest. Teaduslikult on selgeks tehtud, et bakterid toodavad sensoreid, mis panevad meid ihalema just seda toitu, mis neile ellujäämiseks vaja on. Seega saab öelda, et tegelikult kontrollivad meie soolestiku bakterid meie isusid. Kui su soolestikus on valdavalt head (probiootilised) bakterid, siis sul ebatervislikuisu lihtsalt ei tekigi.

 

Teadusuuringud

Fermenteeritud köögiviljaekstrakti (OM-X) Citrobacter – (Evaluation of therapeutic properties of fermented vegetables extract (OM-X) in the model of colitis induced by Citrobacter rodentium in mice)

OM-X mõju luustruktuurile – (The influences of lactic acid bacteria (OM-X) on bone structure.)

OM-X mõju sportlastele – (The influences on the VO2max of athlete with taking lactic acid bacteria (OM-X).)

Tüüp I allergia – (OM-X®, fermented vegetables extract suppresses the type I allergy)

Fermenteeritud köögiviljaekstrakti (OM-X) uuringud

 

Aga milliseid probiootikume tarbida?

Ülemaailmseid auhindu pälvinud Jaapani mikrobioloog dr Iichiroh Ohhira on välja töötanud ainulaadsed valemid, mis ühendavad ravimtaimede loodusliku jõu, probiootiliste mikroorganismide omadused, Jaapani kääritamise traditsioonid ja kaasaegsed teadustehnoloogiad. Tema väljatöötatud valemite tõhusust kinnitavad Jaapanis ja teistes riikides tehtud in vivo ja in vitro kliinilised uuringud. Kõik valemid on unikaalsed oma tasakaalustatud koostise, koostisosade sünergilise toimimise ja mitmekülgse mõju poolest.  Alates Dr Ohhira probiootikumide loomisest üle 30 aasta tagasi on need eristunud oma puhtuse ja erilise tootmisprotsessi poolest, mille käigus neid toidulisandeid luuakse. Eestis müüb tooteid ettevõte Orgaaniline Elu.

Head Uudised GoodNews