1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Laste tervislikke toitumis- ja liikumisharjumusi kujundav ennetustegevus Seikluste Laegas laienes kõikidesse maakondadesse
Laste tervislikke toitumis- ja liikumisharjumusi kujundav ennetustegevus Seikluste Laegas laienes kõikidesse maakondadesse

Laste tervislikke toitumis- ja liikumisharjumusi kujundav ennetustegevus Seikluste Laegas laienes kõikidesse maakondadesse

„Seikluste Laegas – sõpradega liikumise ja maitsete maailmas“ on 3–7-aastaste laste tervislike toitumis- ja liikumisharjumuste kujundamisele suunatud sekkumine. Esimestesse Eesti lasteaedadesse jõudis programm 2021/22. õppeaastal. Tervise Arengu Instituudi (TAI) ja Tervisekassa koostöös on Seikluste Laegas sellest sügisest laienenud ning sekkumist rakendab juba 56 lasteaeda üle Eesti.

TAI ja teiste ekspertide poolt Eesti oludele kohandatud sekkumine Seikluste Laegas keskendub neljale põhiteemale – tervislikule söömisele, istumisaja vähendamisele, vee joomisele janu korral ning piisavale liikumisele. Seda tehakse nii toetava keskkonna kujundamise kaudu kui ka läbi igapäevaste tegevuste, mis laste tervislike eluviiside kujundamist soodustavad. Seikluste Laeka tegevustesse on lasteaedade kaudu kaasatud ka lapsevanemad, kellega tihedalt suheldakse ning kellele toitumise ja liikumise teemalist infot, aga ka koduseid ülesandeid edastatakse.

Seikluste Laegas keskendub neljale põhiteemale – tervislikule söömisele, istumisaja vähendamisele, vee joomisele janu korral ning piisavale liikumisele.

„Rahvusvahelised hindamised on näidanud, et Seikluste Laeka kasutamine aitab tõendatult kujundada laste tervislikke liikumis- ja toitumisharjumusi. Veelgi enam – see on sekkumine, mis aitab parandada kogu pere toitumis- ja liikumisharjumusi ning on mõjus olenemata osalejate sotsiaalmajanduslikust taustast,” sõnas TAI toitumise ja liikumise osakonna juhataja Alice Haav.

Foto: Freepik.com

Seikluste Laegas (ingliskeelne nimi Toybox) on algselt välja töötatud 10 Euroopa riigi teadlaste ja praktikute koostööna ning valitud 2018. aastal Euroopa Komisjoni ennetusvaldkonna töörühma poolt parimate praktikate hulka. Sekkumine kohandati Eestile TAI eestvedamisel välisvahenditest, kuid käesolevast sügisest alates aitab sekkumist rahastada Tervisekassa.

„Arvestades Eesti laste vähest kehalist aktiivsust, toitumisharjumusi ning üha süvenevat ülekaalulisuse probleemi, peame riigina pingutama ja otsima erinevaid võimalusi, kuidas lapsi ja peresid toetada,” rõhutas Haav. „Tõendatult mõjusate sekkumiste pakkumine lasteaedades, aga ka koolides, on riigi jaoks kasulik investeering ning aitab pikas perspektiivis tasakaalustamata toitumisest ja vähesest kehalisest aktiivsusest tingitud kulusid kokku hoida,” lisas Tervisekassa terve lapse teenusejuht Margit Savisaar.

Arvestades Eesti laste vähest kehalist aktiivsust, toitumisharjumusi ning üha süvenevat ülekaalulisuse probleemi, peame riigina pingutama ja otsima erinevaid võimalusi, kuidas lapsi ja peresid toetada.

Sekkumist on viimase kolme õppeaasta jooksul testitud 25-s Põlvamaa, Võrumaa ja Lääne-Virumaa lasteaias. Eestis läbiviidud mõju-uuringu pilootuuring näitas positiivseid mõjusid laste kehalisele arengule. Samuti näitasid hindamiste tulemused, et Seikluste Laegas toetab õppetegevuste läbiviimist ja õppekavast tulenevate õpiväljundite saavutamist. Enamus lapsevanemaid pidas lasteaias käsitletud teemasid oluliseks, materjale vajalikuks ning suur osa plaanib teadmisi ka edaspidi oma elus rakendada.

Nüüdseks on Seikluste Laegas läbinud ka TAI juures töötava, kuid sõltumatutest retsensentidest koosneva ennetuse teadusnõukogu poolse hindamise. Tulemused näitasid, et sekkumine on hea kasutusvalmidusega, mis tähendab, et see on Eesti lasteaedades kasutamiseks sobiv ning sekkumise mõjusid on piisaval määral uuritud.

Head Uudised GoodNews