1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Lisatud retseptid! Kuidas kasutada ingverit?
Lisatud retseptid! Kuidas kasutada ingverit?

Lisatud retseptid! Kuidas kasutada ingverit?

Kes meist ei teaks-tunneks ingverit, aga kas sa ka tead, et ingverit saad kasutada palju enam kui lihtsalt tee valmistamiseks ning kokkamises, olgu selleks siis soolased või magusad road.

Minul endal on kodus alati olemas nii värske kui ka kuivatatud ingver ja siinkohal tahan sulle näidata just seda, mida saad teha kuivatatud ning jahvatatud ingveriga. Kindlasti kastuta võimalusel alati mahetoodangu ingverit.

Enne, kui toon välja erinevad ingveri kasutusvõimalused, kordame üle ingveri võimaliku kasulikkuse:

  • põletikuvastase toimega, kasutatakse tihiti just artriidi, reuma, liigeste hädade korral, sest ingver pakub soojendavat efekti ning need hädad just seda soovivad;
  • aitab keha soojendada ning anda energiat, kui tunned, et mingi valemiga sooja ei saa või sind vaevab energiapuudus;
  • aitab külmetushaiguste ajal, kui peamiseks sümptomiks on külmavärinad ning ülekoormatus;
  • suurepärane abimees, kui oled kimpus iivelduste, oksendamiste ning kõhuhädadega.

Ettevaatust kasutamisel

…kui sul on probleeme:

  • vererõhuga;
  • verejooksu häired;
  • tarbid verevedeldajaid või teisi analoogseid ravimeid;
  • on kõrge palavik;
  • tahad anda seda alla 6 aasta vanustele lastele;
  • neeru- ja/või kõhunäärme probleemid;
  • tarbid südame- ja/või diabeediravimeid;
  • ei talu hästi kuumust

Enne, kui ingverit tarvitama hakkad, konsulteeri oma perearstiga ja tee kindlaks, kas ingver on sinule sobiv kasutada või mitte.

Retsepte ingverist

Ingveri tee

Ingveri tee on kõigile tuntud ja üks peamisi koostisosi külmetuse peletamiseks. Reeglina, vähemalt meie pere, teeb teed värskest ingverist. Kui sul on aga kodus ainult kuivatatud ja jahvatatud ingver, mida saad iga toidupoe vürtside letist, siis kuidas seda tee tegemisel kasutada?

Foto: Pixabay
  • 1/4 tl ingveri pulbrit
  • 250 ml keeva vett
  • magusainet (mett, suhkrut, steviat jne)

Pane ingveri pulber kruusi, vala peale keev vesi, sega läbi ning aseta alustass kruusile ja lase teel ca 5-8 minutit tõmmata ning kurna ingver välja. Magusta endale sobiva magusainega. Lastele on soovitav külmetuse korral anda 1/4 tassitäit iga 2-4 tunni tagant, aga mitte ületada päevast kogust, milleks on 1-2 tassitäit.

Ingveri kompress

Ingveri kompressi võib teha lihaspingete, liigesevalude, artriidi, reuma korral ja ka kõhuvalude korral. Ingveri kompress on põhimõtteliselt sama, mis ingveri tee ja ainus vahe on selles, et tee joomise asemel, kastad riidelapi valmis sooja vedelikku ja väänad liigse vedeliku välja ning asetad selle koheselt valulikule piirkonnale. Kata see rätikuga ning rätikule aseta soojenduskott või kuumavee pudel ja siis veel üks rätik ning lase kompressil mõjuda 20 minutit. Vajadusel korda protseduuri.

Ingveri tarretis

Ingveri tarretist on võimalik teha mitmel erineval viisil. Üheks viisiks on see, et võtad mõne juba valmis tarretise kuivsegu ning lisad sellele jahvatatud ingverit või värskelt pressitud ingveri mahla. See pole just kõige tervislikum variant, sest enamikes valmis tarretise kuivsegudes on kasutatud toiduvärve ning meeletus koguses kunstlikke magus- ja säilitusained.

Teine moodus on teha taimne ingveritarretis. Mis tähendab seda, et teed mõnest sulle meeldivast ja sobivast taimest kange vesitõmmise, ehk tee, lisad sellele ingveri mahla või ingveripulbrit ja teed siis sellest tarretise. Või kasutad endale sobivat 100% marja/puuvilja mahla.

Kolmas viis on teha puhas ingveri tarretis, mis tähendab seda, et teed korraliku ja kange ingveri tee ning sellest teest siis tarretis.

Tervislik taimetarretis

  • 2-2,5 sl maitsestamata želatiini
  • 500 ml mahla
  • sobivaid ravimtaimi (nimekirja milliseid siin kasutada võiksid, leiad altpoolt)
  • ca’ 65 ml värskelt pressitud ingveri mahla või 1sl ingveri pulbrit

Pane 150 ml jahtunud taimeteed või mahla kuumakindlasse anumasse ning aseta see kõrvale. Vali taimed, mida oma tarretises kasutada soovid ja pane need kuumakindlasse nõusse. Näiteks 1 teelusikatäis jahvatatud ja tugevamaitselisi taimi või 3 teelusikatäit mitte nii tugeva maitse ja tugevama konsistentsiga taimi nt leedrimarjad. Kui kasutad värskeid taimi, haki taimed ja täida sellega liitrine kuumakindel nõu.

Kuumuta 350 ml mahla peaaegu keemiseni ning vala taimedele ja lase sel 15-20 minutit kaane all tõmmata. Kui kasutad ingveri pulbrit, siis pane ka see siia koos taimedega tõmbama. Kui tõmbeaeg läbi, kurna taimed ja pulber läbi peene sõela välja ja aseta saadud segu veelkord korraks tulele, lisa ingveri mahl, kui ei kasutanud pulbrit ja lase segul keema tõusta. See juhtub väga kiirelt, sest segu on veel soe.

Seni kuni mahl taimedega tulel kuumeneb, puista želatiin kõrvale asetatud jaheda mahla sisse ja lase sel mõni minut seista (oleneb želatiinist) Kui kasutad lehti või jahvatatud pulbrit, piisab minutist. Kui kasutad aga suurematükilist želatiini, lase sel seista jahtunud mahlas ca 5 minutit. Nüüd vala ettevaatlikult kuum taime-mahlasegu želatiinisegule ja sega hoolega seni kuni želatiin on täielikult sulanud. Kui soovid, võid veidi jahtuma hakanud segusse sisse segada ka mee või mõne muu sulle sobiva magusaine, aga üldiselt on mahl ise juba piisavalt magus, et magusainet pole vaja lisada.

Vala segu sobivatesse vormidesse või kaussidesse ja tõsta jahtuma. Jahtunud tarretis tõsta külmikusse ja lase sel vähemalt 3 h taheneda.

Taimed, mida tarretise tegemisel kasutada

  • hundihammas – kasuta siin juurt. On suurepärane abimees energia ja vastupidamise talletamisel. Üldiselt sobib enamikule inimestele;
  • musta leedri marjad – suurepärane abimees viirushaiguste perioodil ja lisaks annab tarretisele ilusa punase värvuse;
  • sidrunmeliss – aitab hästi viiruslike infektsioonide korral, ka huuleherpese ajal, kui kõht korrast ära. Soodustab rahulikku und;
  • oliivi lehed – on antibakteriaalse, viiruste vastase toimega ning alandab palavikku
  • piparmünt – seedehäirete ja koolikute korral;
  • harilik naistenõges -tugeva seenevastase toimega, aitab unetuse ja koolikute korral. Mitte kasutada raseduse ajal;
  • kummel – põletikuvastase toimega, leevendab lihaskrampe kõhus – maoärritused, rahustava toimega ja soodustab rahulikku und. Ole ettevaatlik selle kasutusel, kui oled allergiline korvõielistele;
  • palderjan – aitab hästi unetuse ja ärritunud soole sündroomi korral;
  • ingver – antibakteriaalne, parasiitide vastase toimega, aitab hästi külmetuse, iivelduse ja ka seedeprobleemide korral. Eriti hea iivelduse ajal ja sobib kasutada ka raseduse aegse hommikuse iivelduse ja seedehäirete korral;
  • raudrohi – alandab palavikku, aitab külmetuse ja seedeprobleemide korral. Mitte kasutada raseduse ajal ja kui oled korvõielistele allergiline;
  • põldmarja lehed – hea abimees kerge kõhulahtisuse ja valusa kurgu korral.

Ingveri kommid

Ingveri kommid on väga heaks abimeheks siis, kui sul on probleeme iiveldustega – näiteks raseduse ajal, ei kannata lennata või meresõitu. Mina ise lendan ja sõidan merel ainult siis, kui ingveri kommid kaasas, ma lihtsalt ei talu seda õõtsumist ja jään väga kergelt merehaigeks. Sellised mõnusad ingveri kommikesed on mulle sel puhul alati suurepäraseks abimeheks osutunud. Komme võid teha koos või ilma sidrunimahlata, mina eelistan sidrunimahlaga. Nii saab peale iivelduse nendest abi siis ka kurguvalu korral.

Selleks, et neid taimseid komme valmistada, on sul vaja

  • 250 ml kanget ingveriteed
  • 375-400 ml roosuhkrut
  • 1/2 – 1 sidruni mahl
  • suhkru kraadiklaasi
  • tuhksuhkrut või kaneelipulbrit või selle segu, mille sisse kommid kastad

Pressi sidrunist mahl ja tee kange ingveri tee. Sega mahl ja tee omavahel kuumakindlas nõus ja sega juurde suhkur ja lase sel ära sulada. Jah, seda on palju, aga sul on vaja ingver ja sidrun karamellistada ja selleks sobib kõige paremini suhkur. Võid kasutada siin ka indiaani-, kookospalmi- vms suhkrut, maitse muutub, omadused mitte. Keeda seda segu keskmisel kuumusel nii, et rohkem seda ei sega kuni segu pakseneb ja tema segu temperatuur on tõusnud 150-155 C peale. Kui segu on tõusnud vastava temperatuurini, sega segu, et see oleks ühtlase konsistentsiga ja pühi paatliga poti seintelt sinna kogunenud siirup kenasti segu sisse. Kui siirup on ühtlase paksu konsistentsiga ning valades venib kergelt ja kui siirupit lusikale lased, saad sellest sõrmede vahel voolida pallikese (ole sellega hästi ettevaatlik, et näppe ära ei põleta!).

Võta kauss või kandik või mõni muu kuumakindel vorm ning kata see piisavalt paksult kas tuhksuhkru, kaneeli või kaneeli-suhkru seguga. Tee sellesse näpuga või lusikaga torgates pisikesed suupärased “pesad”, mille sisse valad kuuma siirupi. Lase kommidel veidi taheneda ja keera need siis ringi või raputa peale siirupi “pesadesse” valamist, jahtuma hakanud kommid, veelkord üle tuhksuhkru, kaneeli või selle seguga. Ise kastutan selleks puhuks puhast tseiloni kaneeli – nimelt ei ole kommid siis nii magusad ning mulle väga meeldib see kooslus. Lastele ei pruugi see nii väga meeldida, sest kaneel on kergelt kibeda maitsega. Selline, erineva pulbriga (tuhksuhkur, kaneel vms) on siin vajalik, esiteks jäävad kommid mõnusama ilmega ning ei kleepu kokku. Aseta jahtunud ja kõvastunud kommid hermeetiliselt suletavasse purki või karpi, võid sellesse puistada veel lisaks veidi tuhksuhkrut või kaneeli või mõnda muud segu, millega kommid katta, et hoida neid üksteisega kokku kleepumast. Hoida kuivas ja hermeetiliselt suletuna, et niiskus ligi ei pääseks.

Ingveri jalavann

Ingveri jalavann on hästi kosutav ja ergutav ning samuti külmal ajal soojendav, eriti siis, kui ei saa kuidagi keha ja/või jalgu soojaks. Selline jalavann soojendab keha, jalgu ning parandab jalgades vereringet. Inimesed, kes põevad diabeetilist neuropaatiat, võib sellest jalavannist palju kasu olla, küll aga tuleks enne kindlasti konsulteerida oma perearsti või terapeudiga, kas sinu puhul tuleks see variant kõne alla või mitte.

Jalavanni tegemiseks läheb sul vaja:

  • 2 l vett
  • 0,5-2 sl jahvatatud ingverit
  • 1 sl mere-, mõru- või himaalaja soola

Esmakordse jalavanni korral kasuta vähem ingverit ning iga järgneva vanni korral tõsta ingveri kogust kuni kahe supilusikatäieni välja. Kui alustad kohe kahest supilusikatäiest, siis ei pruugi sinu jalad seda kuumust vastu võtta, mida ingver endaga kaasa toob. Pigem alustada väiksemast kogusest ja vajadusel lisada ingverit juurde. Leota jalgu 10-20 minutit vannis ja pärast vanni kuivata jalad lihtsalt rätikuga kergelt patsutades. Pane soojad (villased) sokid jalga ja naudi olemist.

Ingveri õli

Ingverijuurest valmistatud õli on suurepärane abimees näiteks artriidi, valutavate liigeste, liigesepõletike korral. Tilgutada näiteks ingveri õli marlilapile või vatile ja asetada see lapike mitmeks tunniks valutavale kõrvale. Kasutades ingveri õli välispidiselt kõrvavalu korral, on suurepäraseks esmaabi vahendiks. Kindlasti ei tohi õli kõrva tilgutada!

Ingveri õli saab edukalt kasutada erinevates valu vaigistavates liigestele mõeldud salvides. Ingveri õli tegemiseks on mitu moodust. Kiirem viis on see, kui kasutada selleks jahvatatud ingverit.

100 ml neitsioliivõli või rafineerimata päevalilleõli kohta võta ca 1-2 tl jahvatatud ingverit. Sega õli ja ingveri pulber omavahel kenasti läbi, et ingver oleks korralikult õliga segunenud ja aseta õli 4-6 nädalaks pimedasse sooja ja kuiva kohta tõmbama, kus käid seda igapäevaselt segamas. Kui tõmbamise aeg täis, kurna pulber õli seest peene sõela või filtriga välja ja oledki valmis õli kasutama. Õli säilib sul kasutuskõlbulikuna umbes aasta – olenevalt õlist ning õli enda säilivusajast. Samalaadset ingveri õli saad teha edukalt ka värskest ingverist – ainult selle säilivusaeg on lühem, kui kuivatatud ingveriga teha.

Ingveri tinktuur

Praktiliselt igast taimest on võimalik teha tinktuuri ja nii ka ingverist. Kuigi, see ei ole eriti levinud, on seda ikkagi hea kodus omada. Nimelt paljud inimesed ei saa/suuda võibolla mingil põhjusel ingveri teed juua, siis siin tulebki appi tinktuur. Tegemist on kontsentreeritud lahusega ja seda tuleb sisse võtta kordades väiksem kogus ning sellega saavad hakkama ka need, kes muidu ingverit ei armasta.

Tinktuuri valmistamiseks pane väiksemasse pudelisse või purki 1/3 jagu jahvatatud ingverit ning täida anum vähemalt 40% alkoholiga, sega läbi, et ingver oleks korralikult lahustunud ja sulge korralikult. Värske ingveriga saad parema tinktuuri, aga toimib väga hästi ka jahvatatud – tinktuuri tegemisel kasuta seda ingverit, mis sul parasjagu olemas on. Pane anum pimedasse, jahedasse ruumi 4-6 nädalaks tõmbama, kus seda siis igapäevaselt raputamas käid, et ingver ja alkohol kenasti seguneks. Peale 4-6 nädalast tõmbeperioodi, kurna/filtreeri ingveri pulber tinktuurist välja ja vala puhas ingveri tinktuur puhtasse steriliseeritud pudelisse. Sildista pudel ning selline tinktuur säilib sul rahulikult aasta ja rohkemgi veel.

Annustamine:

Täiskasvanutele sobib korraga võtta 1-2 tl tinktuuri 3x päevas, lastel, olenevalt vanusest 0,5-1 tl kaks korda päevas. Kuna ingveri tinktuur on üsna vänge, siis teda on paljalt võtta üsna raske, aga selle võib segada näiteks lusikatäie meega, panna tee või mahla sisse ja siis juua. Ka lapsed võtavad nii seda märksa meelsamini.

Ingverisiirup

Ingverisiirup on mul samuti kodus üks lemmikuid, mida saab tihti kasutatud ning ka minia leiab, et see on üks parimaid vahendeid südamepöörituse vastu. Kusjuures, selline pidev südamepööritus ja tunne nagu oleksid rase, võib tihti olla tingitud sellest, et sa ei talu tegelikult gluteenitooteid.

Ingverisiirupi valmistamiseks on nii palju erinevaid meetodeid, aga mina ise kasutan ühte lihtsamat ning meebaasil valmivat. Siirupi retsepti leiad 2016. aasta portaali Hingepeegel postitusest: “Multifunktsionaalne ingverisiirup ja hea une tee“.

Ingveri ja mee segu

Ingveri ja mee segu on üks lihtsamaid ja mõnusamaid viise, kuidas ingverit kasutada. Läheb hästi peale ka lastele. Aga kindlasti tuleks meeles pidada ka seda, et alla aasta vanustele lastele ei tohiks mett anda.

Sellise ingveri ja mee segu valmistamiseks ei ole sul vaja teha midagi muud, kui võtta pisikene purk või kauss, täita see meega ning segada sisse endale soovitud kogus jahvatatud ingverit. Enam lihtsamaks ei anna minna. Sellist meesegu on hea kasutada teede, jookide magustamisel ja ekstra energia saamiseks. Samuti sobib seda panna nii hommikuputrudele magusasilmaks kui ka süüa sellega pannkooke moosi asemel. Lase oma fantaasia lihtsalt valla ja naudi. Mida kauem mesi ingveriga seisab, seda rohkem ta endasse ingverit imeb ning mesi muutub ajaga järjest “tulisemaks” ja väekamaks. Sama segu võid täiesti vabalt teha kas siis tükeldatud või riivitud värske ingveriga.

Segu sobib suurepäraselt kasutada siis, kui tunned, et hakkad haigeks jääma või vajad ekstra energiat; oled rahutu; liiga palju söönud ja tunned kõhus raskust ning puhitusi.

Loodan, et leiad selle postituse enda jaoks kasulikuna ning saad aru, et alati ei pea kalleid ravimeid tarbima, vaid võid leida koduse apteegi otse oma köögist vürtside riiulist.

Diana Mägi – Hingepeegel.ee

Head Uudised GoodNews