1. Avaleht
  2. GoodNews TV
  3. VIDEO I Dr Sander Kütner: semaglutiid kui võrdlemisi efektiivne ravim
VIDEO I Dr Sander Kütner: semaglutiid kui võrdlemisi efektiivne ravim

VIDEO I Dr Sander Kütner: semaglutiid kui võrdlemisi efektiivne ravim

Health Clinicu üld- ja onkokirurg Sander Kütner tõdeb, et inimene võiks pöörduda kaaluprobleemiga arsti juurde juhul kui tema kehamassindeks on üle 27. Ta leiab, et ravimi tarvitamine ei ole kergema vastupanuteed minek, sest väga paljud inimesed, kes on kaaluga hädas, tegelikult ei pruugigi omade vahenditega abi saada. Siinkohal tulebki appi meditsiin kas siis ravimi või kirurgia näol.

Semaglutiid kui võrdlemisi efektiivne ravim

Dr Kütner selgitab, et üks nendest ravimitest on semaglutiid, mida nad ka ise oma töös kasutavad ja mis on võrdlemisi efektiivne. Tegemist ei ole kirurgi sõnul siiski imeravimiga, aga enamus inimesi saab sellest abi.

Tegemist ei ole siiski imeravimiga, aga enamus inimesi saab sellest abi.

Sander Kütner. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Dr Kütner lisab, et semaglutiid kaalulangetuse aspektist toimib läbi kahe põhilise mehhanismi. Ühelt poolt see aeglustab maomotoorikat, ehk magu puhtfüüsiliselt tühjeneb aeglasemalt ja teine pool on tagasisidering, mis toimub seedetrakti ülaosas ehk peensoole ja ajus olevate isu reguleerivate keskuste vahel. See tagasiside toimub kirurgi sõnul füsioloogiliselt meil kogu aeg – teatud hormoonid, mis sealt vabanevad, annavad meile signaali ajju, kas meil on kõht täis, kas on praegu vaja süüa või rohkem ei ole vaja süüa.

Ülekaalu põhjuseid on mitmeid, osalt ka geneetilised

„Konkreetsed näidustused ravimi kasutamiseks on olemas ja järjest rohkem seda ka kasutatakse,“ lausub ta ja lisab, et kui inimene on mures oma ülekaalu pärast, siis kindlasti soovitab ta tulla konsultatsioonile, sest lahendusi, mida täna on võimalik pakkuda, on mitmeid.

Konkreetsed näidustused ravimi kasutamiseks on olemas ja järjest rohkem seda ka kasutatakse.

„Paljud inimesed tunnevad valehäbi seoses kaaluprobleemiga ja arsti juurde tulekuga, aga seda ei maksa tunda, sest tänaseks teame, et ülekaalu põhjuseid on mitmeid, osalt ka geneetilised ja inimene ei pea ennast tundma süüdi, et ta on ülekaaluline.“

Sander Kütner. Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Ülekaaluga tuleks tegeleda

Dr Kütner nendib, et ülekaaluga on seotud väga palju haiguseid – praktiliselt ei ole organsüsteemi, mida ülekaal ei mõjutaks. Seetõttu on ülekaaluga tegelemine ülimalt oluline ja mida kiiremini sellega tegeleda, seda parem. „Peame mõtlema siinkohal näiteks mitmete kardiovaskulaarsüsteemi haiguste peale, sealhulgas üks ohtlikumaid on koronaarhaigus, mis tekib südame veresoonte lupjumisest. Samuti on ülekaaluga tihedalt seotud kõrgvererõhutõbi, diabeet, erinevad pahaloomulised kasvajad, artriidid ja veel mitmed haigused. Nii et igal juhul ma soovitaks ülekaaluga tegeleda.“

Meelespea:

  • Ravimi tarvitamine ei ole kergema vastupanuteed minek, sest väga paljud inimesed, kes on kaaluga hädas, tegelikult ei pruugigi omade vahenditega abi saada. Siinkohal tulebki appi meditsiin kas siis ravimi või kirurgia näol.
  • Kui inimene on mures oma ülekaalu pärast, siis kindlasti peaks minema konsultatsioonile, sest lahendusi, mida täna on võimalik pakkuda, on mitmeid.
  • Paljud inimesed tunnevad valehäbi seoses kaaluprobleemiga ja arsti juurde minekuga, aga seda ei maksa tunda, sest tänaseks teame, et ülekaalu põhjuseid on mitmeid, osalt ka geneetilised ja inimene ei pea ennast tundma süüdi, et ta on ülekaaluline
Head Uudised GoodNews