1. Avaleht
  2. Tervis
  3. ÖÖUNI ON OLULINE I Nipid, kuidas luua hea unekeskkond
ÖÖUNI ON OLULINE I Nipid, kuidas luua hea unekeskkond

ÖÖUNI ON OLULINE I Nipid, kuidas luua hea unekeskkond

Hiljutine uuring koduse elu kohta* kinnitas taas, et enamiku inimeste jaoks on hea ööuni ääretult oluline. Rohkem kui kolmandik Eesti elanikest nõustus, et magamine on kodus vaimse heaolu säilitamiseks kõige tähtsam. Õnneks on uuringu kohaselt hea une soodustamiseks mitmeid lihtsaid viise, mis on kõigile jõukohased.

Iga-aastasest IKEA „Koduse elu“ uuringust, milles osales seekord üle 1000 Eesti elaniku, selgus kolm peamist elementi parima ööune jaoks: õige temperatuur (35%), täielik pimedus (26%) ja lemmikpadja olemasolu (23%). IKEA sisekujundaja sõnul võib magamistoas väikeste muudatuste tegemine tõesti aidata. Niisiis jagab ta häid nippe, kuidas luua omale hea unekeskkond.

Õige temperatuur nii kevadel kui ka talvel

„Temperatuuri saab reguleerida näiteks õige tekiga, mis aitab hoida kehatemperatuuri täpselt õigel tasemel. Hea tekk on valmistatud hingavast materjalist, mis ei pane öösel higistama ja hoiab kehatemperatuuri ühtlasena. Samuti peaks see tunduma kaalu, suuruse ja vormi poolest „täpselt õige“. Tekkide soojustase ei sõltu mitte ainult täidisest, vaid ka täidise kogusest. Mida rohkem täidist tekis grammides on, seda soojem on ka tekk,“ selgitas IKEA Eesti sisekujunduse osakonna juht Brita Mikvere.

Aastaaegade vaheldudes on hea mõte tekki vahetada, sest liiga sooja tekiga võib näiteks suvel palav hakata. „Täpselt nagu riietega, ei kanna me ka suvel paksusid riideid ega talvel sandaale. Veel üks praktiline võimalus on valida muidugi igaks aastaajaks mõeldud tekk, mis pakub ideaalset soojust aastaringselt,“ soovitas sisekujundaja.

Tekk ei ole aga ainus vahend, millega magamistoas õiget temperatuuri luua. Mikvere sõnul tuleb siinkohal appi ka linane, puuvillane või lüotsellist voodipesu, mis hingab, imab niiskust ja aitab kehal säilitada mugava ja ühtlase temperatuuri sõltumata aastaajast. Näiteks neile, kellele meeldib jahedam magamistemperatuur ja pehme siidine voodipesu, on kõige kuluteadlikum valik puuvilla ja viskoosi segu. Neile, kellel on aga pidevalt palav, soovitab IKEA sisekujundaja täislinast voodipesu, sest see hingab ja juhib soojust. Nii on see talvel soe, aga suvel jahe.

Ära unusta pilkast pimedust

„Magamistoas aitavad täielikku pimedust luua paksud pimendavad kardinad. Need tagavad, et kuuvalgus, tänavavalgustus või päevavalgus ei segaks vajalikku und ja hoiavad ühtlasi toas privaatsust. Veelgi enam – pimendavad kardinad hoiavad ka kulusid kokku, kuna need kaitsevad nii talviste tuuletõmbuste kui ka suviste kuumalainete eest,“ selgitas Mikvere.

Ka pimendavate ruloode abil saab tagada magamistoas täieliku pimeduse. Neid võib paigaldada nii aknasüvendi sisse, sellest väljapoole kui ka lakke. Kui kodu asub üüripinnal, siis on kõige sobivam valik pimendavad rulood, mille paigaldamiseks ei ole vaja puuri. Pehmuse ja soojuse saavutamiseks võib ruloosid kombineerida päevakardinatega.

Reisides ja mujal magades võib lahenduseks olla aga silmaklapid, mis blokeerivad tõhusalt valgust, aidates nii paremini lõõgastuda.

Õige padja leidmine ei pruugi olla lihtne

IKEA uuringu „Kodune elu“ järgi on neljandikule eestimaalastest lemmikpadi hea ööune lahutamatu kaaslane. Täiusliku padja leidmine võib aga osutuda raskeks, kui valikuvõimalusi on liiga palju. „Otsuse lihtsustamiseks on kõige parem juhinduda oma tavalisest magamisasendist. Näiteks külili ja selili magajatele on tavaliselt hea valik jäigem kõrge padi. Kellelegi, kes eelistab magada kõhuli, võib sobida aga pehme madalam padi, sest see võimaldab pead, kaela ja selgroogu paremini joondada,“ sõnas sisekujundaja.

Mikvere lisab, et mäluvahust tehtud ergonoomiline padi lisab veel rohkem mugavust, kuna see vormub kehatemperatuuri abil kasutaja pea ja kaela kuju järgi. Ka mäluvahust patju saab valida magamisasendi järgi. Need, kellel on sageli öösel palav, võiksid valida ergonoomilise padja, mis pakub kahte tüüpi mugavust: ühel pool patja on pehme vaht ja teisel pool jahutav geel.

„Lõpetuseks võib öelda, et mõned asjad, mis aitavad hästi magada, ei maksa üldse midagi, näiteks nagu kallimale head ööd soovimine – peaaegu viiendik uuringus osalenutest märkis, et see ongi parima une saladus,“ muigas sisekujundaja.

  • Kvantitatiivse uuringu viis IKEA Groupi nimel läbi rahvusvaheline uurimis- ja andmeanalüütikaettevõte YouGov. Uuring viidi läbi 2023. aastal maist juunini iga riigi veebipaneelide kaudu. Eestis küsitleti 1007 elanikku.

Head Uudised GoodNews